İTALYA RÖNESANS’I 3 BÜYÜK SANATÇI

Merhaba sevgili okurlar,yeni yazımın tüm ana fikri hayran kaldığım Roma mimarisini ve bunları o zamanın teknolojisiyle başarmış olan Rönesans sanatçılarını baz alacaktır…Eylül ayının ilk haftası minik bir İtalya gezim oldu ve başkent Roma’da beş gün geçirdim. Termini’de minik bir hostelde kalıyordum ve kendimi her gün Roma sokaklarında saatlerce yürürken buldum. Bir kere gittiğim bir yeri başka saat dilimlerinde de merak ediyordum çünkü, akıl almaz sanat eserleri her bakışımda bana başka bir şeyi anlatıyordu. Hesaplarıma göre Roma’da kaldığım süre zarfında yaklaşık elli kilometre yol yürümüştüm. Çünkü bir yere otobüsle veyahut bir toplu taşımayla gitmem demek sokaktaki sanat eserlerini kaçırıyorum demekti. Bu güzel şehrin en ünlü sanatkarlarından bahsetmemek pek yaraşır olmaz. O halde ünlü Rönesans sanatçıları olan Raphael,Michelangelo,Leonardo Da Vinci’den birazcık bahsedeyim.

 

Raphael (Raffaello Santi)

Rönesans döneminin üç büyüklerinden olup en genç yaşta vefat eden ünlü ressam ve mimar olması çok şaşırtıcı gelmiştir bana. 37 yaşında hayatını kaybetmesine ve büyük rakipleri olmasına rağmen; hiçbir zaman gölgede kalmayan olağanüstü eserlere sahip üstelik. En çok bilinen eseri tabii ki Atina Okulu. Floransa’dan Papa aracılığıyla Roma’ya davet edilen Raphael, Vatikan’ da bulunan II.Julius’un  kütüphanesini dekore etmiş ve ünlü eseri de kütüphanenin duvarında hala sergilenmektedir. Geçen zamanla birlikte yapılan değişiklerle kütüphane, imza odasına dönüştürülmüştür.1508 yılında yaptığı bu eser hala Vatikan’a dünyanın her yerinden turist çekiyor. Roma’nın Moda Sokağı’nda yürürken sokağın bitiminde karşınıza çıkan Pantheon’da ise Raphael’in mezarı bulunuyor.

 

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni

Bir diğer görsel şölen sunan mimar,heykeltıraş,ressam ve dönemin az bilinen şairi. Roma Vatikan’da bulunan Sistine Şapeli’nin tavanlarını Michelangelo’nun ünlü resimleri süslüyor. En çok ilgi gören tablo ise ”Adem’in Yaratılışı” oluyor. Rönesans Dönemi’nin sembolü haline gelen Davud heykeli de yine Michelangelo’nun eseri. Üstelik bunu atıl durumda olan mermer parçalarından yapmış. Freud’un ise bu heykeli görüp sanat zehirlenmesi yaşadığı ve güzelliği karşısında bayıldığı söyleniyor.

 

 

Leonardo Da Vinci

Her zaman sırlarla ve gizemlerle ünlü olan bu sanatçı tabii ki aklımıza tek bir eser getiriyor. Mona Lisa tablosu. Ne yazık ki Roma’da bunu görmemiz mümkün değil fakat elektronik araçlarla  Da Vinci’nin eserleri hakkına bilgi alabiliyorsunuz ve burası Leonardo Da Vinci müzesinde gerçekleşebiliyor.

 

 

 

 

Kaynaklar: https://listelist.com/michelangelo-hakkinda/

https://www.fikriyat.com/galeri/biyografi/leonardo-da-vinciye-dair-30-gizemli-gercek/6

Leave a Reply