UEFA organizasyonlarında yer alan ekiplerimizin rakipleri, elini attığı yeri kurutan Infantino olmadan, belirlendi bu defa. Şampiyonlar Ligi’ndeki temsilcimiz Beşiktaş diğer gruplara kıyasla daha kolay sayılabilecek bir kura şansı yakalayarak Dinamo Kiev, Benfica ve Napoli’nin olduğu grupta yer aldı. Uefa Avrupa Ligi temsilcilerimizden Fenerbahçe, Manchester United dışında rahat galibiyetl1445329586089er alabileceği Feyenoord ve Zorya ile eşleşti. Anadolu temsilcilerimizden Konya, Shaktar Donetsk, Braga ve AA Gent’in yer aldığı zor bir grupta ilk Avrupa deneyimini yaşayacak.  Diğer Anadolu temsilcimiz Osmanlıspor play off turlarında gösterdiği başarıyı tekrarlayabileceği Villarreal, Steaue Bükreş ve Zürich’in yer aldığı grupta bir üst tur şansını kovalayacak.

Geçen sene oynadığı futbol ile herkesin takdirini kazanmayı başarabilen Beşiktaş, sergilediği futboldaki kilit adamlarını kaybettiği bir transfer süreci geçirdi. Bu transfer sürecinin ardında başlayan lig sonrası geçen seneki futbolundan çok uzak bir görüntü sergiledi siyah beyazlı ekip.
Üstelik transfer döneminin bitimine sayılı günler kalmasına rağmen hala defanstaki eksikliklerini gidermeyi başaramadı Beşiktaş. Bu eksikliklerle medyada yer alan kolay grup masallarının sonu Beşiktaş adına iyi sonuçlanmayabilir. En önemli oyuncularından üçünü kaybeden Benfica; Gaitan, Tallisca ve Renato Sanches’in yerine alışılagelmiş transfer politikasını uygulayarak Arjantin’den genç oyuncular transfer ederek gidenlerin yerlerini doldurdu. Portekiz Ligi’ne 3 maçta iki beraberlik bir galibiyet ile başlayan Portekiz ekibi,  Beşiktaş’ın içeride ve dışarıda galibiyet alabileceği gruptaki tek rakibi. Karakartal’ın diğer rakibi Napoli ise Higuain’i gönderip Milik’i transfer etmesine rağmen orta sahada var olan oyuncularıyla grubun en zor rakibi konumunda. Mertens, Callejon ve Hamsik gibi oyuncular karşısında Beşiktaş evinde taraftarının baskısı ile elde edebileceği galibiyetle gruptan çıkmayı başaracaktır. Aksi durumda Beşiktaş’ın işi çok zor olacaktır. Çünkü karşısında ligin ikinci haftası Milan’a dört gol atmayı başarmış gol yollarında çok etkili bir Napoli takımı olacak. Medya tarafında daha şimdiden Beşiktaş’a 6 puan yazılan Dinamo Kiev maçları sanılanın aksine çok zor geçecektir. Geçen sene gruptan çıkmayı başaran ve iskeletini Ukrayna milli takımının oluşturduğu, Ukrayna ekibi geçen sezon, iki senedir Türk takımlarını eleyen Shaktar’ın önünde şampiyon olmayı başardı ve lige de 6 maçta 5 galibiyet alarak güzel bir başlangıç yapmayı başardı. Beşiktaş doğru hamleleri yaparak gruptan çıkmayı başarabilecektir ancak defanstaki eksiklikler giderilmeden ulaşacağı maksimum puan 5 olacaktır.

UEFA Avrupa Ligi temsilcilerimizden Fenerbahçe, ilk torbadan şampiyonlar ligi ayarında bir kura çekerek Manchester United’ın rakibi oldu. Bu durumda grubun favorisi olarak görünen M. United’ın arkasından ikinciliği kovalayacak olan Fenerbahçe seyir zevki açısından Mourinho’lu ve İbrahimoviç’li United karşısında ortaya koyacağı futbolla Avrupa Ligi’nde nereye kadar ilerleyebileceğinin sinyallerini verecektir. Sarı lacivertli ekibin bir diğer rakibi de Hollanda ligi’nin köklü ekiplerinden Feyenoord olacak. Köklü bir tarihinin olması
nın dışında güncel kadrosuyla değerlendirildiğinde Feyenoord’un Fenerbahçe’ye zor durumlar yaşatması futbolun mucizevi noktaları dışında neredeyse imkansız. Ümit milli takım oyuncularından Bilal’in de kadrosunda bulunduğu Feyenoord henüz gençleşme sürecini tamamlayamamış ve maddi olarak kadrosunu güçlü hale getirebilecek bir durumda değil. Form durumu olarak değerlendirildiğinde ise Hollanda ekibi lige süper bir başlangıçla dörtte dört yaparak başladı. Sarı kanaryaların bir diğer ekibi Zorya ise Avrupa kupalarında pek alışık olmadığımız ve hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olunmayan bir Ukrayna ekibi. Fenerbahçe bu eşleşmede sadece Ukrayna’nın iklim şartları dolayısı ile sıkıntı yaşayabilir. Zorya sezona altı maçta dört galibiyetle giriş yaparak Ukrayna Ligi’nde üçüncü sırada yer alıyor.

