i-2

Türkiye saatiyle perşembeyi cumaya bağlayan gece saat 02.00 sularında gerçekleşecek olan 2016 NBA Draft’ında ilk 5 sırada seçilmesini beklediğim oyuncuları kısaca inceledim. Oldukça heyecan verici ve kaliteli bir draft sınıfı bizi bekliyor gibi görünüyor.

 

[box_light]Philadelphia 76ers – Ben Simmons(20) – Louisiana State – SF/PF – ( LeBron James )[/box_light]26_4025640

Skorer özelliği, saha görüşü, hem ofansif hem de defansif anlamda ribaundları kovalaması, dış şutu pek iyi olmaması nedeniyle ekmeğini pota altı ve civarından çıkarmaya çalışması Simmons’ı mini bir LeBron James yapıyor. Draft öncesi yaptığı bireysel çalışmalarla dış şutunu geliştirdiği ve biraz daha güçlendiği söyleniyor. Draft öncesi tüm takımların antrenman tekliflerini reddederek karakterinden de ufak ipuçları sunmuş oldu. Liseden beri oyun stiliyle ve çok yönlülüğüyle LeBron’a benzetilmesi ve Ingram’a kıyasla NBA’e daha hazır görünmesi nedeniyle 76ers birinci sıradan Simmons’u seçecektir.

 

[box_light]Los Angeles Lakers – Brandon Ingram(19) – Duke – SF – ( Kevin Durant )[/box_light]i

Kol genişliği ve olağanüstü dış şut yönüyle belki de draftın gelişime en açık, hem ofansif hem defansif anlamda en potansiyelli oyuncusu. Son aylarda göstermiş olduğu gelişimle bazı otoriteler tarafından Simmons’ı ikinci sıraya atabileceği konuşulmuştu. Belki Simmons’ı ikinci sıraya itelemeyebilir ama Lakers’ın aradığı Kobe Bryant’tan sonraki “Franchise Player” olabilir. Ayrıca, Kobe’yi 3 numara pozisyonuna devşirerek kullanan Lakers’a da bu pozisyonu doldurarak D’Angelo Russell ile iyi bir ikili olacaktır. Her ne olursa olsun ilk iki sıra için Ingram ve Simmons ikilisinin seçileceği kesin. Burada kararı 76ers verecek Lakers’da kalan oyuncuya razı olacak. Ama Ingram’ın uzun vadede yaratacağı etkinin Simmons’a göre daha güçlü olacağını düşünürsek Ingram’ı tercih etmek istediklerini rahatça söyleyebiliriz.

 

[box_light]Boston Celtics – Dragan Bender(19) – Maccabi Tel Aviv – PF – (Dirk Nowitzki)[/box_light]dragan-bender-e1449561180898

Dış şutu ve defansif potansiyeliyle draftın en iyi uluslararası oyuncusu diyebiliriz. Açıkçası, kendisiyle aynı pozisyonda oynayan NBA oyuncularıyla karşılaştırdığımız zaman Bender biraz güçsüz ve atletizm seviyesi olarak oldukça altta kalıyor. Celtics’in, Garnett-Pierce ikilisinin takaslanmasıyla Nets’den aldığı bu draft hakkını kullanmaya pek niyetli görünmüyor ve muhtemelen takaslanacaktır ama olur da takaslanmazsa Bender oldukça potansiyelli ve Celtics’in uzun vadede yararlanabileceği bir uzun. En kötü ihtimalle seçip, draft boyunca gelen takas teklifleri üzerinden göndermeye çalışacaklardır. Günlerdir Boston, 3. sırayı kendini kanıtlamış bir oyuncuyla takaslamaya çalışmakta, Birçok takım da bu noktada devreye girmiş durumda. 3. sırada neler olacak gerçekten merak konusu.

 

[box_light]Phoenix Suns – Marquese Chriss(19) – Washington – PF – (Tyrus Thomas)[/box_light]Freshman Washington forward Marquese Chriss goes up for a basket after stealing the ball away from Seattle Pacific forward Sam Simpson, center, as fellow Washington freshman Matisse Thybulle, right, looks on during the first half of an exhibition game at Hec Edmundson Pavilion on Thursday, Nov. 5, 2015. Washington led 47-38 at halftime. (Lindsey Wasson / The Seattle Times)

Haftalardır Phoenix Suns’ın Chriss’le oldukça yakından ilgilendikleri konuşuluyor. Atletizm seviyesi olarak bu yıl ki Smaç Şampiyonası ikincisi Aaron Gordon seviyesinde diyebiliriz. Şutu da fena sayılmaz fakat savunma konusunda yoğun bir çaba göstermesi gerektiği açık. Suns, “Bir sen at, bir ben atayım bakalım hangimiz daha çok atacak” gibi hücumu ön planda tutan bir mentaliteye sahip takımın bu durumu pek de dert edeceğini sanmıyorum. Tyson Chandler ve Alex Len ikilisinin yanına atletik özellikleriyle birlikte iyi bir partner olacaktır. Açıkçası atletizmi, şut performansı ve gelişime açık olması ile alışılmışın dışında bir 4 numara.

 

[box_light]Minnesota Timberwolves – Buddy Hield(22) – Oklahoma – SG – (Brandon Roy)[/box_light]Buddy-Hield

Üst sıralardan seçilmesi beklenen isimler arasında en olgunu diyebileceğimiz isim Buddy Hield. Uzmanlık alanı dış şutlar olan Hield, her takımın kadrosunda görmek istediği cinsten bir skorer diyebiliriz. 4 yıllık üniversite kariyeri boyunca birçok ödül de kazanan Hield konusunda akıllara gelen tek soru gelişime ne kadar açık olduğu. Minnesota Timberwolves’un bu yıldan itibaren play-off yapma planları olduğunu ve takımın dış şut yüzdesinin düşüklüğünü göz önünde bulunduracak olursak 18-19 yaşındaki bir oyuncuyu seçip gelişimini beklemek yerine 22 yaşında olmasına rağmen NBA’e oldukça hazır olan Hield daha mantıklı görünüyor.

Draft’ın geri kalanı için tahminim şöyle:

Screen Shot 2016-06-23 at 04.42.28

Boston gibi kararsız takımların sahip oldukları yüksek sıralardaki draft haklarını ve NBA’deki Salary Cap miktarının kontrolsüz yükselişini hesaba katacak olursak bu yıl ki NBA Draft’ının birçok takasa sahne olacağını söyleyebiliriz. O nedenle sürpriz niteliğindeki seçimlere de bolca rastlayacağımızı ve birtakım güç dengelerinin belirgin bir şekilde değişebileceğini düşünüyorum. Ama her zaman dediğim gibi, bunu anlamanın en kolay yolu bekleyip görmek.

 

Leave a Reply