Dört Türk takımının mücadele edeceği Turkish Airlines Euroleague, 2016-2017 sezonunda farklı bir formatta oynanacak. 16 takımın yer alacağı Avrupa’nın en büyük basketbol organizasyonunda, takımlar normal sezon aşamasında çift devreli lig usulü 30 haftalık bir mücadelenin ardından ilk sekize giren takımlar play-off oynamaya hak kazanacak ve sezonun kalanı geçtiğimiz sezonlardaki gibi eleme sistemi ile tamamlanacak. Şimdi de ülkemizi temsil edecek takımlar olan Fenerbahçe Ülker, Anadolu Efes, Darüşşafaka Doğuş ve Galatasaray Odeabank’ın transfer dönemini nasıl geçirmekte olduğuna kısaca göz atalım.

Geçtiğimiz sezon finalde kıran kırana geçen bir maç sonrası CSKA Moskova’ya kaybederek ligi ikinci tamamlayan ve büyük bir başarı yakalayan Fenerbahçe Ülker, oturmuş kadrosu ve Avrupa basketbolunun efsane antrenörü Zeljko Obradovic ile yeni sezona da iddialı giriyor. Kadrosundaki yabancılardan, geçirdiği ciddi sakatlıktan sonra oyun düzenlerine adapte olamayan ve diğer oyunculara nispeten daha az süre bulan Hickman ile yollarını ayıran sarı-lacivertlilerin gelecek sezonki kadrosunda Ömer Faruk Yurtseven de yer almayacak. Forvet pozisyonuna bir dönem NBA’de de forma giymiş James Nunnaly’yi transfer eden Fenerbahçe, pivot pozisyonunu da Anadolu Efes’ten Ahmet Düverioğlu ile güçlendirdi. Güçlü kadrosunun tamamına yakınını korumasıyla oyun düzenlerinde de fazla bir değişiklik olmayacağını tahmin ettiğim Fenerbahçe Ülker’in, yeni sezonda şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olacağını düşünüyorum.

Geçtiğimiz sezon Euroleague’de alınan başarısız sonuçların ardından sezon bitmeden koç Dusan Ivkovic ile yollarını ayıran ve sezonu Ahmet Çakı ile tamamlayan Anadolu Efes, yeni sezona geçen sezon Laboral Kutxa’yı Final Four’a taşıyan başarılı koç Velimir Perasovic ile giriyor. Kadrosundaki merkez pivot eksiğini Gran Canaria kulübünden 2.17 boyundaki Sloven Alen Omic ile kapatan lacivert-beyazlılar, forvet pozisyonunu da Amerikalı oyuncular Tyler Honeycutt ve bir dönem Barcelona’da da oynamış DeShaun Thomas ile güçlendirdi. Bunun yanında yabancı oyunculardan Alex Tyus, Jon Diebler ve Nenad Krstic ile yollarını ayıran Anadolu Efes’te Dario Saric de gelecek sezon NBA’de oynayacağını açıklarken, yerli oyunculardan da Birkan Batuk ve Ahmet Düverioğlu yeni sezonda Anadolu Efes forması giymeyecek. Yeni bir antrenörün gelişiyle oyun düzenlerinin değişeceğini tahmin ettiğim temsilcimizde, kurulan yeni kadronun birbirine ve yeni oyun düzenine adapte olma süresinin Anadolu Efes’in yeni sezon ki başarı grafiğini belirleyeceğini düşünüyorum.