Avrupa Kupasına ilk defa katılacak olan Atiker Konyaspor daha önce Türk takımlarıyla eşleşen ve bu sende İstanbul Başakşehir’i eleyerek Avrupa Kupası’na katılan Shaktar Donetsk karşısında elbette favori olarak gösterilmeyecektir. Ukrayna Ligi lideri Shaktar bu grubun açık ara favorisi konumunda. Konyaspor’un Meha,  Holmen ve Traore’yi göndererek forvet arkasında komple değişikliğe gitmesi ve yeni gelen oyuncularıyla oluşturduğu kadro kalitesiyle Avrupa Kupası’nda üst turları görmüş Braga’ya rakip olabilmesi pek mümkün gözükmüyor. Braga ise hali hazırda Portekiz Ligi’nin ikincisi konumunda. Konyaspor’un içeride ve dışarıda puana ortak olabileceği tek rakip olan Gent ise Avrupa tecrübesiyle temsilcimizin bir adım önünde duruyor. Tüm bu tahminlerin tersini oluşturabilmek adına Konyaspor’un tek şansı Avrupa Kupası konusunda tecrübeli sayılabilecek teknik direktör Aykut Kocaman’a sahip olması.

Mustafa Reşit Akçay’ın öğrencileri play offta rakipleri karşısında Anadolu takımlarından genelde görmeye alışık olmadığımız performanslar göstererek sahadan galibiyetlerle ayrılmayı başardı ve Avrupa Kupası’nda adını gruplara yazdırmasını bildi. Osmanlıspor’un Konyaspor’dan farklı olarak daha olumlu bir hava çizmesinin asıl sebebi geçen sene harika performanslar gösteren ileri uç oyuncularını kadroda tutması ve kadroya yapılan dokunuşların yerinde olmasından kaynaklanıyor. Bu duruma ek olarak geçen seneki görüntüsünd250820160034494814198en uzak ancak yine de grubun favorisi olarak gösterilebilecek Villarreal dışındaki takımlardan hem içeride hem dışarıda puan alabilecek güce sahip olması Osmanlıspor’a daha pozitif yaklaşılmasına imkan sağlıyor. La Liga’ya yenilgiyle başlayan Villarreal karşısında Osmanlı’nın puan yada puanlar alması sürpriz olmayacaktır. Kadro kalitesinden ziyade tecrübesiyle Osmanlıspor’un önünde yer alan Steau Bükreş’in ise Osmanlıspor’a sıkıntı oluşturabilecek tek yanı yakaladığı form grafiği olarak gözüküyor. Romanya ekibi beş maçta dört galibiyet ile ligin zirvesinde yer alıyor ve oynadığı maç sayısı ile hazır durumda görünüyor. Başkent temsilcisinin diğer rakibi Zürich ise İsviçre 2. Ligi’nde lider konumda olmasına rağmen temsilcimizin rakibi olabilecek düzeyde değil. Osmanlıspor M. Reşit Akçay’ın Avrupa Kupalarında ki istatistiğini devam ettirmek için mücadele ederse gruptan çıkması sürpriz olmayacaktır.

Dört takımla yer aldığımız Avrupa Kupaları’nda Spor Toto Süper Lig’de sergilenen futbolumuzu geliştirerek mücadele edersek dört takımımızdan üçünün gruplarından çıkarak üst turlarda mücadele etmeleri sürpriz olmayacaktır. Bu durumun ülke puanına olan etkisi de göz önünde tutulduğunda bu sene var olan şansı Türk futbolu adına takımlarımızın iyi bir şekilde değerlendirmesi gerekmektedir. Üst tura çıkan Beşiktaş, yarı finale kadar yükselebilecek bir Fenerbahçe ve yine üst tura çıkan Osmanlıspor Türk futbolunda yükselişin göstergesi olacaktır.

Leave a Reply