Pembe Vergi ve Yarattığı Ürünler

 Vergilere aşina olduğumuzu biliyorum, onlar her yerde ve yeterince zengin değilsek onlardan kaçamıyoruz. Vergilerin çeşitleri var ve biz buna da aşinayız. Aşina olmadığımız şey bazı vergilerin renginin olması olabilir diye düşünüyorum. Verginin pembesi var ve bu terimi öğrenmeden önce hayal ettiğim kadar estetik değil maalesef. Pembe vergi terimi aslında çok kolay bir şekilde fark edebileceğimiz bir terim ve tam olarak vergi sayılmaz. Marketlerde kadınlar için pazarlanan ürünlerin erkekler için pazarlanan benzer ürünlerden daha pahalı olmasına pembe vergi deniyor. Adını bilmeseniz de bu durumu gözlemlemişsinizdir. Yurtdışındaki pazarlarda görüldüğü gibi Türkiye’de de görülen pembe vergi kişisel bakım ürünlerinde ve kıyafet sektöründe görülmekte. Yapılan araştırmalar sonucu Türkiye’de pembe vergiyi ayakkabılarda ve çantalarda gözlemleyebiliyoruz. Çorap ve pantolon gibi bazı ürünlerde erkekler için pazarlanan bazı ürünlerin daha pahalı olmasıyla da tam tersi bir durum söz konusu olabiliyor, toplumumuz pembeyi kadınlara ve maviyi erkeklere atfettiği için bu durumu da ‘’mavi vergi’’ olarak adlandırabiliriz. Daha nadir görülen bir vergi olduğunu söyleyebilirim çünkü kaynağını aşağıya koyduğum makalede görebileceğiniz gibi pembe vergi daha yaygın. Özellikle kişisel bakım ürünlerinde pembe verginin baskınlığını görüyoruz. Bunun güzellik sektörüyle bağlantısı olduğunu düşünüyorum. Güzellik kadınlar için pazarlanan bir ürün haline gelmiş gibi ve biz bunu normalleştiriyoruz.

 Öncelikle güzellik sektörünü gereksiz bulmadığımı söyleyerek başlayacağım. İnsanların kendini daha güzel hissetmesini sağlayan ürünlere karşı çıkmayacağım. Sorun bu sektörün içinde beliren gereksiz ürünler. Cilt bakımında kullanılması tavsiye edilen ürünlerin çoğunun gelecekte, bilimsel araştırmalar sonucunda zararlı olduğunun ortaya çıkacağını düşünüyorum. Pembe vergi; yüksek fiyatları yetersiz bulup direkt olarak yeni ürünler yaratmaya başlıyor olabilir. Sosyal medya fenomenlerinin bazı ürünleri övmesi üzerine ihtiyacımız olabileceğini asla düşünmediğimiz bazı ürünlerle karşılaşmaya başladık. Mesela geçen ay Twitter’da popüler olan saç köpürtmeye yarayan tarak benzeri ürünü örnek olarak gösterebilirim. Bu tip ürünler birdenbire popüler oluyor ve herkes bu ürünleri almaya başlıyor. Sonrasında çoğu kayboluyor. Bazıları da kaybolmuyor çünkü ünlü isimlerin markalaşan isimleriyle pazarlanıyorlar. Ünlülerin çıkardığı ürünlerin kaliteli olduğu için mi sektörde başarılı olduğunu yoksa sahiplerinin isimleri çekici geldiği için mi talep edildiğini tartışabiliriz. Bir ürünü pazara sunmanın amacı kâr etmektir, bu yüzden ünlülerin kâr etme amaçlarını yargılamıyorum. Sadece temel ihtiyaç şeklinde lanse edilmesinin problematik olduğunu kabul etmemiz gerekir diye düşünüyorum. Buna ünlülerin kendi kozmetik markalarını çıkartmaya başlamasından örnek vereceğim çünkü sayıları giderek artıyor ve çoğunun gereksiz olduğuna inanıyorum.

Twitter’da popüler olan saç bakım fırçası

Kylie Jenner, Selena Gomez ve Rihanna piyasa sürdükleri makyaj malzemeleri ile servetlerini güçlendiren ünlülerden. Rihanna’nın ürünleri renk skalası açısında inovatifti. Siyahi insanların cilt tonlarına özel olarak piyasaya sürdüğü makyaj malzemeleri; diğer markaların kaliteli bir şekilde üretemediği ürünlerinin karşısında yenilikçi ve moral vericiydi. Rihanna’nın ürünlerinin başarısında sanatçının adının başarısı da rol oynuyor elbette fakat ürünlerin piyasaya farklı ve gerekli bir hizmet sunduğu açık. Selena Gomez ve Lady Gaga gibi sanatçıların ürünlerinin vegan olması da bu tip ürünlerin hayvanlara zarar vermeden piyasaya sürülmesinin daha yaygın hale gelmesi açısından oldukça faydalı. Aynı zamanda Gomez’in toplumda kabul görmüş güzellik standartlarına karşı çıkan ve her tipten insanın kendini güzel hissetmesini hedefleyen bir pazarlama stratejisi sunması da çok hoş. Sorun, bazı ünlülerin ihtiyaç duymadığımız ürünlere ihtiyacımız olduğu konusunda bizi ikna etme çabası.

Kişisel bakım ürünlerinde sık sık gördüğümüz pembe vergi kendine yeni ürünler yaratmaya başlamış olabilir ve biz ihtiyacımız olmayan ürünlere ihtiyaç duyduğumuzu düşünmeye başlamış olabiliriz. Şüphesiz piyasada kâr ederken bazı sorunlara çözüm suran ünlüler var fakat dediğim gibi çoğunun gereksiz ürünler olduğunu ve gerekiz bir şekilde, gerekli olarak lanse edildiğini düşünüyorum. Ünlülerin piyasada ayakta kalmak için sosyal sorunlara çözüm ürettiği gibi pembe vergiyi desteklemek yerine ona da çözüm üretmesi onların ve bizim açımızdan oldukça faydalı olacaktır. 

KAYNAKÇA:

https://www.investopedia.com/pink-tax-5095458

https://www.highsnobiety.com/p/celebrity-beauty-brands/

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2125879

https://www.mintoiro.com/post/what-s-the-deal-with-celebrity-beauty-brands

Leave a Reply