Avrupa Kulüpler Satranç Kupası’nda Şampiyon Globus ve Batum Nona

2017 Avrupa Kulüpler Satranç Kupası 7-15 Ekim tarihlerinde Antalya’da Genel ve Kadınlar Kategorisi olmak üzere iki kategoride gerçekleştirildi. 38 ülkeden 48 takımın ve 300’den fazla sporcunun 6 masa üzerinden oynanan maçlarda mücadele ettiği turnuva dünyanın elit satranççılarına ev sahipliği yaparken 36 takımın bulunduğu genel kategoride şampiyonluğu 2772 rating ortalamasıyla turnuvanın favorisi olan Globus elde etti. Kadınlar kategorisinin galibi Gürcistan’ın Batum Nona takımı olurken temsilcilerimizden Beşiktaş turnuvayı 13.sırada, Karaman Belediyesi Spor Kulübü 28.sırada, Genç Akademisyenler Eğitim ve Araştırma Kulübü 30.sırada, genç sporcularla mücadele eden Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü ise 36.sırada tamamladı.

Turnuvanın ilk turunda seribaşı olan takımlar genellikle kuvvetli oyuncularını dinlendirip farklı skorlarla galip gelirken temsilcilerimizden Karaman Belediyesi 2359 rating ortalamalı Oslo Schakselskap takımına karşı Gani Eren Ererdem ve Can Koçak’ın rakipleriyle aradaki yüksek rating farkına rağmen aldıkları beraberliklerle 3-3 berabere kalmayı başararak turnuvanın ilk sürprizine imza attı. İkinci turda da favori takımlar fazla zorlanmadan galip gelmeye devam ederken kendilerinden rating olarak güçlü rakiplerine karşı mücadele eden kulüplerimizden Karaman Belediyesi Gonzaga’yı 5-1, Genç Akademisyenler de Etele-Vantaan Shakki’yi 4-2 mağlup ederek ülkemiz adına başarılı sonuçlara imza attılar. Turnuvanın ilk büyük sürprizi ise 2.seribaşı Alkaloid’i mağlup eden Legacy Square Capital’den geldi. Berabere biten 5 masanın dışında 2.masada 2734 ELO’lu Pavel Eljanov’un büyük hatasını iyi değerlendiren Evgeny Najer (2699) takımına galibiyeti getirmeyi başardı. Güç olarak birbirine daha yakın takımların oynamaya başladığı 3.turda AVE Novy Bor ile mücadele eden Globus, son unvan maçına çıkan Sergey Karjakin’in Markus Ragger karşısında konumsal oyunun güzel bir örneğini sergilediği oyunda aldığı galibiyetle 3.5-2.5 galip gelirken Nepomniachtchi’nin şüpheli taş fedasının ardından kompanzasyon için oynadığı ve sonunda beraberlikle biten “çılgın” oyun da turun görülmeye değer oyunlarındandı. Azeri satranç ustalarından kurulu güçlü Odlar Yurdu da Obiettivo Risarcimento Padova karşısında Rauf Mamedov’un galibiyetiyle 3.5-2.5 galip gelirken Gambit Asseco See ve LSG Leiden de puan kaybetmeden yoluna devam eden takımlar oldu. 4.turda ilk 2 masada Globus ve Odlar Yurdu sırasıyla 5.5-0.5 ve 5-1’lik rahat galibiyetlerle zirvede yalnız kalırken temsilcilerimizden Genç Akademisyenler ve Karaman Belediyesi de kendilerinden yüksek rating ortalamalı rakiplerine karşı kazanarak başarılı sonuçlarına devam ettiler.

