Ertem Eğilmez: Arzu Film Güldürüleri ve Canım Kardeşim

Hem umudu hem umutsuzluğu hissetiren senaryosuyla Canım Kardeşim, sinema tarihimizin şüphesiz en dramatik filmlerinden. Her sahnesinde sessizliğe gömüldüğümüz, içimizin burkulduğu filmde insanlar yoksulluktan kanlarını satarak geçiniyor, 6 yaşındaki Kahraman kan kanserine yakalanıyor. Bu yüzdendir ki renkli çekilmiş olmasına rağmen hep siyah beyaz hatırlıyoruz Canım Kardeşim’i. 70’lerin aksayan yanlarını insancıl bir açıdan izlediğimiz filmin başrollerinde Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral gibi usta oyuncular yer alıyor. Yönetmense, Ertem Eğilmez.

Ertem Eğilmez 1960’lı yıllarda neşeli aşk filmleriyle, 1970’li yıllardaysa aile ve dostluk ekseninde gelişen filmleriyle dönemine damga vurdu. “Arzu Film Güldürüleri “ diye hatırlanacak sayısız filme imza attı. Peki, kahkaha dolu kalabalık aile filmlerinin vazgeçilmez yönetmeni nasıl olur da Canım Kardeşim’de güldürmez?

 

Hababam Sınıfı, Köyden İndim Şehire, Mavi Boncuk, Süt Kardeşler, Gülen Gözler, Şaban Oğlu Şaban, Oh Olsun, Ah Nerede, Delisin, Öyle Olsun, Tosun Paşa ve Çöpçüler Kralı Ertem Eğilmez’in yönetmenliğini ve yapımcılığını yaptığı filmlerin birkaçı. Bu gülümseyen sinematografiye Canım Kardeşim’in eklenmesi, 1972’de Tarık Akan’ın Tatlı Dillim filminin çekimi sırasında “Ağabey, hep çok iyi sinemacı, çok iyi yönetmen olduğunu söylüyorsun ama hiç ödül almadın” demesi üzerine başlıyor. Eğilmez, ilk olarak, “İstesem bundan sonraki ilk filmimde ödül alırım ama ben o tarz filmler çekmek istemiyorum.” karşılığını verse de ardından “ Bir film çekeceğim. Öyle bir film olacak ki birçok ödül kazanacak. Sen de başrolünde olacaksın. Bir daha da o tarzda film çekmeyeceğim. Sırf sana ödül alabileceğimi göstermek için o filmi çekeceğim” diyerek Canım Kardeşim’e başlar. 1973’de Sadık Şendil’in kaleme aldığı dramatik senaryoyu, hiç değiştirmeden çeker Eğilmez. Dediği gibi de olur: Altın Koza Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödülü kazanır ve bir daha saf dram çekmez.

 

 

Vizyona girdiği dönemde Eğilmez’in filmleriyle tanışan nesil aynı filmleri günümüzde de aynı sıcaklıkla izlemeye devam ederken, yeni nesiller de kendi yıllarının filmlerinden ziyade Damat Ferit’i, İnek Şaban’ı, Badi Ekrem’i kucaklıyor. Bu kalıcılığın en önemli unsurlarından biri, Şener Şen’in “Türk halkını bu kadar iyi okuyan, iyi tanıyan başka birini görmedim” diyerek anlattığı Ertem Eğilmez ve onun sinema yeteneği. Ertem Eğilmez’in gözlem dehası, içten senaryolar ve  hakiki sanatçılarla birleşince kaçınılmaz olarak kahkahalar da gözyaşları da yıllara meydan okuyor. Eğer Ertem Eğilmez’in hem gülümseten hem yürek parçalayan ruhunu özlediyseniz; Melih Kibar’ın Gülen Gözler, Cahit Oben’inse  Canım Kardeşim için bestelediği film müziklerini dinlemenizi öneririm. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=XuhPubr8f8g

 

https://www.youtube.com/watch?v=Y231x2bhWkE

 

Kaynakça: 

 

https://www.haberturk.com/magazin/fiskos/haber/1222782-ertem-egilmez-bir-daha-drama-cekmedi
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/hurriyet-pazar/sener-sen-kemal-sunalin-isi-benden-zordu-o-gercek-stardir-40633805

Leave a Reply