Kimi Raikkonen… Sıradanlıktan uzak ve tanıdığımız tüm pilotlardan farklı, F1’in efsane ismi. 2021 sezonunun son yarışı Abu Dabi’de, kariyerinin 350. ve son yarışına çıkarken biz de buruk bir şekilde yaşlı kurta veda edeceğiz. Eylül’ün başında aldığı karar ile F1’i bırakacağını sosyal medyadan açıklayan Fin pilotun uzun süredir düşündüğü bu karar, ani bir şekilde gelişmemişti. Yarıştığı süre boyunca tek bir şampiyonluğu hedefleyen ve bunu da başaran Kimi, işin otomobil kullanma yanı dışında her şeyden nefret ettiğini, henüz McLaren’de yarışırken dile getirmişti ve yıllar sonra kariyerini sonlandırırken de şampiyonluk hanesine bir tanesini daha eklemeden F1’den ayrılıyor.

Kimi’nin sosyal medya üzerinden “This is it” açıklaması ile veda kararını duyurduğu gönderi

Veda konuşmaları, fanlara özel sevgi gösterileri, sadece birkaç gün sürecek sosyal medya gönderileri… Bunlar herhangi bir pilotun takım değiştirirken veya F1 kariyerini sonlandırırken yapılabilecek bazı ritüeller ancak yaşlı kurtun F1 serüveni, bunların çok daha ötesinde, belki de kokpitte yapacağı telsiz konuşması esnasında söyleyeceği tek bir kelimeyle noktalanacak.

KENDİNE HAS TARZI İLE RAIKKONEN

2010’da F1’e verdiği ara bile fanlarına sarsıcı bir süreç yaşatırken bu hafta sonu gerçekleşecek olan veda sonrasında, Buz Adam’ın yarış tarzını ve karakterini çok özleyeceğiz.

Tıpkı Fin atasözündeki gibi sessizliğin altın, konuşmanın ise gümüş olduğunu, her durumda sessizlikten yana olarak bizlere hatırlatan Kimi’nin, sadece kendisini ilgilendiren önemli konular hakkında konuştuğunu, özellikle basın konferanslarından biliyoruz. Söylenilen her şeyin insanlar tarafından yanlış anlaşılması onu hiçbir şey söylememeye itiyor. Kafasını koruyan kaskı gibi Buz Adam lakabı da etrafına karşı onu çevreleyen bir duvar gibi adeta.

Buz Adam buzdan McLaren’inde

Michael Schumacher’in ardından F1’in ‘en fazla en hızlı tur atan pilotu’ ünvanını yakalayan efsane pilot, F1’i onu heyecanlandırdığı ve yarışmaktan keyif aldığı için sevdiğini dile getirmişti. Hayranı olduğu James Hunt zamanında yarışmak, yaşlı kurtun hayaliydi. McLaren’i ve Chevrolet Camaro’su ile Dünya Ralli Şampiyonası ve F1’de şampiyonluklar kazanan Hunt gibi Raikkonen’in de çok yönlü bir pilot olduğunu söyleyebiliriz. Pist üzerinde, padokta ve basın toplantılarında sessiz ve soğuk; yarışların dışında, aile hayatında ve özel kutlamalarda daha sıcak ve komik, Ronan Keating fanı bir Raikkonen’e şahit olduk.

Uykuyu çok seven Kimi, pit duvarında uyurken

Onu diğer pilotlardan ayıran bir diğer özelliği ise yaşlı kurtun 7’den 70’e büyük bir hayran kitlesine sahip olması. Elbette 2017 İspanya GP’de, Raikkonen ile tanışma hayalini gerçekleştiren küçük Thomas’ı unutmamak gerek. Favori pilotunun ilk virajda yarış dışı kaldığını görünce göz yaşlarına hakim olamayan küçük fan, Ferrari garajına girerek Kimi ile tanışma fırsatı yakalamıştı.

