Turkish Airlines Euroleague’de normal sezonun 4.hafta maçları geçtiğimiz hafta tamamlandı. Temsilcilerimiz genel olarak başarısız bir hafta geçirirken, Darüşşafaka kendi evinde CSKA Moskova’ya,  Anadolu Efes de deplasmanda Laboral Kutxa’ya mağlup oldu. Euroleague’de ilk kez mücadele eden temsilcilerimizden Pınar Karşıyaka Lokomotiv Kuban deplasmanında ağır bir yenilgi alırken, tek galibiyetimiz ise Kızılyıldız’ı deplasmanda yenen Fenerbahçe’den geldi.  Maccabi’yi mağlup eden Brose Baskets haftanın sürprizini yaparken, haftanın MVP’si Real Madrid’den Felipe Reyes oldu. Şimdi de grupların görünümüne ve temsilcilerimizin durumuna kısaca göz atalım:

A Grubu: Fener Zirveye Doğru

Temsilcilerimizden Fenerbahçe’nin yer aldığı A Grubu’nda, sezona 3 maçta aldığı 1 galibiyet ile kabus gibi bir başlangıç yapan son şampiyon Real Madrid bir mağlubiyetin daha eşiğinden döndü demek yanlış olmaz. Bayern Münih’i ağırlayan Madrid ekibi, maça iyi başlayıp ilk çeyreği 13 sayı önde kapatmasına rağmen son çeyreğe ve hatta son 2:45’e 8 sayı geride girdi. Son 3 dakika içinde yıldız oyuncularının tecrübelerini konuşturup sorumluluk almalarıyla maça ortak olan son şampiyon, maçı 101-99 kazanarak 3.sıraya yükseldi. Sezona iyi başlayan takımlardan Khimki, kağıt üzerinde grubun zayıf halkalarından Strasbourg’u maçın başından sonuna kadar skor üstünlüğünü koruyarak rahatça geçti ve grup liderliğini korudu.

Yeni transferlerden Ekpe Udoh performansıyla göz doldurdu

Yeni transferlerden Ekpe Udoh performansıyla göz doldurdu

İkinci maçta deplasmanda aldığı Strasbourg yenilgisiyle şoka uğrayan ancak geçen hafta son şampiyon Real Madrid’i İstanbul’da devirerek yaralarını saran Fenerbahçe Kızılyıldız ile deplasmanda karşılaştı. Başa baş geçen ilk periyodun ardından ikinci periyotta oyun kontrolünü eline alan temsilcimiz, farkı giderek açtı ve zayıf rakibine geri dönüş şansı vermeyerek maçı 74-60 kazandı. Temsilcimizde sezon başında gözlenen ve Strasbourg maçında açıkça ortaya çıkan yeni oyuncuların beraber oynamaya alışması ve dolayısıyla takım düzenlerinin oturması sorunu bir nebze aşılmış görünüyor. Bununla beraber ilk periyottan sonra oldukça iyi savunma yapan ve rakibini 60 sayıda tutan Fenerbahçe, hücumda da genellikle iyi top paylaşımı ve en uygun pozisyonu araması ile dikkat çekti. Farkın açılması ile forma şansı bulan Berk Uğurlu ve Ömer Yurtseven ise tecrübesizliklerine rağmen iyi mücadeleleri ile Obradovic’e belli durumlarda iyi birer alternatif olduklarını gösterdiler. Özetlemek gerekirse, geçen sezonu oldukça başarılı geçiren temsilcimizin, takım düzenleri tamamen oturduğu halde basamakları adım adım tırmanacağını ve başarısını tekrarlayabileceğini düşünüyorum. A Grubu’nda 3.maçlardan sonra sıralama şu şekilde:

a grup

B Grubu: Efes Sonda Yıkıldı

Takımlarımızdan Anadolu Efes’in mücadele ettiği B Grubu’nda ise Olympiakos evinde grubun zayıf halkası Limoges’i sadece 49 sayıda tutarak flaş bir galibiyete imza attı. Son birkaç senedir var olan oyun düzenini sürdüren Yunan ekibi, Spanoulis’in etrafında herkesin üzerine düşen görevi başarıyla yapması ile rahatça sonuca gitti. Geçtiğimiz hafta Anadolu Efes’i İstanbul’da yenerek dikkatleri çeken Cedevita Zagreb ise, Armani Milano deplasmanında aldığı galibiyet ile puan cetvelinde biraz daha rahatlamayı başardı. Rakibinin hücumda 3 oyuncu üzerine kurulu oyununa karşı oyuna giren hemen herkesten katkı almaya çalışan Hırvat ekibi, grupta da 3.sıraya yükseldi.

