Lewis Hamilton Evinde Kazandı

 

image12.img.1536.mediumFormula 1’de  2016 sezonunun 10.yarışı bu spora 67 yıldır kesintisiz ev sahipliği yapan İngiltere’nin Silverstone pistinde koşuldu. Yarışı baştan sona kontrol altında götüren Britanyalı pilot Lewis Hamilton kazandı. Damalı bayrağı ikinci sırada gören takım arkadaşı Nico Rosberg yarışın bitimine 4 tur kala vites kutusu problemi yaşayıp çözümü takımdan telsiz yoluyla alıp çözdüğü için 10 saniye cezası alınca yarışı resmi olarak Red Bull pilotu Max Verstappen’in arkasında üçüncü olarak tamamlamış sayıldı. Bu sonuçlarla Lewis Hamilton şampiyonada takım arkadaşıyla arasındaki puan farkını 1’e indirdi. Max Verstappen ise RedBull ile çıktığı 6. yarışında 3. podyumunu elde etti.

Yarıştan önce yağan yağmur nedeniyle start güvenlik aracı arkasında verildi. Pisti sürüş için uygun duruma gelince 5.turun sonunda güvenlik aracı içeri girdi ve asıl yarış başladı. Bazı pilotlar hemen intermediate lastiklere geçtiler. Diğer pilotlar da takip eden turlarda hamur değişikliğine gitti. Pistin belli bölümlerinde su birikintileri fazlaca olduğu için pilotlar erken atak yapmaya çekindi. Öndeki Hamilton temiz görüş alanı avantajıyla da farkı açtı. Yarışa ikinci sırada başlayan Rosberg ise pitlerden sonra Verstappen ile aradaki farkı 3 saniyenin üstüne taşıdı. Fakat Verstappen intermediate lastikler ile iki Mercedes pilotundan da iyi turlar atıyordu. İyice yaklaşan Hollandalı 16.turda şampiyona liderini geçmeyi başardı.

wehrlein ret

Kaygan zeminde birçok pilotun pist dışına taştığı 1. virajda Pascal Wehrlein spin atarak yarış kalmaktan kurtulamıyor

Bir sonraki turda pilotlar kuru zemin lastiklerine geçmeye başladı. Bütün takımlar tek set sert lastikle finişe adar gitmeyi planlıyordu. Bu açıdan bir strateji savaşı da görülmedi. 19.turda Verstappen Hamilton farkı 7 saniye iken Rosberg Verstappen’i 4.5 saniye geriden takip ediyordu.

28. turda Verstappen Hamilton ile aradaki farkı 4.3 saniyeye indirmişti fakat arkadan gelen Rosberg de onu yakalayıp DRS mesafesine geldi. 10 turluk bir kovalamacanın sonunda Verstappen daha fazla dayanamadı ve Rosberg kaybettiği ikinciliği genç Hollandalı pilottan geri aldı.

ham ros farkı

Bitime 4 tur kala Nico Rosberg vites kutusu sorunu yaşadı. Otomobil bir an 7.viteste sıkıştı ve durumu hemen telsizden takıma bildirdi. Yarış kuralları dahilinde bu tarz problemlerin çözümü tamamen pilota ait olup takımın herhangi bir yönlendirme yapması yasak. Fakat Rosberg yarış sonrasında verdiği demeçte problemi çözemese aracı durdurmak zorunda kalacağını söyledi. Böyle bir sahnede Rosberg’in yarış mühendisi tereddüt etmeksizin doğru motor ayarını söyledi ve Rosberg bu şekilde ikinciliği koruyarak finişe geldi. Bu olayı arkadan takip eden Verstappen’in takımı Redbull’un dikkatini çekti ve durumu komiserler kuruluna şikayet ettiler. Yarıştan sonra yapılan incelemelere göre Mercedes’in verdiği bilgiler kural ihlaline sayılıp Rosberg’in yarış süresine 10 saniye eklenmesi cezasına karar verildi. Bu sonuçla Max Verstappen, Nico Rosberg’i geçip 18 puanın sahibi oldu.

Rosberg’in cezası eklenmeksizin yarış sonuçları şöyle:

sonuçlar

Rosberg’in 10 saniye cezası eklenmeden yarış sonuçları. (Kaynak: f1.com)

Sebastian Vettel vites kutusu değişikliği yaptığı için 5 sıra grid cezasıyla beraber 11.sıradan başladığı yarışı 9.sırada tamamladı ve bu sezon ikinci kez takım arkadaşı Raikkonen’in arkasında finiş gördü.

Force India bu zorlu yarışta iki sürücüsüyle beraber puan alma başarısı gösterdi. Fernando Alonso ise iyi mücadele gösterdiği yarışta ilk virajda hata yaparak çakıl havuzuna daldı. Binbir zorlukla piste dönen iki kez dünya şampiyonu pilot, ekstra pit ile de zaman kaybederek bu yarıştan da puansız ayrıldı.

Sıradaki yarış 24 Temmuz’da Macaristan’da.

 

Leave a Reply