TBL’deki İlk İtalyan | Pietro Aradori

aradoriii-610x400

Profil

2005 yılında başladığı profesyonel kariyerinde merdivenleri hızlı çıkan Aradori 2007 yılında Milano’ya transfer olarak 18 yaşında ilk Euroleague deneyimini yaşadı. Euroleague’deki ilk sezonunda ortalama 13 dakika süre alması önemliydi. Ancak Milano macerası sezon ortasında sona erdi ve İtalya’da kalarak Roma’ya transfer oldu. Sezon sonunda ise Biella takımına transfer oldu ve 2010 yılına kadar bu takımda mücadele etti. Son sezonunda Eurocup tecrübesi yaşayan Aradori aynı zamanda James Gist ile de takım arkadaşıydı. Aradori’nin çıkış yaptığı yer de Biella takımı ile oldu. O sezon Eurocup’ta ortalama 30 dakika süre alan Aradori iyi bir çıkış yakaladı ve ülkenin lokomotif takımı olan Siena’ya transfer oldu. Buradaki ilk sezonunda Final Four’da mücadele etme başarısı gösteren Aradori, ortalama 10 dakika süre aldı ve çok fazla sorumluluk alan bir yapıda gözükmedi. Ertesi sezon da yine aynı şekilde 10 dakika süren alan Aradori, Siena’dan ayrıldı ve Trinchieri’nin çalıştırdığı Cantu’nun yolunu tuttu.

Cantu yıllarına kadar Euroleague’de yeterli dakikayı ve sorumluluğu alamayan görüntüsü ile dikkat çeken oyuncu Cantu ile çıktığı sekiz maçta ortalama 30 dakika süre aldı ve çok iyi istatistikler yakaladı. Cantu ilk tur gruplarında elenirken Aradori ilk tur grupları sonunda %56.5 ile üçlük yüzdesi en iyi beşinci oyuncu konumundaydı ve 15 sayı ortalamasına sahipti. Bu sezon yine Cantu forması giyen Aradori Eurocup’ta mücadele etti ve 28 dakikalık süresini yanı sıra 4.5 ribaund ve 2.9 asist ortalaması ile önemli istatistiklere sahipti.

Oyuncu Analizi

İtalya Ligi’nde oynadığı süre içerisinde ligin değerli skorerleri arasında gösterilen Aradori, güçlü fiziği ve top hakimiyeti ile ön plana çıkan bir oyuncu. Özelikle vüdunun üst kısmı çok geniş ve kuvvetli bir oyuncu olması sebebiyle ribaund mücadelerinde kendine ciddi bir avantaj sağlıyor. Bu sezon ligde yakaladığı 4.5 ribaund ortalaması da pozisyonuna göre çok iyi bir ortalama. Ball-handling adı verilen top hakimiyeti sayesinde ikili oyun oynayabilen ve ikili oyunlardan sonra dribbling üstünden şut atma adını verdiğimiz pull-up eğilimi fazla ve bu alanda önemli bir başarısı var. Bu noktada şutu elinden hızlı ve düzgün çıkarıyor. Özellikle fake&dribbling kombinasyonu ile içeri penetre edip ‘euro-step’ adımı ile turnikeyi bitirebiliyor. Set şutörü olarak kullanılmasının yanı sıra kendi şutunu yaratabilmesi önemli bir avantaj. Yukarıda belirttiğimiz üzere; perdelemeyi kullanıp onun üstünden şut opsiyonunun yanı sıra bire bir hücumlarda iyi bir cross-over adımı olduğu için topu ters tarafına vurup, rakibini geçerek sayıya gidebiliyor.

Aradori’yi oyun tarzı olarak Arjantinli Carlos Delfino’ya benzetebiliriz. Delfino kadar atlet olmasa da ortalama bir atletizme sahip ve vücut genişliği, skorer yönü ve topa yön verebilme özelliği ile benzerlik gösterdiklerini söyleyebiliriz. Kas gücünün iyi olması sebebiyle savunmada stence’e oturuşu iyi ve pas aralarını iyi yaparak top çalabiliyor. Aradori şutları fazla zorlayan bir oyuncu değil ancak 2.7 asist oranına karşılık 2.1 lik top kaybı oranı var. Bu top kayıpları da hücum envanterinde fazla olmamasına rağmen alçak post oyunlarında ikili sıkıştırma geldiği zaman ters taraftaki boş oyuncuyu bulmak istiyor ama başarısız olabiliyor. Aşağıdaki videoda da görebileceğiniz üzere post up oyunlarını savunmacısı kendinden kısa veya fizik olarak zayıf olduğu anlarda deniyor. Bu oyunları da sağ ve sol omzundan dönerek ‘turn around jumper’ şeklinde kullanıyor. Yine de bunları çok az kullandığını belirtelim.

Özetle; Galatasaray kısa rotasyonuna Micov ve Pocius’tan sonra bir hamle daha yaptı. 1.94 boyundaki 2 numara zaman zaman 3 numarada da görev alıyor. Çünkü güçlü fiziği 3 oynamaya müsait ve 2 numara özelliklerine sahip olması önemli bir güç çarpanı oluşturacaktır. Bununla beraber Micov’da ve Pocius’ta da belirttiğimiz üzere Ergin Ataman ve yardımcıları topa yön verebilen, savunma gücü yüksek ve Arroyo’nun olmadığı bölümlerde takımın sıkıntı yaşamasını minimize edebilecek oyuncuları tercih etme isteğindeler. Türkiye Basketbol Ligi’ndeki “ilk İtalyan oyuncu” ünvanına sahip olacak olan Aradori, vücudundaki Akdeniz Kanı’nın etkisiyle taraftarı arkasına aldığı zaman performansını daha da yukarı çıkabilecek, skor gücü yüksek bir oyuncu konumunda.

Leave a Reply