Fransız guard Fabian Causeur Anadolu Efes'e yer yer zor anlar yaşattı

Fransız guard Fabian Causeur Anadolu Efes’e yer yer zor anlar yaşattı

Euroleague’deki ilk 2 maçını kazandıktan sonra geçen hafta evinde sürpriz bir Cedevita Zagreb yenilgisi alan Anadolu Efes ise, İspanya deplasmanında Laboral Kutxa’ya konuk oldu. Maça iyi başlayan ve ilk yarıda hem tempoyu hem de skoru rahatlıkla kontrol eden temsilcimiz, 3.çeyrek sonlarına doğru Laboral Kutxa’nın ön alanda yaptığı baskı sonucu top çıkarmakta ve dengeli hücum etmekte zorlanınca fark azalmaya başladı. Son periyotta Laboral’in iyice sertleşen savunmasına karşı hücumda üretmekte zorlanan Efes, maçın bitimine 1 dakika kala amatörce yapılan top kaybı ile de bir sayı geriye düştü. Bu top kaybını yapan Derrick Brown’un son saniyede Saric’in kaçan üç sayılık atışını tamamlamasıyla maçı uzatmaya götüren Anadolu Efes, uzatmada Laboral’in giderek sertleşen savunmasına karşı zorlanınca ve seyirci baskısının altından kalkamayınca maçtan 92-90 mağlup ayrıldı. Bu sonuçla 4. maçında 2.mağlubiyetini alan temsilcimizde, büyük bölümü önde götürülen maçın kaybedilmesinde ana faktörlerden birinin, bu kadar tecrübeli oyunculardan kurulu bir takım için şaşırtılacak biçimde ön alanda yapılan baskıdan dengeli biçimde çıkılamaması olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında rakibin savunması sertleştiğinde hücumda alternatif planlar üretilememesi ve Heurtel’in bireysel çözümler araması, hücumda düşüldüğünde bunun savunmaya yer yer eşleşme hataları ile yansıması, ilerleyen dönemlerde daha da sert takımlarla oynayacak Anadolu Efes için ciddi kırmızı alarmlar. Ek olarak, Türk oyuncularından hiç verim alamayan Anadolu Efes’te Ivkovic’in bütün oyunu yabancıların üzerine kurmaması ve Cedi Osman ile Furkan Korkmaz gibi gençlere saha içinde rol vermesi gerekiyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen toparlanmak ve grupta üst sıraları zorlamak için zamanı olan temsilcimizin önümüzdeki haftalarda daha iyiye gitmesini ümit ediyoruz. B Grubu’nda 3.haftadan sonra puan durumu şu şekilde oluştu:

B grup

C Grubu: Karşıyaka İkinci Yarıda Dondu

Euroleague’de ilk tecrübesini yaşayan Pınar Karşıyaka’nın bulunduğu C Grubu’nda ise sezona şok Pınar Karşıyaka yenilgisiyle başlayan grubun favorisi Barcelona, Zalgiris Kaunas deplasmanında kazanarak yükselişine devam etti.  5 oyuncusu çift hanelere çıkan İspanyol ekibi ikinci periyottan itibaren skor üstünlüğünü ele alırken skoru böylesine iyi paylaşması gelecek maçlar için taraftarlarını umutlandırdı.  Euroleague’in tecrübeli takımlarından Panathinaikos, kötü başladığı sezonda bir darbe de grubun galibiyetsiz takımı Stelmet Zielona Gora’dan alarak son sıraya geriledi.

Joe Ragland maçın en skorer oyuncularından olsa da mağlubiyeti engelleyemedi.

Joe Ragland maçın en skorer oyuncularından olsa da mağlubiyeti engelleyemedi.

Euroleague’de yeni bir takım olmasına rağmen ilk hafta aldığı Barcelona galibiyeti ile bütün dikkatleri üstüne çeken, ancak sonraki haftalarda bu galibiyetin devamını getiremeyen temsilcimiz Pınar Karşıyaka ise grubun namağlup lideri Lokomotiv Kuban ile karşılaştı. Karşılaşmaya iyi başlayan ve ilk yarı boyunca skoru önde götüren İzmir ekibi, ikinci yarıda bir anda oyundan düşerken Lokomotiv Kuban seyircisinin de desteğiyle farkı giderek açtı ve mücadeleden 72-53 galip ayrıldı. Bir anlamda ilk yarıda ve ikinci yarıda bambaşka iki maç oynayan Pınar Karşıyaka’nın bu yenilgisindeki en önemli faktörün yeterli kadro derinliğinin olmaması olduğunu söyleyebilirim. Bir yere kadar iyi mücadele edip deplasmanda skoru önde götürmeyi başaran İzmir temsilcisinde oyuncuların ikinci yarıda giderek yorulması ve oyundan düşmesiyle beraber, geçen sezonki şampiyonluğun en önemli mimarlarından Gabriel ve Palacios’un verimsiz oyunu sonucunda bütün yükün Iverson,Ragland ve Carter’ın üstüne kaldığını söylemek yanlış olmaz. Her ne kadar bazı eksiklikleri olsa ve tecrübesizliğin sıkıntılarını yaşasa da ,temsilcimizin ilerleyen haftalarda takım düzenlerini daha iyi oturtacağını ve galibiyetler almaya başlayacağını ümit ediyorum. C Grubu’nda 3.hafta sonunda puan durumu şu şekilde:

