Maç Raporu: Beşiktaş-Galatasaray

Nisan ayının son gününde, şampiyonluk mücadelesinin kritik virajlarından birinde Beşiktaş’a konuk oluyordu Galatasaray. Fenerbahçe’nin kazanmasının ardından üçe düşen puan farkını yine 6 yapmak için tek yol galibiyetti, Beşiktaş ise öncelikle Avrupa biletini alacak sıralarda kalmak ve sonrasında iddiasını devam ettirebilmek için mağlup olmamak zorundaydı. İki takım da 4-2-3-1 ile sahadaydı: Okan Buruk derbi için Muslera-Adekugbe-Abdülkerim-Nelsson-Boey-Torreira-Oliveira-Kerem-Mertens-Rashica-Icardi ilk 11’ini tercih ederken Şenol Güneş Mert Günok-Masuaku-Colley-Saiss-Rosier-Salih-Hadziahmetovic-Cenk-Gedson-Redmond-Aboubakar kadrosuyla sahaya çıktı.

Karşılaşmanın ilk 10 dakikası karşılıklı top kayıplarıyla geçerken sonrasında konuk ekip rakip sahada daha etkili olmaya başladı. Yine de şu ana dek iki takım da isabetli veya isabetsiz bir şut bile çekememişti. 18. dakikada Beşiktaş Gedson Fernandes ile Sarı-Kırmızılıların ceza sahasına girse de pozisyon verimli olamadı, her iki takımın da üzerinde ölü toprağı var gibiydi desek doğru olurdu – ta ki 20. dakikaya kadar.

Torreira’nın akıllı tercihiyle başlayan ve sağ taraftan Rashica ile devam eden Galatasaray atağında Kosovalı oyuncu çok iyi bir orta kesti, ceza sahasında iyi pozisyon alan Arjantinli yıldız Mauro Icardi ise harika bir tek vuruşla top ağlara yollarken kaleci Mert’e, neredeyse üzerine gelen ama çok hızlı olan bu şutu kurtaramayıp izlemek kaldı: 0-1. Golün hemen ardından Gedson’un çaldığı topla gelen pozisyonda korner vuruşu kullanan Beşiktaş, Saiss’in isabetsiz kafa vuruşuyla bu fırsatı kaçırıyordu. Sadece 5 dakikada sahadaki ölü toprağı kalkmış, tempo gözle görülür şekilde artmıştı. Karşılıklı ataklar çoğalmaya başlamış ve orta sahalar hızla geçilir olmuştu 25. dakikada.

Birkaç sakatlık, faul ve orta saha mücadelesinin ardından 30. dakikada Cenk Tosun’un kafa vuruşu auta gidiyordu, taraftar desteğe devam ederken Galatasaray kendinden emin görünmekteydi. Savunma görevini yerine getirirken, yapılan küçük hatalar bazen top kaybına ve Beşiktaş’ın korner kullanmasına sebep oluyordu; ancak bunlardan biri 35. dakikada Romain Saiss’in Muslera’yı mağlup etmesiyle sonuçlandı: 1-1. Oliveira ve Abdülkerim’in markaj edememesi sebebiyle rahatça kafaya çıkan Faslı stoper, takımına eşitlik golünü getiriyordu.

Bu golden sonra ev sahibi baskısını arttırdı diyebiliriz. 43. dakikaya dek Beşiktaşlı oyuncular rakip yarı sahada etkili oldular, Icardi’nin ceza sahasında kontrol edemediği bir pozisyon dışında. Geride kalan sürede ve uzatmada gol olmayınca, oyuncular soyunma odasına 1-1’lik skorla gitti.

