2016 Rio Olimpiyat Elemeleri’nde Filipinler ayağında A Grubu’nda Senegal ve Kanada ile mücadele edecek A Milli Erkek Basketbol takımımız hazırlık kampını ev sahibi Filipinler ile oynadığı maçla tamamladı. Hazırlık döneminde Filipinler’i 2 defa mağlup etmeyi başaran 12 Dev Adam Çek Cumhuriyeti’ni de mağlup ederken Yunanistan’a 2 kez mağlup oldu ve Çin’e de mağlup olmaktan kurtulamadı. Şimdi de devlerin hazırlık dönemine kısaca göz atalım:

20 kişilik aday kadro ile Antalya’da kampa başlayan ve buradan İtalya’ya uçan 12 Dev Adam ev sahibi İtalya ile her periyot başında skorun sıfırlandığı bir hazırlık maçı oynadı. Yalnızca ikinci periyodu 22-18 ile üstün tamamlayan mili takımımız birinci, üçüncü ve dördüncü periyotları sırasıyla 19-13,18-9 ve 21-15 geride kapattı. İkinci hazırlık maçında Çin ile karşılaşan devler, başından sonuna kadar skoru kontrol ettiği maçı 75-70 kaybederek beklentilerin altında kaldı. İtalya’daki son maçında Çek Cumhuriyeti’ni 92-65 mağlup eden 12 Dev Adam İstanbul’a dönerken bir nebze moral depolamayı başardı. İstanbul’daki ilk maçında Filipinler’i 103-68 mağlup eden Türkiye, Atina’da Yunanistan’a konuk olduğu maçta üçüncü çeyrekte oyundan koptu ve 78-52 gibi farklı bir mağlubiyetten kurtulamadı. Filipinler’e gitmeden önceki son hazırlık maçında Yunanistan ile bu kez Abdi İpekçi’de oynayan 12 Dev Adam başa baş bir mücadele sergilemesine rağmen maçtan 75-70 mağlup ayrıldı ve bir kez daha basketbolseverlerin beklentilerini karşılayamadı. Filipinler’e gitmeden önce aday kadro 14 kişiye inerken Filipinler’de elemeler öncesi son hazırlık maçında ev sahibi ile karşılaşan devler başından sonuna kontrolünde götürdüğü maçı 84-76 kazandı.

Bobby Dixon Filipinler karşısındaki son maçta 16 sayı ile oynadı

Bobby Dixon Filipinler karşısındaki son maçta 16 sayı ile oynadı

Özetlemek gerekirse, 86-87 nesli ile 95-97 neslinin entegre olduğu bir geçiş dönemi geçirdiği söylemek mümkün olan 12 Dev Adam’ın hazırlık döneminde tam anlamıyla form tutamadığını ve kırılgan bir görüntü verdiğini söyleyebilirim. Sert savunma yapmakta zorlanan ve hücumda da üretkenlik eksiği yaşayan devlerde Yunanistan ile Atina’da oynanan maçtaki gibi oyundan psikolojik olarak kopma ve Çin karşısında üstünlüğü koruyamamanın bu kırılgan yapıya örnek teşkil ettiğini söylemek yanlış olmaz. Olimpiyat elemelerinde grupta Senegal ve Kanada ile karşılaşacak devlerimizin grupta birinci olduğu takdirde muhtemelen diğer gruptan Fransa ile olimpiyat vizesi almak için mücadele edeceğini düşününce, hazırlık döneminde kalburüstü takımlara karşı kazanmakta zorlanan 12 Dev Adam’ın işinin zor olduğunu söyleyebilirim. Ancak grup sürecinde form tuttuğumuz ve başta kırılganlık olmak üzere sorunlarımızı minimuma indirdiğimiz takdirde olimpiyat vizesi alma ihtimalimiz yükselecektir.

A Milli Basketbol takımımız grup maçlarında 5 Temmuz’da Kanada ile karşılaşacak ve ikinci maçını 7 Temmuz’da Senegal ile oynayacak. Devlerimize bu zorlu maçlarda başarılar diliyoruz.

Leave a Reply