Valencia-Basket-vence-al-Madrid

Geçtiğimiz sezonu Eurocup şampiyonu olarak tamamlayan Valencia önümüzdeki sezon Euroleague arenasında yer alacak. Eurocup şampiyonu olduğu için C Lisansı alan Valencia, İspanya’nın bu sezon Euroleague’e gönderdiği beş takımdan biri olacak.

Coach koltuğunda dört sezon önce Anadolu Efes’i (O zaman ki adı ile Efes Pilsen) çalıştırmış olan Hırvat Velimir Perasovic var. Son iki sezondur Valencia’yı çalıştıran Perasovic, takımın bütçesini çok verimli kullanarak doğru hamleler yapıyor. 49 yaşındaki koçun oyun felsefesinde ise 4 numaralar önemli bir yer tutuyor. ‘Stretch’ adı verilen şut atabilen, topu yere vurabilen ve çembere atak yapabilen 4 numaralar günümüz basketbolunda önemli yer tutuyor ve Perasovic’in de bu tarz oyuncuları tercih ettiğini görüyoruz. Son iki sezonda önce Nick-Caner Medley ardından da Justin Doellman bu özelliklere uyan oyunculardı. Tabii Justin Doellman Caner-Medley’e göre daha komple bir oyuncuydu ve geçtiğimiz sezonki Eurocup şampiyonluğundaki katkısı çok fazlaydı.

Günümüz basketbolunda hücum setlerini sadece oyun kurucular oynatmıyor. Artık 4 ve 5 numaraların da burada aktif rol aldığını görmek mümkün. Justin Doellman da Valencia sistemi için böyle bir oyuncuydu. Ülkemizden örnek verecek olursak Fenerbahçeli Nemanja Bjelica bu tarz bir isim. Fake ve dribbling kombinasyonunu iyi uygulaması, yay gerisinden şutu olması ve en önemlisi çok iyi bir fundamental’a sahip olması takımı adına önemli bir güç çarpanı oluyor. Bu nedenle bu tarz oyuncuları takımda tutmak biraz zor oluyor. Eurocup şampiyonluğu ile biten sezon sonrasında Barcelona’nın yolunu tutan Doellman Valencia için önemli bir kayıp oldu. Yukarıda da belirttiğimiz üzere Doellman sistemin en önemli parçalarından biriydi ve özellikle pivot Bojan Dubljevic ile olan uyumu çok iyiydi. Bununla birlikte Perasovic’in oyun sisteminde kısaların rolü de üst düzey. Pau Ribas – Rafa Martinez – Oliver Lafayette – Sam Van Rossom dörtlüsünden oluşan guard rotasyonu çok uyumlu bir sezon geçirdi. Burada Perasovic’in bu oyunculara çok iyi rol biçtiğini ve önemli bir katkı aldığını görmek mümkün. Özellikle Oliver Lafayette’in bu dörtlü arasında daha ön plana çıktığını gördük. Ancak sezonun bitişi ile takımdan ayrılan bir başka oyuncu oldu ve Olympiakos’un yolunu tuttu.

Justin Doellman gelecek sezon Barcelona formasıyla mücadele edecek.

Justin Doellman gelecek sezon Barcelona formasıyla mücadele edecek.

3 numara pozisyonunda ise eski Fenerbahçe Ülkerli Romain Sato’yu görmekteyiz. İyi bir kanat savunmacısı olan Sato da geçen sezon Valencia’nın önemli paçalarından biri oldu ve önümüzdeki sezon da kadroda yer alacak. Öte yandan 4 ve 5 numaralı pozisyonlarda oynayan Bojan Dubljevic de takımda kaldı ve gelecek sezon takım içerisindeki rolü yine çok önemli olacak. Justin Doellman ve Oliver Lafayette’in takımdan ayrılmasının yanı sıra pivot Juan Triguero’nun da takımdan ayrıldığı belirtelim.

Bu oyuncuların yerini ise Khimki’den 2.10 boyundaki pivot Kresimir Loncar, Unics Kazan’dan Luke Harangody, geçtiğimiz sezonu Badalona’da geçiren genç ve potansiyelli bir guard olan Guillem Vives ve geçtiğimiz sezon bir süre Toronto Raptors forması giyen guard Dwight Buycks aldı. Justin Doellman’ın ardından o pozisyonda oynaması beklenen isim Harangody olacak. Özellikle Eurocup finalinde Doellman, Harangody karşısında çok üstündü ve Harangody’ye ciddi sıkıntı yaratmıştı. Bojan Dubljevic’in de 4 numaralı pozisyonda oynayabilmesi Valencia’nın elini güçlendirecek önemli bir nokta. Kresimir Loncar gibi çember yakınlarından bitiriciliği iyi olan bir uzunu eklemeleri de onlar adına bir başka güç çarpanı olacak. Tabii burada dikkatle izlenilmesi gereken oyuncu 1993 doğumlu 1.92 boyundaki oyun kurucu Vives olacak. Perasovic’in ona vereceği sürelerde setleri kurma konusunda göstereceği tutum belirleyici olacak.

Sonuç

Velimir Perasovic kendi felsefesini sahaya yansıtmayı başaran çok iyi bir coach. Elindeki malzemeden optimum performansı alabilen, optimizasyon konusunda başarılı bir antrenör. Geçtiğimiz sezon topu yere vuran uzunlara sahip olması ve iç – dış sahada set temposu yukarıda olan bir takım yaratması Perasovic’in en büyük artılarıydı. Sahip oldukları set hücumlarındaki opsiyon sayılarının fazla olması, parkede yer alan beş oyuncuyu da kullanma adına çok önemli. Özellikle ACB Lig yarı finalinde Barcelona deplasmanında Bojan Dubljevic ve Romain Sato olmadan kazandıkları maç çok iyi performans sergilemişlerdi. Ana hücum düzenleri ise Pau Ribas ve Rafa Martinez’in oyunda olduğu anlarda ‘down screen’ ile tam bir ‘o’ çizerek tepede uzundan tekrar topu alarak seti başlatması. Geçtiğimiz sezon birçok sete bu düzen üzerinden başladılar ve çok etkili oldular. Bu sezon da benzer hücum düzenini göreceğimizi tahmin etmek zor değil. (Video içerisinde bu set yer almakta) Özetle; Perasovic yönetimindeki Valencia bize keyifli bir basketbol izletmeye aday. Galatasaray Liv Hospital ile aynı grupta yer alan Valencia, bundan dört sene önce Stetislav Pesic yönetiminde Euroleague’de çeyrek finale kalmıştı. Dört senenin ardından tekrar Euroleague sahnesine çıkacaklar ve parkeye yansıtacakları oyunu merakla bekliyoruz.

 Başka bir transfer gerçekleşmediği sürece Valencia’nın önümüzdeki sezon kadrosu şu şekilde:
Adsız

Leave a Reply