Temsilcilerimizden Beşiktaş (solda)

Zirve yarışının giderek kızıştığı 5.tur birinci masada Odlar Yurdu ve Globus arasında oldukça keyifli bir mücadeleye sahne olurken son 4 masanın berabere bitmesinin ardından ilk 2 masadan galibiyete oldukça yakın oldukça yakın olan Odlar Yurdu, Kramnik’e karşı oynayan Naiditsch ve Grischuk’a karşı mücadele eden Mamedov’un 2.Dünya Şampiyonu Emanuel Lasker’in “Aslında en zoru, kazanılmış oyunu kazanmaktır” sözünü haklı çıkarırcasına kazanç konumlarını puana çevirememesiyle galibiyeti ve belki de şampiyonluğu kaçırmış oldu. İki temsilcimizin eşleşmesine de sahne olan turda Süper Lig’de şampiyon Beşiktaş’a tek mağlubiyetini yaşatan Karaman Belediyesi bu kez aynı başarıyı gösteremedi ve maçtan galip ayrılan 4.5-1.5’luk skorla güçlü Beşiktaş oldu. İlk iki seribaşı Globus ve Alkaloid’in eşleştiği 6.turda hemen hemen tüm masalarda güçlerin yakın olmasının da etkisiyle bütün maçlar beraberlikle sonuçlanırken 2647 ELO’lu Gadir Guseinov’un 2733 ELO’lu, son dönemin en formda isimlerinden genç yıldız Vladimir Fedoseev’e karşı aldığı kritik galibiyetle Mednyi Vsadnik’e karşı 3.5-2.5 kazanan Odlar Yurdu son tura lider girdi. Son turda ipler tamamen turnuvada o ana kadar mükemmel bir performans gösteren Odlar Yurdu’nun elindeydi, ancak Krishnan Sasikiran’a karşı berabere kale oyunsonunda 42..Kf2?? hamlesiyle kayıp konuma düşen Nijat Abasov’un hatası Azeri takımına pahalıya patladı AVE Novy Bor bu galibiyetle maçtan 3.5-2.5 galibiyetle ayrılarak Odlar Yurdu’nu 3.sıraya itti. İkinci masada 4.5-1.5’luk skorla rahat kazanan Globus bu sonuçlarla 12 puanla şampiyonluğa ulaşırken, 2.turdan beri zirveyi geriden takip eden Alkaloid de 4-2’lik galibiyetle turnuvayı 2.sırada tamamladı.

12 takımın yarıştığı Kadınlar kategorisinde ise ikinci turda 1 numaralı seribaşı Batum Nona’nın Odlar Yurdu’na 2.5-1.5 mağlup olmasıyla işler karışırken, zirvedeki takımların birbirlerine karşı aldıkları galibiyetlerle son tura kadar heyecan devam etti. Son tura şampiyonluk iddiası ile giren iki takımdan Odlar Yurdu’nun, temsilcilerimizden Marmara’ya karşı kayıp konumda oldukları masalardaki oyunları kurtarıp Khanim Balajayeva’nın Ece Özbay’a karşı kazanmasıyla 2.5-1.5 galip gelmesiyle gözler 1.masaya çevrildi. Nino Batsiashvili’nin aldığı sürpriz mağlubiyetle adeta korkulu rüya gören Gürcistan ekibi, maçtan 2-2 beraberlikle ayrılarak eş puan ve averajla şampiyon olmayı başardı. Temsilcilerimizden Anatolia turnuvayı 8 puanla 7.sırada, Marmara 6 puanla 8.sırada, Aegean 2 puanla 11.sırada ve Mediterrean 0 puanla 12.sırada tamamladı.

Başta son tura 6.’lık iddiasıyla girmesine rağmen aldığı şanssız yenilgiyle 13.olan, ancak turnuva boyunca üst sıralar için iddialı bir görünüm çizen Beşiktaş olmak üzere kağıt üzerindeki güçlerinden yüksek seviyede oynayan Karaman Belediyesi ve Genç Akademisyenleri, genç oyunculara tecrübe kazanma şansı veren Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni ve son ana kadar başarılı bir mücadele ortaya koyan kadın takımlarımızı tebrik ediyor, takımlarımızın önümüzdeki sene daha güçlü kadrolarla daha iyi dereceler almasını ümit ediyoruz.

Leave a Reply