kostas

Olympiakos 2012 ve 2013 yıllarında üst üste iki kez Euroleague şampiyonluğunu kazanırken elde edilen başarıda en büyük pay; Vassilis Spanoulis’e ve koç Ivkovic’in kurduğu düzene veriliyordu. Öyle olacak ki, Ivkovic’in bırakması ve Bartzokas’ın göreve geldiği sezon takımın yapısı ile oynamadan şampiyonluğa uzanması bunu kanıtlar nitelikteydi. Kazandıkları bu iki şampiyonlukta bütün oyuncuların Spanoulis’in liderliğini kabul etmesi ve kendilerine biçilen rolleri iyi uygulaması başarının anahtarıydı.

Şampiyonlukta önemli rol oynayan atletik, pozisyon almayı bilen ve caydırıcı uzun tercihlerinin yanı sıra Evangelos Mantzaris – Kostas Sloukas – Acie Law – Vassilis Spanoulis dörtlüsünden oluşan kısa rotasyonunun rol paylaşımı ve üst düzey saha görüşleri kazanılan şampiyonluklarda kilit rol oynadı. Özellikle Acie Law’un üstlendiği görev burada çok önemliydi ve hücumda takımın elini rahatlatan bir güç çarpanıydı. Ancak bu yazıda değineceğimiz isim hem oyun kurucu pozisyonunda hem de şutör guard pozisyonlarında oynayan Kostas Sloukas olacak.

15 Ocak 1990 yılında Selanik’te doğan Sloukas basketbola Mandoulides takımında başladı. Sloukas alt yaş kategorilerinde katıldığı turnuvalarda çok iyi performanslar sergiledi. Başta 2007 yılında katıldığı U18 Avrupa Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanırken, ertesi yıl yapılan yine U18 Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Yunanistan takımının bir parçasıydı. 2008 yılında Kostas Papanikolaou, Evangelos Mantzaris ve Nikos Pappas gibi önemli oyuncularla beraber oynamış ve şampiyon olan o takımın sayı krallığını üstlenmişti. Alt yaş kategorilerinde gösterdiği bu performanslar dönemin Olympiakos koçu Panagiotis Giannakis’in dikkatini çeker ve Sloukas Olympiakos takımına katılır. Sloukas ilk sezonunda süre almayı bırakın kadroya girmekte dahi zorlanır. Ertesi sezon ise kadroda kendine yer bulur ama Euroleague’te sadece bir maçta süre alır. 2010 yılının sonunda Olympiakos koç değişikliğine giderek Dusan Ivkovic’i takımın başına getirir. Ivkovic burada çok akıllı davranarak Sloukas’ı tecrübe kazanması için Aris’e kiralar. Sloukas o sezon düzenli forma giyme şansı yakalar ve sezon bitiminde Yunan Ligi’nde en iyi genç oyuncu seçilir. Sloukas için iyi geçen bu sezonun ardından Olympiakos kadrosunda kendine yer bulur ve yükselişi başlar.

İNCELEME

Olympiakos savunma kaynaklı bir takım. Hücum düzenleri de savunmada gösterdikleri iyi performans ile etkili oluyor. Hücum düzenleri de sıkça belirttiğimiz üzere tepede oynanan ikili oyunlardan sonra topu bir yöne doğru sürüp, bir anda ‘weak side’ dediğimiz ters tarafa topu geçirip ceza atışını kovalama üzerine. Kostas Sloukas’ın iki numara oynadığı zamanlarda bu hücum düzeninde ceza atıcısı olarak yer aldığını gördük. Çünkü iyi bir şut mekaniği var ve şut atarken vücudun dik olduğunu görüyoruz. Vücudun dik olması önemli çünkü iyi şut atmak için vücut ve kol senkronizasyonu çok önemlidir. Sloukas burada sadece statik şutör olarak da kullanılmıyor. Topu aldığı zaman dribbling yapıp ‘pull up’ dediğimiz dribbling üstü şut tercihini de kullanıyor ve bu atışı çok etkili çünkü topu çok hızlı kopartıyor ve blok tehdidini minimize edebiliyor.

Son üç sezonuna baktığımızda Sloukas’ın kenardan gelerek oyuna dinamizm kattığını görüyoruz. Bu Olympiakos için önemli çünkü Sloukas ‘pırpır’ bir guard. Yani kenardan oyuna enerji ve akıl getirme konusunda Olympiakos’un ve Spanoulis’in en büyük yardımcısı. Mantzaris’e göre iki numara özellikleri fazla, Acie Law’a göre de oyun kurucu özellikleri daha iyi olan bir oyuncu ve hem Ivkovic’in hem Bartzokas’ın ‘combo guard’ sınıfına giren oyuncuyu iyi kullandığını söyleyebiliriz. Tepede ikili oyunu oynadıktan sonra kendi şutunu atabilmesi bir başka Yunan oyun kurucu Nikos Zizis’i hatırlatmakta. Dribbling yaparken önce sola doğru hareketlenip ardından sağa doğru topu sürdüğünü zaman zaman görüyoruz. Bu da rakip savunmaları ekarte etmesini ve potaya atak yapmasını kolaylaştıran bir etmen.

http://www.youtube.com/watch?v=mup9wIKMfck

Sloukas’ın geçtiğimiz sezon daha önceki sezonlarına oranla daha fazla oyun kurucu pozisyonunda yer aldığını görüyoruz. Asist ortalamasını 1.2’den 2.9’a çektiğini görmekteyiz. Tabii bu istatistik artışında aldığı sürenin artması da doğrudan rol oynadı ve Acie Law’ın sakatlanmasından sonra Sloukas’a daha fazla görev düştüğünü gördük. Önce Kyle Hines ardından da Petway, Bryant Dunston ve Printezis gibi hareketli uzunlarla ikili oyunları oynamış olması onun için bir avantajdı. Çünkü bu oyuncular iyi perdeleme yapıyor ve içeri iyi devriliyorlar. Bununla beraber Sloukas için gerekli penetre kanallarını da açıyorlar. Böylece Sloukas’ın etkinliğinin arttığını görmek mümkün. 24 yaşındaki ‘combo guard’ Olympiakos takımının vazgeçilmez oyuncularından. İlerleyen yıllarda oyununu daha da geliştirerek hem Yunan Milli Takımı’nın hem de Olympiakos’un en önemli parçalarından biri haline gelmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Son olarak; savunmada hareketli oluşu ve bu hareketliliğini savunma bilgisi harmanlaması nedeniyle “Spider” yanı örümcek lakabını aldığını da belirtmekte yarar var.

Leave a Reply