Eurosport Türkiye’den Emre Özcan Röportajı: Bölüm-1- NBA’de Yeni Sezon

NBA-2013-Coming-Soon-1920x1200-BasketWallpapers.com-650x406

Doğu Konferansı

 

Indiana Pacers

Bu sezonun en büyük şampiyonluk adaylarından biri olan Indiana Pacers’ın geçtiğimiz seneyi Danny Granger’ın sakat geçirmesinden dolayı sezon başında takım dengelerinin  bozulacağı ve özellikle de skor anlamında sıkıntı çekeceği ön görülüyordu. Frank Vogel ve oyuncularının geçtiğimiz sezon, savunma takımı kimliğini kazanması ve Paul George’un hem savunma hem de takım liderliğine soyunması, Indiana Pacers’ı Doğu Konferansı finallerine kadar taşımış; son maçta Miami Heat’e yenilerek NBA finaline ulaşamadan veda etmişlerdi. Bu sezonla beraber Danny Granger’ın takım kimyasına  ve özellikle de top paylaşımına nasıl etki edeceği bir çok soru işareti taşıyor.

Emre Özcan:

“Danny Granger takımdaki yerini şuanda NBA in en iyi iki ve üç numaralarından biri olan Paul George’la paylaşmak zorunda. Geçen senelere göre alacağı süreler hem azalacak hem de takımdaki rolü değişmiş durumda. Eğer kenardan gelip altıncı adam rolünü üstlenirse ki bu çok zor görünüyor, bu takımda tutunma şansını kendine yaratabilir. Aksi takdirde, Indiana bu konuda sıkıntı yaşayacağa benziyor. Takım içi roller ve top dağılımı şuanda çok keskin ve organize durumda. Frank Vogel ve Pacers, Danny Granger’ı sezon ortasında hala değerliyken takas etmek isteyeceklerdir.”

Chicago Bulls

Üç senedir NBA finali ve şampiyonluk hedeflerine ulaşamayan Bulls, geçen sezonda  Derrick Rose’u sakatlığı yüzünden takımda oynatamadı ve tekrar hayal kırıklığına uğramak zorunda kaldı. Sanılanın aksine play-off lara kalmayı başaran Chicago, ilk turda Brooklyn Nets’i Nate Robinson’un Michael Jordan’ı kıskandıracak performansıyla elemeyi başarıp; ikinci turda Miami’ye elendi ve sezonu nispeten hedeflerinin üstünde bitirdiler. Geçtiğimiz yaz aylarının ortasından beri Derrick Rose’un  ”muhteşem dönüşü” ve geliştirdiği uzun mesafe şutları konuşulmaya başlanıp yeni sezon için nefesler tutuldu.

Emre Özcan:

“Chicago Bulls bu seneki en büyük şampiyonluk adaylarından biri şu anda. Derrick Rose’un çok iyi döneceği konuluyor. Tabi ki ne kadar doğru daha bilemiyoruz ama ağır diz sakatlıklarından sonra oyuncuların eski formlarına dönmesi genellikle kolay olmuyor. Özellikle de Rose’un şut mesafesini çok geliştirdiği haberleri  geliyor. Onun çok iyi şu atması hem takım hücumuna ayrı bir derinlik katması hem de dış savunmacılar Rose’u yakından tutacakları için boyalı alana penetre etmesi açısından daha iyi olacak . Bu sene içinde yaşanacak olası bir sakatlık, Derrick Rose’un değerini çok düşürür ve Bulls onu takas etmeyi ve başka planlar yapmayı düşünebilir.”

Miami Heat

Lebron James kimilerine göre NBA tarihinin en iyi oyuncusu, kimilerine göre Michael Jordan’nın kıyısına köşesine yaklaşamamış biri. Olaylı ve sansasyonel bir Miami başlangıcıyla beraber James, hem bir çok konuda yaptığı hataları hem de takım içindeki liderlik rolü kendisi dahil bir çok kişi tarafından eleştirildi. Miami’deki ilk sezonunda ne şampiyon ne de takım içindeki egoların kontrolünde başarılı olabildiler. Lebron James’in ikinci ve üçüncü sezondaki mental gelişimi ve Dwyane Wade’in geri plana çekilip takımın liderliğini James’e vermesiyle beraber şampiyonluklar geldi ve takım içindeki bir çok sorunun üzeri ister istemez kapanmak zorunda kaldı. Dwyane Wade’in takım koçu Eric Spoelstra ile yaşadığı sorunlar vs… Bu sezonla beraber…

Emre Özcan:

“Miami Heat tamamen Lebron James’in takımı haline geldi. İkinci seneki şampiyonlukta Wade kendini ne kadar geriye çekse de ve egosunu kontrol etmeye gayret etse de; bir şekilde bu sorun geçen seneki NBA finalinde olduğu gibi ortaya çıkıyor. Bu sene yapılan düzenlemelerle beraber üç yıldızlı takımları görmek artık çok zor olacak. Miami’deki halkalardan birisininde kopması gerekiyor bu sebepten dolayı. Bu ayrılık Lebron’dan mı gelir pek emin değilim. Üç hafta önce Miami’de kalacağını söylemişti fakat bu açıklamaların çok sık değiştiğini hep gördük. Şunu da eklemek gerekiyor; Miami’nin en zor senesi bu sezon olacak çünkü çok fazla güçlü rakipleri var. Eğer bu sezon şampiyon olamazlarsa Miami’de bir ayrılık olacağı kesin gibi görünüyor.”

