Friends hayranları önümüzdeki aylarda dizinin 30. yıldönümünü kutlamaya hazırlanırken dizi hala popülaritesini korumakta. Friends, 1994 yılında başladığı yayın hayatına 2004 yılına kadar devam ederken birçok rekora imza atmış ve Emmy gibi birçok ödüle layık görülmüş. Friends’in son bölümünün yayınlanmasının üzerinden yirmi yıl geçmesine rağmen hala sosyal medyada diziden kesitler paylaşılıyor ve birçok firma tarafından diziye ithafen defter, ajanda gibi çeşitli ürünler piyasaya sürülüyor. Peki bu kadar yıldan sonra neden hala bu diziyi konuşuyoruz? Friends’in bu popülaritesinin arkasında bence birden fazla neden var.

Friends’in hala popülaritesini korumasının en büyük sebebi, bugün izlediğimiz çoğu diziden daha gerçekçi bir senaryoyu izleyicisine sunması. Friends, altı arkadaşın karşı karşıya kaldığı yirmili yaşlar krizlerini ve yetişkinlik hayatlarına geçişlerini konu alıyor. Dizi boyunca arkadaş grubundaki üyelerin her işinin planlarına uygun bir şekilde ilerlemediğini görüyoruz. Rachel, düğününden kaçtığı gün ailesine artık onlara ihtiyacı olmadığını söyledikten sonra hayalindeki kariyere kısa sürede başlamıyor; üç sezon boyunca kafede garsonluk yapıyor. Joey oyuncu olmak için tek bir seçmeye katılıp şöhretin basamaklarını tırmanmıyor; on sezon boyunca sayısız başarısızlıkla sonuçlanan seçmeleri sonucu garsonluk gibi çeşitli işler yapmak zorunda kalıyor. Dizi boyunca bütün karakterlerin gençlikten yetişkinliğe geçerken karşılaştıkları birçok engele şahit olmamız, izlediklerimizi daha gerçekçi kılıyor.

Friends’in popülaritesinin bir başka sebebi ise izleyicilerine güvenli bir ortam oluşturması. Bu kriteri durum komedilerinin ortak bir özelliği olarak da sayabiliriz. Durum komedileri çoğu zaman fazla sezondan oluştuğu için hayatımızın bir kısmında bizimle beraber oluyorlar.  Bu nedenle de durum komedisi karakterleri, günlük hayatımızda karşılaştığımız insanlar gibi gelmeye başlıyor. Bunun sonucu olarak Friends ile on sezon geçirdikten sonra bu grubun bir parçası olarak hissetmeniz pek de sıra dışı bir olasılık değil.

Friends’in yayın hayatına veda etmesinin üzerinden uzun zaman geçse de hala sadık hayran kitlesiyle 30 yılı geride bırakmak üzere. Henüz yirmili yaşlarındaki arkadaşlardan oluşan grubun kendi yollarını çizip anne baba olmalarını izlediğimiz dizide, karakterleri her geçen sezon kendimize daha yakın hissediyoruz. Bütün bu sebeplerle birlikte yıllar geçse de bugün olduğu gibi Monica’nın mor kapılı dairesi bizim için “geri döndüğümüz” bir yer olmaya devam edecek.

Leave a Reply