Yeni Sezonun Yeni Kuralları

Spor Toto Süper Lig’in 2019-2020 Sezonu Trabzonspor’un ‘Dozer Cemil’ olarak bilinen efsane oyuncusu merhum Cemil Turan’ın ismiyle adlandırıldı. IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) tarafından onaylanan yeni kurallarla bizde de bu sezondan itibaren, oyunun direkt kendisinde önemli değişiklikler olacak gibi görünüyor. Gelin yeni kurallara [1] bir göz atalım ve olası sonuçlarını değerlendirelim.

İlk olarak en ilginç görünen kuralla başlayalım. İlk resimdeki sahneleri artık çok daha sık yaşayacağız gibi; çünkü artık kulübede sadece futbolcular değil antrenörler de sarı ve kırmızı kart görebilecek. Uyarı ve sonrasında tribüne yollama olarak devam edecek olan teknik adam-hakem tartışması artık sarı ve kırmızı kartla şekil bulacak diyebiliriz. Buna göre antrenörlerin nazaran daha dikkatli ve kontrollü itiraz edeceğini düşünmek yanlış olmaz – zira bu kuralla birlikte hedeflenen tam da bunu sağlamak ve başarıyla uygulanabilir gibi duruyor.

Artık barajlar böyle olacak denebilir.

Diğer bir değişiklik de görsel olarak büyük bir farklılık sayılabilir, artık baraja sızmaya çalışan rakip oyuncuları çok daha az göreceğiz zira. 3 kişi ve daha fazlasından müteşekkil barajlara rakip oyuncular 1 metreden daha fazla yaklaşamayacak; eğer serbest vuruş sonrasında bir ihlal tespit edilirse hakem tarafından karşı tarafa endirekt serbest vuruş verilecek. Bu kural değişikliğinin de VAR dışında kalması büyük tartışmalara sebep olacaktır diye düşünülebilir.

Diego Lopez bir penaltı daha kurtarıyor.

Sonraki kural değişikliği penaltılarla ilgili. Kalecilerin vuruştan önce zıplaması, kale direğine dokunması sık karşılaştığımız bir durumdu, bu kural değişikliğinden sonra nasıl vuruşu kullanan koşarken duraklamazsa kaleci de yerinden kıpırdamayacak. Bununla birlikte, kimi zaman penaltıların tekrarlanmasına sebep olan çizginin üzerinde kalma kuralı da vuruş gerçekleşene kadar kalecinin bir ayağı çizgi üzerinde kalmak zorundadır olarak değiştiriliyor. Böylece kalecinin oyuncunun dikkatini dağıtması engelleniyor, bakalım Diego Lopez gibi penaltı canavarı kalecilerin performansları azalacak mı artacak mı?

Kimilerine göre kibarlık, kimilerine göre zaman eritmek için bahane.

Bir başka değişiklik de oyuncu değişiklikleriyle ilgili. Önceden maç sonlarına doğru gördüğümüz değişecek oyuncunun sahanın en ucuna gitmesi gibi bir durum, “… oyuncu sahayı en yakın noktadan terk eder” olarak değişen kuralla birlikte artık görülmeyecek gibi. Yine de, oyuncunun santra noktasına doğru yönelmesi ve ağır hareketlerle ilerlemesi, önüne gelen tüm takım arkadaşlarıyla ve hakemle tokalaşması hala mümkün olacak – fakat yapılan değişiklik zaman geçirmeye yönelik bu hareketlere karşı atılmış önemli bir başlangıç adımı olarak görülebilir.

Artık bu görüntüler gerçekten ‘tarih oldu’.

Son önemli değişiklik ise elle oynama ile ilgili. VAR sisteminin gelişiyle çoğu zaman gol iptaline kadar giden elle oynama durumu, artık kasıt aranmaksızın gol veya avantajın kaybedilmesine sebep olacak. Video yardımcı hakem ile birlikte kullanıldığında, artık futbolda el ile yapılan herhangi bir müdahalenin önemli bir sonuç oluşturamayacağını söyleyebiliriz. Bu bakımdan elle oynamada çarpma tanımının neredeyse ortadan kalkması (kolun doğal pozisyonunda olması vb. durumlar hariç) diyebileceğimiz bir değişiklikle oyuna kritik bir müdahale yapıldığını belirtmek makul olacaktır.

Bu görüntüyü de sahalarda göremeyeceğiz gibi.

Bunlar dışında hakem atışlarında hakemin topu verdiği oyuncu dışındakilerin uzak duracak olması ve taç atışlarındaki küçük değişiklikler kuralların arasına eklenecek. Yeni sezonda yeşil sahalarda göreceğimiz bu yeni kurallar oyunu nasıl etkileyecek, hakemler kurallara ne kadar ayak uydurabilecek, VAR gibi başarılı mı yoksa çizgi hakemleri gibi başarısız sonuçlar mı verecek; sezonun ilerleyen haftalarında bunu görme imkânımız var. Dileğimiz yapılacak olan bu değişikliklerin daha güzel bir seyir zevki sağlaması, bakalım kuralların uygulamaları nasıl olacak?

*Kapak resmi thesun.co.uk adresinden, diğer resimler sırayla ntv.com.tr (Ntvspor), marca.uecdn.es (Marca), britishcouncil.org, sporx.com ve wikimedia.org (Wikipedia) sitelerinden alınmıştır.

Referanslar

[1] https://www.goal.com/en/news/football-rule-changes-what-are-the-new-additions-to-2019-20/1nt8llqwfqkje1qe1qbwdct06a

Leave a Reply