 Yeni sezonda Anadolu Efes forması giyecek dev pivot Alen Omic

Yeni sezonda Anadolu Efes forması giyecek dev pivot Alen Omic

Geride bıraktığımız sezonda Eurocup’u kazanarak ülkemize büyük bir gurur yaşatan ve Euroleague’de doğrudan oynama hakkı elde eden Galatasaray Odeabank Ergin Ataman’ın antrenörlüğünde kadrosuna önemli takviyeler yaparak yeni sezona giriyor. Doping testi pozitif çıkan Stephane Lasme ile yollarını ayırmak durumunda kalan sarı-kırmızılılar, onun boşluğunu Anadolu Efes’ten Alex Tyus ile doldururken aynı takımdan tecrübeli pivot Nenad Krstic ve şutör forvet Jon Diebler’ı da kadrosuna kattı ve oyun kurucu pozisyonunu da atletik ve skor potansiyeli yüksek ABD’li Russ Smith ve Uşak Sportif’ten Can Korkmaz ile takviye etti. Bunların yanında uzun forvet pozisyonuna NBA patentli Austin Daye’i transfer eden Galatasaray’ın iç transferde de Blake Schilb ile sözleşme yenilemesiyle birlikte yeni sezona oldukça güçlenmiş bir kadro ile girdiğini söylemem yanlış olmaz.  Elindeki her türlü kadroyu en verimli şekilde kullanabilen koçlardan biri olan Ergin Ataman ile coaching anlamında da rakiplerin bir adım önünde olan Galatasaray’ın, play-off ların kuvvetli adaylarından biri olduğunu düşünüyorum.

Geçtiğimiz sezon Oktay Mahmuti yönetiminde ilk kez mücadele ettiği Euroleague’de Top 16 oynayan, lige ise yarı finalde veda eden Darüşşafaka Doğuş başarılı antrenör ile yollarını ayırmasının ardından dünyaca ünlü çalıştırıcı David Blatt’ı takımın başına getirdi ve önümüzdeki sezon için iddialı bir kadro kurma yolunda çalışmalara başladı. Forvet pozisyonunu Anadolu Efes’te uzun süreler alamayan Birkan Batuk ile güçlendiren Daçka, Letonyalı oyun kurucu Dairis Bertans ve ABD’li oyun kurucu Bradley Wanamaker’i de renklerine bağladı. Banvit’te geçtiğimiz sezon ligimizin sayı ve ribaund kralı olan forvet Adrien Moerman ve NBA takımlarından Sacramento Kings’in forveti James Anderson’u da kadrosuna katan yeşil-siyahlılar geçtiğimiz sezon ki en önemli problemi olan kadronun çok sayıda ancak yetenek açısından sınırlı oyunculardan oluşması sorununu bir nebze aşmış görünüyor. Buna karşın kadroyu bir anlamda yeniden kuran Darüşşafaka Doğuş’da kadronun birbirine ne kadar zamanda uyum sağlayabileceği ve bu uyumun Euroeague’de çeyrek final oynamaya yetip yetmeyeceği bir soru işareti olarak duruyor.

Fransız forvet Adrien Moerman Banvit'teki başarılarını Darüşşafaka Doğuş'ta da tekrarlayabilecek mi

Fransız forvet Moerman Banvit’teki başarılarını Darüşşafaka Doğuş’ta da tekrarlayabilecek mi

Yazıma son vermeden önce biraz da Euroleague’deki yeni sistemden bahsetmek istiyorum. Uzun süredir normal sezon grupları+Top 16 şeklinde oynanan grup aşamasının yerine, yeni sezona takımlar normal sezon aşamasında 30 haftadan oluşacak uzun bir maratonda mücadele verecek. Ligin daha yoğun bir tempo ile oynanacak olmasının yanında 16 takımın arasında belli gruplar oluşacağını ve yarıştan kopan takımların 30 haftayı tamamlamasının kendileri için ekstradan bir yük olacağını, çeyrek finale çıkacak takımların ise geçmişe göre daha yıpranmış şekilde bu aşamaya geleceğini düşünüyorum.

Turkish Airlines Euroleague’de yeni sezon 12-13-14 Ekim’de oynanacak maçlarla başlayacak. Fenerbahçe Ülker Brose Baskets’i, Galatasaray Odeabank ise son şampiyon CSKA Moskova’yı ağırlarken Anadolu Efes deplasmanda Laboral Kutxa ile Darüşşafaka Doğuş da yine deplasmanda Kızılyıldız ile karşılaşacak. Takımlarımıza başarılar diliyoruz.

Leave a Reply