WATCH: Kimi Raikkonen's Biggest Fan Thomas Can't Contain His Joy at His  Russian GP Heroics - EssentiallySports

Kimi ile tanışma fırsatı yakalayan Thomas

UNUTULMAZ ANLAR KRONOLOJİSİ 

Kariyeri boyunca Sauber (2001-2002), McLaren Mercedes (2002-2006), Lotus (2012-2013), Ferrari (2007-2009 / 2014-2018) ve Alfa Romeo (2019-2021) ile yarışan Raikkonen, 103 podyum ve bir Dünya Şampiyonluğu gördü.

1999’un başlarında Raikkonen hâlâ go-kartta yarışıyordu. Yıl sonunda Formula Renault Yarışları, Formula Ford Euro Cup ve Formula Ford Festivali’nde yer almıştı. Sezon sonunda da Formula Renault Kış Serisini kazanarak ödülleri topladı. Süper lisans sahibi olmadan 2001’de Peter Sauber’in takımında koltuk bulması ile Raikkonen’in F1 serüveni başlamıştı. Alt seriler kendilerini gösterebilmek için sınırlı sayıda yarışa katılabiliyordu. Kimi ise Sauber-Petronas ile 300 km’lik testin ardından süper lisans almaya hak kazanmıştı. FIA’yı lisans almak için ikna eden çaylak pilot öylesine etkileyici bir sürüş tarzına sahipti ki Michael Schumacher, Fiorano test pistini paylaştığı pilotun kim olduğunu öğrenmek için Sauber garajına bizzat gitmişti.

F1 serüveninden önce alt serilerde ödülleri toplayan Raikkonen

2001 Avustralya, Sauber-Petronas ile ilk yarışıydı. Kimi Raikkonen gibi Fernando Alonso ve Juan Pablo Montoya da kariyerlerinin ilk yarışına çıkıyordu. Melbourne Albert Park’ta, sıralama seansına yarım saat kala, bir masanın altında uyuyan Kimi, yarış günü harikalar yaratmıştı. Takım arkadaşı Nick Heidfeld’in 0.4 sn gerisinde, 13. sıradan aldığı startın ardından, yarışı 6. sırada bitirmişti. Schumacher’in kazandığı yarışta Ferrari’ler duble yaparken ilk yarışında puan alan Raikkonen ise günün pilotu seçildi. 9 puan ile tamamladığı sezonun ardından 2002 yılında Ron Dennis’in takımı McLaren-Mercedes’e katılacağını açıklayan Raikkonen’in, yeni takım arkadaşı ise David Coulthard’dı. Kariyerinin başlarında Raikkonen’e, iki kez Dünya Şampiyonu Fin pilot Mika Hakkinen mentorluk yapıyordu. Gelecek sezonlarda McLaren’e geçmesi için Kimi’yi öneren kişinin de Hakkinen olduğu düşünülüyor.

Watch - 2001 Australian GP: Kimi Raikkonen's Debut!

Kariyerinin ilk yarışında Kimi Raikkonen

İlk galibiyetini 2003 Malezya’da McLaren ile alan Kimi, Ayrton Senna’dan sonra Ron Dennis’i ağlatmayı başarabilen bir diğer pilot olmuştu. 7. cepten başladığı yarışı, lider Barrichello’nun 39 saniye önünde kazanarak Alonso’dan sonra ‘F1’in en genç yarış kazanan ikinci pilotu’ olurken 2003 sezonunun sonunda, Suzuka’da  ise iki puanla şampiyonluğu Schumacher’e bırakıyordu.

Formula 1" 2003 Malaysian Grand Prix (TV Episode 2003) - IMDb

2003 Malezya GP’de ilk galibiyetini alan Kimi, F1’in en genç yarış kazanan 2. pilotu oluyor

2004 sezonu Raikkonen için 2 yarıdan oluşuyordu. İlk yarı McLaren MP4-19 ile Avustralya’da motor arızasından dolayı kötü bir şekilde başlamıştı. İlk 9 yarışta sadece 8 puan alarak devam eden sezon, sonraki 9 yarışta 37 puan ve bir galibiyet ile sonlanmıştı.