grup c

D Grubu: Daçka Duvara Tosladı

Euroleague’de ilk kez mücadele eden Darüşşafaka Doğuş’un bulunduğu D Grubu’nda ise, Brose Baskets sezona kötü bir başlangıç yapan Maccabi’yi, Unicaja Malaga ise henüz galibiyetle tanışmamış Dinamo Sassari’yi mağlup etmeyi başardı. Bu sonuçlarla Euroleague’in gedikli takımlarından Maccabi Tel Aviv kendini 5.sırada bulurken, Unicaja Malaga da CSKA ile olan zirve yarışını sürdürdü.

Darüşşafaka'nın yaratıcı oyuncularından Emir bu hafta düşük şut yüzdesiyle dikkat çekti

Darüşşafaka’nın yaratıcı oyuncularından Emir bu hafta düşük şut yüzdesiyle dikkat çekti

Darüşşafaka Doğuş ise yeni salonu Volkswagen Arena’da CSKA Moskova’yı ağırladı. Maça kötü başlayan temsilcimiz hücumda sayı üretmekte zorlanıp geri düşse de çabuk toparlandı ve iyi savunma yapıp kaptığı toplarla hızlı hücuma giderek bir anda 6 sayı farkla öne geçti Çeyrek sonunda toparlanan CSKA yeniden öne geçerken ikinci periyotta Rus ekibinin farkı açma çabalarına karşı savunmasıyla ayakta kalan Daçka soyunma odasına 5 sayı farkla geride giderken 3.çeyrekte bir anda oyundan koptu ve son 10 dakikaya CSKA’nın 18 sayı üstünlüğüyle girildi. Son periyotta savunmasını sertleştirerek bir geri dönüş denemesi yapan ekibimiz farkı eritse de CSKA maç sonunda soğukkanlılığını korudu ve maçtan 80-75 galip ayrıldı. Temsilcimizde genel olarak ilk maçtan beri devam eden, hücumda gözlemlenen üretkenlik eksiği bu maçta da kendini gösterirken, hele de CSKA savunması sertleştiğinde dakikalarca kilitlenilmesi gelecek maçlar için oldukça olumsuz bir sinyal.  Bu durumun biraz da diğer birçok takıma göre bütçe ve dolayısıyla kadronun kısıtlı olmasından kaynaklandığı göz önünde bulundurulduğunda Ender gibi yaratıcı ve delici bir oyuncunun daha çok süre alması gerektiğini düşünüyorum. Ek olarak, maçın büyük bölümünde, özellikle de farkın eridiği son kısımda savunma ribaundlarını bir türlü alamayan ve rakibi arka arkaya hücum şansı veren temsilcimizin bu sorunu da bir an önce halletmesi gerekiyor. Bu olumsuzlukların yanında Darüşşafaka Doğuş’un yer yer CSKA Moskova gibi Euroleague’in favorisi bir takımı savunması ile durdurabilmesi ve Harangody’nin yüksek performansı olumlu yönler olarak göze çarptı. Oktay Mahmuti’nin sistem basketbolunda hücum sorunlarını bir nebze çözmesi halinde ekibimizin galibiyet almaya başlayacağını ve gruptan çıkma yolunda avantaj elde edeceğini umuyorum. D Grubu’nda 3.hafta sonrası sıralama şu şekilde oluştu:

d grup

Euroleague’de 5.hafta maçları 12-13 Kasım’da oynanacak. Fenerbahçe Khimki’yi, Anadolu Efes Olympiakos’u, Pınar Karşıyaka da Stelmet Gora’yı ağırlarken Darüşşafaka Doğuş Maccabi karşısında İsrail’de galibiyet kovalayacak. Temsilcilerimize bu zorlu maçlarda başarılar diliyoruz.

Leave a Reply