İkinci yarı hareketli başladı. Gerek Galatasaray, gerek Beşiktaş ceza sahasına girerek pozisyonlar bulurken skor değişmiyordu; ancak 58. dakikada Oliveira’nın yaptığı bariz hatayla topu çalan Amir Hadziahmetovic Muslera’yla karşı karşıya kaldı ve şutu direkten sekerek ağlarla buluştu: 2-1. Beşiktaş’ın yaptığı baskı sonuç bulurken Galatasaray yanıt vermekte zorlanıyordu, bunu gören Okan Buruk da 62. dakikada Oliveira’nın yerine Midtsjö ve etkisiz kalan Mertens’in yerine Zaniolo’yu oyuna aldı. Cimbom şut çekmekte zorlandığını anlamış ve gerekeni yapmak üzere harekete geçmişti, ama hala oyun üstünlüğünü ele geçirememişti. 65. dakikada pozisyon ofsayt olmasına rağmen devam edince, Beşiktaş Aboubakar ve Cenk’le bir gole daha yaklaştı ama yardımcı hakem pozisyon sonunda ofsaytı işaret ederek kafa karışıklığını sonlandırdı. 67. dakikada Kerem’in yerde kaldığı faulde Saiss sarı kart görüyor, Sarı-Kırmızılılar serbest vuruş kazanıyordu ama sonuç gelmiyordu, keza 68. dakikada da. 71. dakikada Milot Rashica ve Adekugbe oyundan çıkarken Barış Alper ve Leo Dubois oyuna giriyordu, ardından gelişen pozisyonda Galatasaray bir gol kaçırdı belki ama oyun Beşiktaş yarı sahasına doğru yöneliyordu. 80. dakikaya kadar konuk ekip rakip ceza sahasına yüklenirken fırsatlar bir bir kaçıyordu diyebiliriz. Redmond birkaç dakikalığını baskıyı uzaklaştırdı, sonrasında 82. dakikada rakip yarı sahada faule uğrayıp takımına bir serbest vuruş kazandırdı. Aynı zamanda Şenol Güneş oyundan düşen Cenk Tosun ve Salih Uçan’ı çıkarıyor, Necip Uysal ve Tayfur Bingöl’ü oyuna alıyordu. Başarısız frikik vuruşun ardından top bir o yarı saha da, bir bu yarı sahada seyretmeye devam ederken saat Galatasaray’ın aleyhine işliyordu, Kerem’in şutu yandan dışarı çıkıyordu. Sonraki dakikalarda Gedson oyuna etkinliğini arttırırken, Galatasaray ise ofansta iyi koordine olamıyordu. Keza 89. dakikada Vincent Aboubakar’ın ceza sahasından çektiği şut da Muslera’nın ellerinde kalıyordu. Maç sonuna doğru Amir Hadziahmetovic-Alexandru Maxim değişikliği gelirken, Galatasaray’da da Torreira oyundan çıktı ve Yunus Akgün oyuna girdi. 90+3. dakikada ise Vincent Aboubakar ara pasta topla buluştu ve çaprazdan çektiği şutla skoru 3-1 olarak ilan etti.

Beşiktaş hak ettiği bir galibiyet aldı.

Şenol Güneş için söylenecek pek bir şey yok, oyuncuları panik yapmadı ve erken gelen golün takım disiplinini bozmasına izin vermedi. Doğru zamanda pres yaptı ve skoru almayı bildi, önemli bir maç sonrasında hedefine bir adım daha yaklaştı. Okan Buruk için ise bu maçtan alınacak çok ders var, ilki tek başına kalite farkının galibiyet anlamına gelmediği. Bir gol atsanız bile ilk golü atan maçı kazanmıyor, her maçta ve her şartta hep golü aramak gerekiyor. Sonraki ders de direkt olarak kaleyi düşünmenin ne kadar önemli olduğu, özellikle derbilerde. Oyun kurmak önemli ve gerekli, ancak skoru bulmaktan daha çok önemsendiğinde takım için beklenen yararı sağlamıyor ve bazen takımın potansiyelini gerçekleştirememesini sağlıyor. Zaten bu maçta şutlarınızın bariz çoğunluğunu son 15 dakikada çekiyorsanız, burada büyük bir sorun var demektir. Başka bir çıkarım da son iki maçta oyuncuların gözle görülür form düşüklüğünü yadsımamak, rotasyonlar gerekiyorsa eğer bundan kaçınmamak gerek. Özellikle kale ve defanstaki zayıflığın artık aşikâr olduğunu düşünüyorum, kalıcı olması halinde Galatasaray büyük sorun yaşayacaktır. Dersler böyle devam eder ama, bakalım Okan Buruk hangilerine çare bulabilecek ve sezon sonunda nasıl şampiyon olacak?

Kapak fotoğrafı twitter.com/demarkesports adresinden, diğer fotoğraflar sırasıyla ntvspor.net, hurriyet.com.tr, birgun.net ve iha.com.tr sitelerinden alınmıştır.

Leave a Reply