Avustralya’da motor arızası ile kötü bir sezona başlamıştı

2005 Japonya’da, McLaren Mercedes ile en özel yarış galibiyetini aldı. Dünya şampiyonasında, Renault ve Red Bull arasında sadece 2 puan fark bulunuyordu. Yağmurlu sıralama turlarının ardından polün sahibi Toyota ile Ralf Schumacher olurken yarış gününün kazananı ise 17. cepten başladığı yarışta, Giancarlo Fisichella’yı geçmesiyle beraber damalı bayrağı ilk gören Raikkonen olmuştu. Aynı yarışta Kimi’nin takım arkadaşı Montaya’nın yarış dışı kalması sonucu McLaren, sezonun son yarışı Çin’de Markalar Şampiyonasını kaybetti. Unutulmaz sezonun sonunda, tıpkı 2003 sezonu gibi, Kimi Raikkonen şampiyonayı 2. pilot olarak sonlandırdı.

Kimi Raikkonen (McLaren) - 2005 Japanese GP [3000 × 2000] : r/F1Porn

2005 Japonya GP’de Buz Adam’ın şovu

2006’da, zafersiz geçen 6 yarışın ardından, Monaco’da Raikkonen 2. sıraya yükselmişti. Çok geçmeden kablo donanımı alev alınca yarış dışı kalması da kaçınılmaz olan Kimi’nin, aracından çıktıktan sonra piste dönmesi beklenirken Fin pilot limana demir atmış yatına gidip yarışın devamını buradan seyretmişti.

Monaco’da arabası arızalandıktan sonra, yarışın devamını yatından seyreden Kimi

2006 Amerika GP’de McLaren ile yarışırken takım arkadaşı Juan Pablo Montaya, Raikkonen’e sert sözler sarf etmişti. Her iki aracın, ilk turda yarış dışı kalması ile sonlanan bu olaydan sonra diğer yarışlar da oldukça gergin geçmişti. Sezon sonunda ise Kimi, Michael Schumacher’in yerine Ferrari’ye geçeceğini duyurdu.

Formula 1 Grand Prix, USA, Sunday Race

McLaren pilotları Montaya ve Raikkonen, Amerika GP’de yarış dışı kalıyor

2007 Brezilya’da Ferrari ile Raikkonen şampiyonluğu göğüsledi. Sezonun finaline ev sahipliği yapan Interlagos’ta, şampiyonluk için savaşan Hamilton 107 ve takım arkadaşı Alonso ise 103 puandaydı. 100 puanla öndeki ikliyi takip eden Fin pilot, Lewis Hamilton’ın sıralama turlarında pit çıkışına denk gelerek 2. olması ile 3. sırada start almıştı. İlk sıradan başlayan Felipe Massa’nın Lewis Hamilton ile kapışması ile aradan sıyrılan Kimi, ilk sırayı rahat bir şekilde yakalamıştı. Olaylı yarışta Alonso, Senna S’nin üçüncü virajında doğru çizgi ile beraber Hamilton’ı geçme fırsatı yakalarken yarışın ilerleyen bölümlerinde pist dışına taşan Hamilton sekizinciliğe kadar gerilemişti. Şampiyona liderliğinin defalarca el değiştirdiği yarışta pite ilk giren Massa trafik sorunu yaşayarak sonradan pite gelen takım arkadaşı Raikkonen’e ilk sırayı kaptırıyordu. Bu sayede Raikkonen, kılpayı kaçırdığı şampiyonlukların acısını çıkarırcasına, 2007’de bir puan fark ile Dünya Şampiyonluğu’nun sahibi oluyordu ve final yarışına giderken şampiyonluk yarışında adı geçmeyen Raikkonen, Alonso ve Hamilton kapışmasının ardından galip geliyordu.

On this day in 2007: Kimi Raikkonen claims Formula One world title | News  and Star

2007 Dünya Şampiyonu Kimi Raikkonen

2008 Kanada GP’de, Kimi Ferrari ile yarışırken, vites kutusu arızası ile yarış dışı kalan Sutil’in ardından güvenlik aracı devreye girdi. Pit stop için pite giren ilk pilotlar arasında Hamilton, Kubica, Raikkonen, Rosberg ve Alonso yer alıyordu. Pitten çıkarken Raikkonen ile yan yana gelen Hamilton kırmızı ışığı fark edemeyerek Fin pilota arkadan çarpıp yarış dışı bırakmıştı. Bu olayın hemen ardından hızını ayarlayamayan Williams pilotu Rosberg’de Hamilton’a çarparken pit yolunda adeta zincirleme kaza cümbüşü meydana gelmişti. Kimi, Hamilton’a olan tepkisini ise pit çıkışındaki ışıkları göstererek vermişti. Rosberg ve Hamilton ise olaylı yarışın ardından Magny-Cours’da,10 sıra grid cezası almıştı.

