TED Kolejliler’de Bir Asker | Matt Gatens

kolej

NCAA takımlarından Iowa mezunu olan 1.95 boyundaki Matt Gatens 2 ve 3 numaralı pozisyonlarda oynuyor. NCAA sezonlarına bakacak olursak Gatens’ın takımı Iowa, ‘Big Ten’ adlı konferansta yer alıyor. Yani güçlü bir konferans diyebiliriz. ‘ACC’ konferansı ve ‘Big East’ konferansları ile ‘Big Ten’ konferası ilk üç sırayı oluşturuyor. 2008-2012 yılları arasında burada oynayan Gatens’ın istatistiklerinde dikkat çeken nokta; her sezon sayı ortalamasını yukarı çekmesi. Ancak burada dikkat edilmesi gereken esas nokta ise şut yüzdeleri. Çünkü Gatens’ın bulunduğu konferans çok güçlü bir konferans ve her geçen sene oyuncuların özellikleri daha iyi analiz ediliyor ve ona göre önlemler alınıyor. Gatens dört sezon boyunca çok dalgalı bir performans göstermemiş ve istikrarını korumayı başarmış. Sırası ile sezon yüzdeleri şu şekilde: %42.2, %37.2, %39.5, %46.9.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik ise top kaybı oranı. Gatens kolej kariyeri boyunca ortalama süre olarak 34 dakika bandının altına düşmedi ve dört sezonun ortalamasında yaptığı top kaybı oranı 1.6. Kolejde iyi geçen sezonlarının ardından 2012 yılında girdiği draftlarda seçilemeyen Gatens, Avrupa Kariyeri’ne İspanya Ligi Takımları’ndan Murcia ile adım attı. Fiziki olarak Avrupa Basketbolu’na daha yatkın olan Gatens, burada 25.2 dakika ortalama süre aldı ve 9.6 sayı, 1.8 ribaund ve 0.8 asist ortalamaları ile oynadı. Kolejden sonra süre olarak ortalama 10 dakikaya yakın daha az süre alan Gatens saha içi yüzdesindeki istikrarını bozmadı ve %43.1 gibi bir oran yakaladı. Murcia’da sezonu tamamladıktan sonra Ukrayna’nın Khimik Yhuzne takımı ile anlaşan Gatens, 2013-2014 sezonunu bu takımda geçirdi. Eurocup’ta 29.7 dakika ortalama süre alan Gatens, 11.5 sayı, 3.3 ribaund ve 1.7 asist ortalaması ile oynadı.

Takımımız geçtiğimiz sezon Eurocup’ta dört kere Khimik Yhuzne ile oynadı ve teknik ekibimiz burada Matt Gatens’ı yakından analiz etme fırsatı buldu. Gatens önemli bir potansiyele sahip ve şut için pozisyonları zorlamayan, top hakimiyeti iyi olan bir oyuncu. Bu önemli bir avantaj çünkü günümüz basketbolunda forvetlerin de topa yön verebilmesi ve ikili oyun oynayabilmesi istenmekte. Bunun yanı sıra Gatens’ın pasör özelliklerinin gelişime açık ve iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Kolej sezonlarından Khimik sezonuna kadar asist ortalamalarına baktığımızda 2.2, 3.3, 1.8, 2.0, 0.8 ve 1.7. Yani pasör özellikleri olan bir oyuncu. Ancak burada kolej sezonlarından sonra bir azalma görüyoruz ve bunun da iki sene üst üste farklı takımlarda, farklı düzenler içerisinde oynamasından dolayı kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra şut tercihleri yay gerisinden olan bir oyuncu olarak göze çarpıyor. Bir şutör için önemli olan bir tarafa gidecekmiş gibi yapıp, ters tarafa giderek şuta kalkma kombinasyonunu iyi uyguluyor ve uzunu perde yaptıktan sonra yay gerisine açılarak topu alıp, şutunu atıyor. Burada da Kirk Penney ile benzerlikler taşıdığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte dribbling üstü şut konusunda da başarılı çünkü şut mekaniğini iyi kuruyor ve statik kalabiliyor.

Matt Gatens Avrupa Kariyeri’ndeki üçüncü sezonu TED Kolejliler’de geçirecek ve görev oyuncusu sıfatını tamamiyle hak ediyor. Bu nedenle de taraftarların “asker” olarak nitelendirdiği bir oyuncu.

Leave a Reply