Sir Arthur Conan Doyle’un Sherlock Holmes’ünü günümüzde bilmeyen yoktur. Bu klasikleşmiş karakter yıllar boyunca onlarca dizide, filmde, hikayede yer aldı. Kimisi hikayeyi fazla değiştirmeden kullandı, kimisi modernleştirdi, kimisi kendi yorumunu katarak hikayenin bazı yönlerini yeniden kurguladı. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki Sherlock Holmes günümüzde en çok uyarlamaya sahip hikayelerden biri. Hepimizin severek izlediği Sherlock dizisi, Robert Downey Jr.’ın Sherlock Holmes’ü veya Elementary’nin biraz değiştirilmiş Holmes hikayesi oldukça direkt yapımlar, küçük değişiklikler dışında izlediğimiz hikayenin bir Sherlock Holmes hikayesi olduğunun bilinciyle izliyoruz bu yapımları, ancak klasikleşmiş bütün hikayelerde olduğu gibi Holmes’ün hikayeleri de zaman zaman oldukça farklı şekillerde uyarlanabiliyor.

Bu yazımda sizlere Sherlock Holmes’den esinlenilerek yazılmış olduğu halde tıbbi bir dizi olmasıyla benzerliklerini kolayca saklayabilmiş bir yapım olan House M.D.’den ve bu yapımın neden bir Sherlock Holmes uyarlaması olduğunu düşündüğümden bahsetmek istiyorum. 

House M.D. bir tıp dizisi, yani herhangi bir polisiye veya dedektiflik hikayesiyle alakası olması pek olası değil. Dışarıdan böyle görünse de bir yargıya varırken hızlı davranmamak lazım. Her bölümü ayrı bir hastaya odaklanan House M.D., ekibiyle birlikte tanısı konulamayan hastalar üzerine çalışıp onları iyileştirmeyi görev edinmiş sıradışı bir doktoru konu alıyor, yani genel anlamda kendilerini zorlu medikal davalar çözmeye adamış bir adam ve ekibinin hikayesi diyebiliriz. Ana karakter Gregory House, fazlasıyla zeki, ukala, takıntılı, alaycı, yalnızlığı seven, sosyal ilişkiler kurmaya yatkın olmayan bir işkolik. Kendisine gelen bir hastaya doğru tanıyı koymadan huzura eremeyen ve kişisel olarak insanlar tarafından pek sevilmese de mesleki başarısı tartışmasız kabul edilen bir doktor. Yani anlayacağınız, Sherlock Holmes’ün tıp dünyasına mükemmel bir şekilde uyarlanmış hali Gregory House. Yalnızca kişiliği ile de değil, başka birçok yönüyle de ünlü karakterle bağdaşıyor.

Bu uyarlamanın ikinci büyük ipucu ise ana karakterin en yakın arkadaşı ve meslektaşı, o kimseyle düzgün bir ilişki kuramıyorken onunla gerçek ve derin bir bağ kurabilmiş tek kişi, onun bütün kişilik defektlerine katlanabilen, onu olduğu gibi seven ve daha da önemlisi onun da nadiren itiraf etse de aynı duyguları paylaştığı kişi, James Wilson. Tanıdık geldi mi? Bu işkolik ve hedef odaklı doktorun zaman zaman vicdanı, zaman zaman da dayanağı olma rolünü üstlenmiş olan James Wilson da John Watson gibi eşiyle sorunlar yaşayan, iyi kalpliliği, sabrı ve kadınlarla arasının iyi olmasıyla öne çıkan bir karakter. İsim benzerliğinin de tesadüf olmadığı ortada.

Bu iki karakter arasındaki üçüncü önemli benzerlik ise ilaç/uyuşturucu bağımlılıkları. Aldıkları maddeleri alma motivasyonları birbirinden farklı olsa da iki karakter de genel anlamda hayatlarının en önemli yönünü kesintiye uğratmamak, yani davalarını çözmeye devam edebilmek için bu maddelere ihtiyaç duyuyorlar. House ağrısını dindirmek için her gün, Holmes ise düşüncelerini düzenlemek için zaman zaman uyuşturucu veya ağrı kesici maddeler alarak hayatını sürdürüyor. Bu alışkanlığın yanına müzik ile terapi seansları eklenince bu iki karakter arasındaki benzerlik daha da keskinleşiyor: yalnızlığıyla, ağrısıyla, düşünceleriyle baş etmek için piyanosuna sığınan House ile düşünceleriyle baş başa kalmak için kemanına sığınan Sherlock.

Yazımı bitirmeden önce Sherlock Holmes göndermelerini daha da netleştirmek istercesine oluşturulan bu detayı da hala ikna olmayanlar için buraya bırakıyorum:

Bütün bu benzerliklere rağmen House M.D. için oldukça orijinal bir Sherlock Holmes uyarlaması diyebiliriz. Eğer Sherlock Holmes uyarlamalarından keyif alıyorsanız bir bakmanızı tavsiye ederim, pişman olmayacağınızı düşünüyorum.

Görsel Kaynaklar

https://www.birdizihaber.com/2015/03/sherlock-ve-house-benzerlikleri/

https://house.fandom.com/wiki/Detox

https://tr.pinterest.com/pin/816066394950944429/

https://tr.pinterest.com/pin/32299322314198401/

https://www.wallpaperflare.com/tv-show-house-gregory-house-hugh-laurie-james-wilson-robert-sean-leonard-wallpaper-mzsta

https://www.looper.com/164280/why-hugh-laurie-was-never-the-same-after-house/

Leave a Reply