Cleveland Cavaliers

Lebron James’in takımdan ayrılmasından sonra yeni süper star adayı Kyrie Irving’e kavuşan Cavaliers, bu sezonunda bir kumar oynayıp; geçen sezon diz sakatlığından dolayı Sixers’ta bir maça bile çıkamayan ve sakat haliyle bowling oynarken diğer dizini de sakatlayan Andrew Bynum’ı takıma kattılar.

Emre Özcan:

“İki üç senedir iyi draft haklarıyla yetenekli genç oyuncuları takıma katmayı başardılar. Arkadan gelen Anderson Varejao, Jared Jack ve yeni oyuncuları Bynum var eğer tutarsa. Play-off’a girebileceklerini düşünüyorum ve potansiyeli yüksek bir takım. Ayrıca Irving bu takımın iskeletini oluşturacak kadar yetenekli ve güvenilir bir oyuncu.”

Brooklyn Nets

Doğu Konferansının bu seneki en büyük favorileri biri olan Nets, takım koçu olarak eski oyuncusu Jason Kidd göreve getirdikten sonra Boston Celtics’in veteran yıldızları Kevin Garnett, Paul Pierce ve Jason Terry’i kadrosuna dahil etti.  Deron Williams’ın ve Brook Lopez’in sağlık durumları ve veteran oyuncuların sürelerinin iyi ayarlanması bu sene kazanılacak başarılardaki en önemli faktör olabilir.

Emre Özcan:

“Veteran oyuncuların süreleriyle ilgili zaten belli problemler var. Jason Kidd, Kevin Garnett’i back to back maçlarda oynatmayacağını açıklamıştı. Burada Jason Kidd’in çaylak bir koç olması sıkıntı doğurabilir. Sonuçta asistan koçluk deneyimi bile yok. Kidd’in işi bu sene hiç kolay değil çünkü oyuncuların dakikalarını ayarlarken sağlam egolarla da baş etmek zorunda. Eğer Kidd işini gerçekten iyi yaparsa ve ciddi bir sakatlık yaşamazlarsa Nets’in başarılı olmaması için hiç bir neden yok. Defoları olan bir kadro olmasına rağmen doğudan çıkıp NBA finaline ulaşırlarsa gerçekten çok büyük bir iş başarmış olurlar.”

New York Knicks

Geçen sezon ki muhteşem başlangıçtan sonra sezon sonuna doğru  vites düşüren Knicks, yine play-off larda hayal kırıklığına uğradı. Amare’nin sakatlıktan çıkıp tekrardan takıma dönmesi ve Melo’nun dört numaradaki aldığı dakikaların azalması takım içi dengeleri bozmuş görünüyordu. Bu sene Andrea Bargnani’yi takımlarına kattılar. Knicks’te nasıl bir değişiklik olacağı merak konusu ama kimse onlardan çok ümitli değil.

Emre Özcan:

“Ben tekrardan çok iyi bir başlangıç yapacaklarına inanmıyorum ki fikstür başlangıç için gayet iyi. Andrea Bargnani’ye belli bir süre verilecek ve giderek artacak bu süre. Zaten takım savunması çok iyi değildi Knicks’in Andrei’le birlikte savunma zafiyeti daha da açığa çıkacak. Bu sene New York’tan bir başarı gelmesi çok zor görünüyor.”

Batı Konferansı

San Antonio Spurs

Ray Allen’nın belkide tüm NBA fnallerindeki en kritik şutu sokmasıyla çok yakın giden maçı uzatmaya taşıyıp altıncı maçı Miami lehine çevirdikten sonra seride büyük yara alan Spurs, yedinci maçta da yenilerek şampiyonluğu Miami’ye bıraktı. Spurs açısından geçtiğimiz sezonun tamamına bakarsak, sahip oldukları takım iskeletinin hala daha NBA finalinin yedinci maçına kadar gelebileceğini herkese tekrardan gösterdiler. Bu sezonda aynı şekilde iddialı oldukları kesin.

