Galatasaray İçin Kritik Viraj

Geçen hafta kendi sahasında Antalyaspor ile berabere kalan ve hafta içinde de Real Madrid karşısında ağır bir yenilgi alan Galatasaray, bu hafta sonu derbide lig lideri Beşiktaş ile karşılaşacak.

O zaman bu kritik maç öncesi Galatasaray cephesine bir göz atalım.

Geçen haftaki Antalyaspor maçında Muslera, Selçuk ve Sneijder’ın yokluğunda 4-3-1-2 formasyonundan 4-4-2 formasyonuna geçiş yapan bir Galatasaray vardı. Real Madrid maçında ise eksik oyuncuların takıma katılmasıyla 4-3-1-2 formasyonuna geri dönüş yapan Galatasaray’ı izledik. Bu noktada ön alanda oynayan oyuncuların, yani Sneijder – Burak – Drogba üçlüsünün hücum presi yapamaması Galatasaray’ın en büyük problemlerinden biri. Bunun yanı sıra Drogba’nın Beşiktaş maçında sahada olup olmayacağı soru işareti olunca Galatasaray adına tablo çok parlak gözükmüyor.

Didier Drogba, Real Madrid maçında sol omzundan sakatlandı.

Didier Drogba, Real Madrid maçında sol omzundan sakatlandı.

Galatasaray’ın elindeki forvetler içerisinde oyunu rakip sahaya yıkabilen tek oyuncu Drogba. Bunun yanı sıra takımın lideri olma özelliği ile de Galatasaray’ın vazgeçilmezi haline geliyor. Eğer Drogba derbide yer almazsa ve Fatih Terim’in de 4-3-1-2 sistemini bozmayacağını düşünürsek Umut’un sahada olması muhtemel. Umut’un sahada olmasıyla hücum presi yönünden Galatasaray’a bir artı ekleyebiliriz. Ancak Galatasaray’ın elindeki oyuncu yapısı ile tek forvetli sisteme dönmesi gerekiyor. Drogba’nın sakatlığına Burak’ın da formsuzluğu eklenince bu yapıya dönüş yapmak mantıklı olabilir. Bu sayede Sneijder’i de etkili bir biçimde kullanabilir Galatasaray.

Derbinin kaderini belirleyecek bir başka unsur da defans hattı. Özellikle hücum kanatları etkili çalışan ve duran toplarla tehlike yaratabilen bir Beşiktaş’a karşı en kilit nokta burası. Yabancı oyuncu sınırı ve formsuzluk gibi durumlardan dolayı ideal stoper ikilisini bir türlü yakalayamayan Galatasaray’da savunmadaki zaafiyet büyük sorun yaratıyor. Bunun yanında defansın sağ kanadında Eboue’nin de düşük formu Fatih Terim’in Sabri tercihini yapmasını sağlayabilir. Her ne kadar Real Madrid maçında iyi bir performans ortaya koysa da Riera – Hakan Balta değişikliği de gerçekleşebilir. Bu sayede yabancı kontenjanından bir oyuncuya yer açarak, Amrabat – Bruma ikilisinden birini kulübeye veya ilk 11’e alma şansı da elde edilmiş olur.

B_17946_2B

Bu sezon Galatasaray adına bir başka problem de yedek kulübesi ve as kadro arasındaki kalite farkı oldu. Rotasyon oyuncuları, ilk 11’de oynayan oyuncuların yerinde oynadığı zaman çok düşük performanslar ortaya koydu. Fakat Beşiktaş cephesinde ise böyle bir durum söz konusu değil. Yedek kulübesi ve as kadro arasında denge sağlanmış durumda. Bu nedenle değişen oyuncuların sahaya yansıttığı performanslar uç noktalarda gezmiyor. Bu da Beşiktaş’ın bu sezon iyi performans göstermesinde büyük etkenlerden biri.

fft104mm2514433

Galatasaray’ın yeni yıldız adayı Bruma’nın derbi performansı merakla bekleniyor

Son olarak Galatasaray için Beşiktaş derbisi hayati bir değere sahip. Ligin 5.haftasında liderin 9 puan gerisine düşmek sezonun ilerleyen haftaları için hata yapma lüksünü minimuma indirecektir. Real Madrid gibi ağır bir yenilgi sonrası Beşiktaş gibi ligin en formda rakibine karşı Galatasaray’ın nasıl bir reaksiyon göstereceğini hep birlikte göreceğiz…

Leave a Reply