Raikkonen, Hamilton ve Rosberg pit yolunda yarış dışı kalıyor

2009 sezonun sonunda, ilk defa emeklilik kararını açıklayan Raikkonen için parti bir süreliğine sona erecekti. F1’i bırakmasının ardından, 2010 Dünya Ralli Şampiyonası için Citroen ile anlaşma imzalayan Kimi, 2011’de mücadele etmek için kendi takımı IceOne Racing’i kurdu.

İki yıllık bir aradan sonra Kimi, 2012’de Lotus-Renault ile pistlere geri döndü. Abu-Dabi’de 4. başlayıp zafer ile sonlandırdığı yarışta, F1 tarihinin en ikonik anlarından biri gerçekleşmişti. Yakıt pompası sorunu ile yarış dışı kalan Hamilton’ın ardından lider Kimi olurken 37. turda Sebastian Vettel’i geçerek ikinci olan Alonso, birincilik için zorlamaya başlamıştı. Alonso ile aralarında kalan fark telsiz konuşmalarında hatırlatılınca Kimi de ikonik “Leave me alone, I know what to do,” tepkisini vermişti. Dört pilotun yaşadığı kaza sonrası giren güvenlik aracının ardından Alonso ile farkı açan Kimi, lastiklere iyi bakması yönünde gelen ikinci bir uyarıya da tarihi bir ayar verdikten sonra hem kazandığı zafer hem de akıllardan silinmeyen telsiz konuşmalarıyla efsane bir yarış çıkarmıştı.

2012 Belçika’da Lotus-Renault ile yarışırken en iyi geçişini gerçekleştirmişti. Yarışın startında La Source Virajı’nda kaza yaparak Alonso ve Hamilton’ı yarış dışı bırakan Romain Grosjean, hem yarıştan men hem de para cezası almıştı. Olaylı başlayan yarışın devamında ise 7 kez Dünya Şampiyonu Michael Schumacher’i Eau-Rouge virajında atak yaparak geçmeyi başaran Raikkonen, yalnızca tecrübeli pilotların cesaret edebileceği bu hamle ile tarih yazdı.

2012 Abu Dabi zaferinin ardından bir diğer galibiyet de 2013 de Avustralya’dan gelmişti. İki pit stop stratejisi ile Lotus-Renault’da yarışan Kimi, 12 saniye fark ile kazanarak muazzam bir galibiyete imza atmıştı.

F1'de ilk zafer Raikkonen'den - Formula 1 Haberleri

5 yıl aradan sonra Avustralya’da zafer Kimi’nin

2015 Avusturya’da, Ferrari ile yarışırken F1 tarihinin en büyük kazalarından birine karıştı. Henüz halo’nun F1 araçlarında yer almadığı bu kazada Alonso ve Kimi Raikkonen ciddi bir şekilde yaralanmaktan kıl payı kurtulmuştu. İlk turun ikinci virajında spin atan Kimi, sol taraftan yaklaşan Alonso ile korkutucu bir kaza yaşadı. Red Bull Ring’de, Alonso’nun aracının Raikkonen’in aracının üstünde asılı kalması ile sonlanan kaza Kimi’nin yaşadığı en büyük kazaydı.

Raikkonen - Alonso kazasının faturası

Avusturya’da, Alonso ve Raikkonen’in korkutucu kazası

2017 Singapur GP’de, 4. sıradan start alırken yarış Ferrari için felaket ile sonuçlandı. Raikkonen’in ilk virajda Red Bull pilotu Verstappen ile yaşadığı temasın ardından, şampiyonluk için savaşan takım arkadaşı Vettel de bu kazadan nasibini alırken her üç araç da yarış dışı kalmıştı.

