SEÇİM 2023

      14 Mayıs 2023 Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanın ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin güncel durumu, seçimin resmi olarak ikinci tura kaldığı yönünde. YSK Başkanı Ahmet Yener, “Saat 15.15 itibariyle yurt içi sandıkların %100’ü açılmış olup, katılım oranı %88,92 olarak gerçekleşmiştir. Yurt dışı katılım ise %52,99 oranında gerçekleşmiştir. Yurt dışında veri girişi devam eden 35 bin 874 oy bulunmaktadır.” şeklinde 15 Mayıs tarihli resmi açıklamada bulundu. Elde edilen verilerin kesin olmamasıyla birlikte Recep Tayyip Erdoğan’ın %49,51, Kemal Kılıçdaroğlu’nun %44,88, Sinan Oğan’ın ise %5,47 oy aldığı görülmüştür. Saat 15.15 itibariyle ise, 35 bin 874 oyun Recep Tayyip Erdoğan’a verilmiş olduğu kabul edildiğinde oylarının %49,54 olduğu görülmüş, Kemal Kılıçdaroğlu’na verilmiş olduğunda %44,85 kabul edilmiş olup hiçbir adayın yeterli sonuca ulaşamadığı görülmüştür.

  Seçimin ikinci turunun ise 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılmasına karar verilmiştir. Oy pusulalarında ise sıralamada herhangi bir değişiklik olmayacağı, Recep Tayyip Erdoğan’ın 1’inci, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise 2’nci sırada yer alacağı belirtilmiş bulunmakla beraber propaganda döneminin de başlamış olduğu ifade edilmiştir.

  Sandıkların yüzde yüzünün de açılmasıyla birlikte mecliste de tablo şu şekilde: 28. dönem TBMM’de Cumhur İttifakı yüzde 49,37 oyla 321 milletvekili, Millet İttifakı 35,12 oyla 213 milletvekili, Emek ve Özgürlük İttifakı ise yüzde 10,53 oyla 66 milletvekili çıkarmış bulunmakta.

     Peki ya ikinci turda neler olacak?

İkinci turda seçimi kesinliğe kavuşturacak en önemli iki detay bulunmakta. Bunlardan birincisi kazanamayan adayın yani Sayın Sinan Oğan’ın aldığı %5,47’lik oyunun ikinci tura kalan her iki cumhurbaşkanından birine yansıtılması yani Sinan Oğan’ın destekleyeceği iki adaydan birisinin seçimi yüzde yüz kazanacağı görülüyor. Bir diğer ve en önemli faktör ise meclisteki çoğunluk olarak görülüyor. Girilen verilere göre Cumhur İttifakı meclise gönderdiği 321 milletvekili ile meclisin büyük bir kısmını oluşturmakta. Bu durumun ikinci turdaki cumhurbaşkanlığı seçimine yansıması ise halkın verdiği oy yöneliminin meclis ile cumhurbaşkanı arasında bir çatışma yaratmayacağı yönünde. Cumhur İttifakı da önümüzdeki iki hafta boyunca propagandasını bu yönde yapacak gibi duruyor. Halk, kanun ve kararnamelerin meclis ve seçilecek cumhurbaşkanı arasında bir denge yaratabilmesi için oyunu bu eğilimde kullanacak gibi duruyor.

Bir taraftan da Millet İttifakı ikinci turdan ümitli oldukları konusunda bildirilerini yayınlamaya devam ediyor. Dolayısıyla gözler meraklı bir şekilde Sinan Oğan’ın vereceği kararda. Kendisi terörle arasına mesafe koyan ittifakın yanında olacağını belirtmişti. Seçim sonuçlarının üzerine yaptığı açıklamalarda, ilerleyen günlerde ATA İttifakı olarak Türkiye’yi zor duruma sokmayacak bir karar alacaklarını belirtti. Verecekleri destekle işi daha da hızlandıracaklarını söyleyen Oğan’ın bu ifadesiyle, Millet İttifakı adına bir umut verdiği gözlemlenmekle birlikte kendisinin geçenlerde bakanlık isteği üzerine yaptığı açıklama ile Cumhur İttifakı tarafına mı göz kırpıyor diye de düşündürdü.

Seçmenin motivasyonu ise gözlemlediğim kadarıyla ikiye bölünmüş durumda. Bir taraftan seçimin ilk turda bitmemesi ve Recep Tayyip Erdoğan’nın önde bitirmesiyle ciddi bir motivasyon düşüklüğü söz konusu. Bir yandan da Z kuşağı ağırlıklı olmak üzere bu işin burada bitmediğini, ne olursa olsun halkın iradesine ve oyuna sahip çıkıp bu işin ikinci turda bitirilmesi gerektiği konuşuluyor. Üstelik Kemal Kılıçdaroğlu, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun da açıklamaları mücadelenin devam ettiği yönünde. Üstelik seçim henüz tamamlanmamışken Cumhur İttifakı destekçilerinin kutlamalara erken başlaması halkın üzerinde ciddi bir tepki oluşturdu. Erdoğan’ın da seçimle ilgili kazanmaya yönelik herhangi bir kesin ifade kullanmaması Millet İttifakı destekçilerinin umudunu diri tutmaya devam ediyor. Bu iki hafta, her iki taraf için de kritik geçecek gibi dururken halkın da meclise giren milletvekillerinin kim ve hangi partiden ne kadar olduklarıyla alakalı en kısa sürede bilinçlenmeleri ikinci turun oylarını belirleyecek nitelikte. Üstelik Sinan Oğan ve ATA İttifakı Genel Başkanlarının vereceği kararı takip etmeleri ve seçmenlerin sandıkta ikinci kez özgür bir irade ile karar vermeleri bu seçimin yolunu belirleyecek.

KAYNAKÇA

Gündem, A. (2023, Mayıs 15). Seçim resmî olarak ikinci tura kaldı. Aposto. https://aposto.com/

Sayın, A. (2023, Mayıs 15). 14 Mayıs seçimlerinde partilerin ve adayların oy oranları ne anlama geliyor?. BBC Türkçe. https://www.bbc.com/turkce

Leave a Reply