Emre Özcan:

”Artık bir sene daha yaşlandılar” düşüncesini geçen sene tamamen yıkıp ortadan kaldırdılar. Fakat bu sezonda işlerin değişeceğini düşünüyorum. Bu seneki takımların kalitesi bir hayli artmış durumda. Bu da Spurs için seksen iki maçlık normal sezonda daha fazla yıpranacakları anlamına geliyor. Bu sezon başı tekrardan iyi bir görüntü verebilirler ama sezon ilerledikçe Spurs açısından düşüş bekliyorum. Ayrıca geçen sene yedinci maçta kaybedilen şampiyonluğun psikolojisi, normal sezondaki tempolarını ve ritmlerini zaman zaman etkileyecektir ama Popovich bu gibi durumlarda takımını mental anlamda  kurtarabilecek yegane koç olabilir.”

Oklahoma City Thunder

Russell Westbrook’un sakatlanmasından sonra play-offlarda tutunamayıp elenen Thunder, bir kez daha sezonu hayal kırıklığıyla tamamladı. İki numara pozisyonundaki Kevin Martin’i gönderip geç oyuncusu Jeremy Lamb’i D-Leauge’den takımına dahil eden Thunder, Westbrook dönene kadar çalkantılı bir sezon başı geçirecek gibi görünüyor.

Emre Özcan:

“Lamb, Kevin Martin’e göre daha iyi bir atletizm takımına verebilir ayrıca en az Martin kadar skorer bir oyuncu. Oklahoma City Thunder’ın bu seneki başarısı büyük oranda Westbrook’un sağlığına ve performansına bağlı. Kavin Durant bu takımda en az soru işaretlerine sahip  oyuncu. Çok yüksek standartlarda oynayıp sürekli MVP yarışında olan bir isim.”

Houston Rockets

Emre Özcan:

“Ömer Aşık için olabilecek en kötü senaryolardan Howard’ın Rockets’a gelişi batı konferansı iyiden iyiye kızıştırdı. Howard’ın takıma katılışından sonra Rokets cephesinden Ömer Aşık’ı kesinlikle bırakmak istemiyoruz açıklamalarında sonra Ömer ve Howard ilk beş başlayacak açıklaması geldi. Bu durumun çok uzun vadeli olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Parsons fiziksel açıdan dört numara pozisyonu için bir zafiyet teşkil etse de Ömer’i takas edip değerli bir oyuncu arayışına gireceklerini düşünüyorum.”

New Orleans Pelicans

Eric Gordan’ın sakatlıktan çıkıp takıma dönüşü, Holiday ve Davis’in ise yüksek potansiyellerinin olması ayrıcada Evan’ın bu sene takıma katılması Pelicans’ı  izlemesi en heyecanlı takımlar arasına katıyor. Fakat takım içindeki guard rotasyonunun bir hayli kalabalık olması ve bu oyuncuların topu elinde tutmak istemeleri, takım kimyasında bir hayli sıkıntı oluşturması muhtemel.

Emre Özcan:

“Davis bu sezon en çok gelişme gösteren oyuncu ödülünün en güçlü isimlerinden. Geçen seneye göre ortalamalarının yükseleceği konuşuluyor ki geçen sene sakatlık problemleriyle boğuşmuştu. Çok potansiyelli bir takım ama özellikle Eric Gordon çok kritik. Ayak bileklerinin çok fazla yıprandığı söyleniyor ve açıkçası sağlıklı kalabileceğini düşünmüyorum. Play-offlara katılmak  tecrübe açısından Pelicans için çok büyük bir başarı olur. “

Golden State Warriors

Geçen senenin açık ara en heyecanlı takımıydı . Curry’nin sürüklediği Warriors, Bogut’ın da sağlıklık dönmesiyle play-off larda Lee’nin sakatlığına rağmen Spur’e kök söktürüp play-off a veda etmişlerdi. Curry haricinde en çok dikkat çeken isimler ise Barnes ve Thompson’dı.  Gelecek sezonlar için umut vaat eden Warriors bu sene ise Andre Iguodala’yı takımlarına kattılar.

Emre Özcan:

“Bu senenin yine en çok keyif veren takımlarından biri olmaya aday. Andre’nin gelişiyle beraber Barnes’ın süreleri biraz düşebilir ama yirmi beş otuz dakikalarda olacağını düşünüyorum. Bogout’un bu sene çok sağlam olduğu söyleniyor ki sözleşmesini üç sene daha uzattılar. Curry, Iguodala ve sağlıklı bir Bogut batının üst sıralarını tehdit edecek.”

Los Angeles Lakers

Emre Özcan:

“Kobe’nin sakatlığından sonra kara bulutların içine giren Lakers, Howard’ı da kaybettikten sonra miadını doldurduğu kesin gözüyle bakılıyor.  Gasol’un da bu sene sözleşmesi bitiyor ve tekrardan anlaşma sağlayacaklarını düşünmüyorum. Kobe’nin dönüşüyle belki tekrardan play-offlara katılabilirler ve geçen seneki durumlarından  daha iyi olabilirler ama Lakers cephesinin de yeni projeleri düşünmeye başlaması gerekiyor.”

Emre Özcan’la yaptığımız röportajın tamamını buradan dinleyebilirsiniz.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/118403095″ width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Leave a Reply