Verstappen ve Raikkonen’in yaşadığı kazadan Vettel de nasibini alıyor

2018’de, Tifosilerin Vettel’den beklediği performans Raikkonen’den gelmişti. F1 tarihi boyunca yarışan bine yakın pilotun kıyasıya rekabet ettiği 71 yılda, gelmiş geçmiş en iyi turu, 2018 İtalya’da Ferrari ile Kimi atmıştı. 2004 yılında Juan Pablo Montoya’nın BMW-Williams ile 262.242 km/s ortalama sürat ile attığı tarihi tur rekorunu Kimi, saatte 263.587 km ortalama sürat ile kırmıştı. 

2018 Amerika GP’yi kazanması ile Raikkonen, F1’e geri dönüşünün ardından Ferrari’deki ilk, kariyerinin ise son zaferini aldı. En son 2013 Avustralya’da kazandığı galibiyetten sonra gelen bu zafer, aynı zamanda yaşlı kurtun son üç podyumundan biri oluyor.

ABD'de kazanan Kimi Raikkonen! - Motor Sporları - Spor Haberleri

Raikkonen’in son galibiyeti

BİR DEVİR KAPANIYOR

Bundan 20 yıl önce F1 dünyasına adım atan Raikkonen, son senesinin de 2021 olmasını tercih etti. 1 şampiyonluk, 21 yarış galibiyeti, 103 podyum ve 18 pol pozisyonunun sahibi 42 yaşındaki tecrübeli pilot, maceranın başladığı Sauber ile bu defa macerasını sonlandırıyor. Bundan sonra Fin pilotun hayatında büyük bir boşluk olacak gibi değerlendirebiliriz ama aksine Kimi’nin galibiyetler ve hatıralar ile dolu tarihi yarışları, büyük bir serveti ve vaktinin hepsine beraber geçirmek istediği bir ailesi var.

Raikkonen vaktinin çoğunu ailesi ile geçirmeyi planlıyor

Büyük ihtimalle F1 kariyerinin ardından,  menajeri Steve Robertson ile 2004 yılında kurdukları ‘Double R Racing’ takımı (Raikkonen-Robertson) bünyesinde F3 ve F4 Britanya Şampiyona’sında genç pilotlara destek olmaya devam eden, motosiklet süren ve amatörce yarışan bir Kimi göreceğiz. 

Kendisinin de dile getirdiği üzere medya ve dış etkenlerden arınmış, sadece hızın olduğu saf diye nitelendirebileceğimiz motor yarışları tam ona göre ve belki ilerleyen zamanlarda Kimi’yi ralli serilerinden birinde test sürüşü yaparken görmek mümkün olabilir. Rallide yarışırken takım arkadaşı Sebastian Loeb, bir demecinde Kimi’nin sürüşünü çok iyi özetliyor: “Ralli testlerinde, Kimi bu arabayı kullanan 9 kez Dünya Şampiyonundan bile daha hızlı.” Bu başarısının en büyük sebebi ise küçük yaşlarından itibaren abisi Rami’nin ralli arabası ile büyümesi.

Alfa Rome’dan “Sevgili Kimi, seni artık yalnız bırakıyoruz” göndermesi

Ferrari’nin son Dünya Şampiyonu, 21. yüzyılın ilk 10 yılına damgasını vurdu ve geçti. Diğer pilotların aksine kendini efsaneleştirmeyi hedeflemeden bir efsaneye dönüştü ve şimdi dünyanın en elit sporlarından biri, efsane bir pilotuna veda ediyor. Bu da tıpkı çok sevdiğiniz bir şarkının artık sıradanlaşması gibi…

Üç yıldır birlikte yarıştığı takımı Alfa Romeo, 2021 Abu Dabi GP’de veda edecek Raikkonen’e özel, “Seni artık yalnız bırakıyoruz” cümlesini araç giydirmesinin üzerine eklemiş. Ümit ediyoruz ki yarış sonunda, donut hareketiyle lastik yakan pilotlar arasında, Alfa Romeo’su ile Kimi de yer alır.

Görseller:

https://www.formula1.com/

https://tr.motorsport.com/f1/

Leave a Reply