Formula 1’de yaz tatilinin ardından heyecan sezonun en uzun pistinde devam etti. Formula 1’in en çok sevilen pistlerinden olan Spa-Francorchamps’ta yarışın başlarında peşi sıra yaşanan kazalar yarışı renklendirse de Renault takımından Kevin Magnussen’in kazası pilotun sağlığı açısından endişe vericiydi. Neyse ki Magnussen aracından yürüyerek çıkabildi.

Magnussen’in aracını kurtarma çalışmaları ardından lastik bariyerlerin ciddi zarar gördüğü gözlemlenerek pilotların hayatlarını riske etmemek için bariyerler onarılana kadar yarış kırmızı bayrakla durduruldu.

f1-belgian-gp-2016-max-verstappen-red-bull-racing-rb12

Kırmızı bayrak seansının ardından pistin Michael Schumacher ve Ayrton Senna’dan sonra en çok kazananı Kimi Räikkönen, Max Verstappen’e atak girişimlerinde bulundu. Verstappen’in sert savunmasına toslayan Räikkönen, yarış sonrasında bu savunmada bir şeylerin ters olduğunu söyledi. Yaz tatilinde dünya evine giren tecrübeli pilot, yarış sırasında Verstappen’e karşı telsiz konuşmalarında da ağzını bozmaktan çekinmedi. Daha sonra da Sebastian Vettel’le kapışan Verstappen ne kadar iyi bir pilot olduğunu bir kez daha gösterdi.

f1-belgian-gp-2016-the-race-is-stopped

Yarışı Ferrarilerin de ilk turda kaybettikleri sıraların etkisiyle rahat bir şekilde kazanan Rosberg için etliye sütlüye karışmadı diyebiliriz. Ancak bence yarışın gerçek kazananı cezası yüzünden son çizgiden başlayarak üçüncü olmayı başaran Lewis Hamilton’dı.

f1-belgian-gp-2016-lewis-hamilton-mercedes-amg-f1-w07-hybrid

 

Kenan Sofuoğlu Tu Kaka mıdır?

Kamuoyunda Kenan Sofuoğlu’nu dünyanın en birinci motorcusu olarak görenlerin yanında vasat bir sporcu olarak niteleyenler, toplumumuzda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma alışkanlığını ne yazık ki sürdürüyorlar. Peki, Kenan Sofuoğlu’nun motosikletteki yeri nedir sorusuna cevap vermeye çalışalım.

Motosiklet yarışlarının en üst seviyesi olarak kabul gören sınıf MotoGP’dir. MotoGP’de yarışmak için üretilen motosikletler yol için kullanılan motorlardan tamamen farklıdır. Oysaki Superbike Dünya Şampiyonasında piyasada satışı olan motosikletler kullanılır. Bunların farkını bir nebze Formula 1 ve Dünya Ralli Şampiyonası araçlarının farkına benzetebiliriz.  Dünya Ralli Şampiyonası araçları piyasa arabalarının modifiyeli haliyken, Formula 1 araçlarını koleksiyon harici bir amaçla satın alamazsınız. Tabii teşbihte hata olmasın ralli pisti; MotoGP, Formula 1 ve Superbike’ın pistlerinden farklılık arz eder. Ralli pistleri doğal ortama yakınken diğer yarışların pist tasarımı son derece esnek olarak tasarımcıların hayal gücüne bağlıdır.

knn16_8

MotoGP ve Superbike’ın farkını teşhis ettikten sonra, alt sınıflarına göz atalım. MotoGP’de Moto2 ve Moto3 isminde iki alt sınıf vardır. Bu sınıflarda yarışçıların amacı kendilerini gösterip MotoGP’de yarışmaktır. Alt sınıflardan üst sınıflara çıktıkça motor hacmi dolayısıyla gücü artar. Superbike ile karşılaştırmak gerekirse MotoGP takımlarından Movistar Yamaha YZR-M1 1000cc 240 beygir gücünde motora sahipken Superbike takımlarından Kawasaki’nin Ninja ZX-10R ABS KRT Edition’u 998cc 158 beygire sahip. Benzer şekilde Superbike da Supersport şeklinde bir alt kümeye sahip.

Kenan Sofuoğlu’nun kariyerine bakarsak Moto2 ve Superbike denemelerinin haricinde kariyerinin Supersport’ta geçtiğini söyleyebiliriz. Moto2’de yarıştığı iki yıl süresince bir kez podyuma çıkmıştır. Supersport’ta 2007, 2010, 2012 ve 2015’te olmak üzere dört şampiyonluğa erişmiştir. Supersport’ta yaş sınırlaması ellidir ve on altı yaşından itibaren bu klasmanda yarışılabilmektedir. Nitekim bu yılki şampiyonada 2000 doğumlu bir yarışçı da vardır. Fakat bu seri sadece gençlerin yarıştığı bir seri değildir ve bu konudaki eleştiriler haksızdır. Kaldı ki Kenan Sofuoğlu genç motosikletçiler yetiştirmek için ülkemizde çalışmalar yapıyor. Şu sıralar Düzce’nin Cumayeri ilçesinde bir yarış pisti yapma projesi var. Sonuç olarak devşirme sporcularla ayakta duran bir spor atmosferinde Kenan Sofuoğlu’nu küçük görmek haksızlıktır.

 

Fotoğraflar: motorsport.com

Leave a Reply