Gitmek mi daha zor kalmak mı? Bir vazgeçiş öyküsü: Ayrılma Kararı

Asya yapımı filmler denince akla gelen yönetmenlerden biri olan Park Chan-Wook’un yönetmenliğini yaptığı 2022 yılında çıkan film Ayrılma Kararı, gitmenin mi yoksa kalmanın mı zor olan olduğunu izleyiciye sorgulatıyor.

Dağdan düşen bir adamın şüpheli ölümünü sorgulamak için olay yerine gelen Dedektif Hae-joon’un ölen adamın karısı Seo-rae ile tanışmasıyla başlıyor hikaye. Dedektifimiz ölen adamın gizemli düşüşünden karısının payı olduğundan şüphelenmeye başladığında kendi sonunu getirecek ilk adımı atıyor. Dedektifimizin kadına karşı olan şüphelerini kanıtlamak için yaptığı sorguların sonucunda sadece kadına karşı hislerinin oluşmaya başladığına şahit oluyoruz, yani bir süre hem dikkati dağılıyor hem de bir sonuca varamıyor.

(Spoiler içerir)

Bir sonuca vardığı noktada ise ahlaki bir ikilemde kalıyor: Sevdiğin kadının sonunu getirebilir misin? Seo-rae’nin kocasının ölümünden sorumlu olduğunu öğrendiğinde etik değerleriyle kalbi arasında bir çıkmaza giriyor. Aklı onun cezasını çekmesini sağlaması gerektiğini, bunun onun görevi olduğunu söylüyor ama kalbi bu gencecik kadının hayatının bitmesini istemiyor, ona şans vermek istiyor. Suçundan kaçması için bir şans. Ama bir kere gözünü kan bürümüş bir kadını saf yürekli bir adamın verdiği şans kurtarabilir mi?

Bunun cevabının evet olmasını ne kadar istesem de maalesef So-rae bu dedektife karşı öyle saplantılı duygular geliştiriyor ki sırf onun evine gelmesi için tekrar evlendiği kocasını da öldürüyor. Yani sevgi kimseyi iyileştirecek diye bir şey yok. Dedektifimiz kadına karşı duyduğu sevgi yüzünden onun hayatını bitiremezken bu kadın başkalarının hayatını bitiriyor. Ne uğruna peki? Saplantılı olarak sevdiği dedektifi ayağına getirmek için.

Bu filmi izlerken sevginin saplantılı olduğu duruma yönetmen öyle güzel değinmiş ki saplantılı aşkların ne kadar tehlikeli olabileceğini, insanın bu durumda neler yapabileceğini belki abartarak belki ihtimaller dahilinde bile olsa çok başarılı şekilde göstermiş. Biraz ürkütücü gibi görünse de izlemesi çok keyifli bu filmde dedektifimizin ahlaki ikilemine bir cevap arıyoruz: Sevdiğin kadından ayrılmak mı daha zor yoksa onun böyle delirmiş olduğunu bildiğin halde onunla kalmak mı? Bence zarar göreceğini bile bile kalmak istemek en zoru, sizce peki?

Kaynakça:

Decision To Leave, Mubi.

Leave a Reply