Rus tenisinden bahsedildiğinde çoğu insanın aklına ilk olarak Maria Sharapova gelir. Evet, 5 Grand Slamli Sharapova hâlâ Rusya dendiğinde ilk akla gelen tenisçi ama artık sahne alma sırası genç meslektaşlarında. Karen Khachanov,  Daria Kasatkina, Andrey Rublev, Daniil Medvedev ve diğerleri… En büyükleri 24 yaşında olan Rus tenisçiler bugün hem ATP hem de WTA turunda önemli sıralarda bulunuyorlar. Erkekler tenisinde Khachanov, Rublev ve Medvedev artık en üst sıralarda kendilerine yer bulurken  Daria Kasatkina da kadınlar sıralamasında şu anda 10. sırada ve Rusya’nın ilk 100’de 4 vatandaşı daha var : 73. sıradaki Ekaterina Alexandrova, 92. sıradaki Margarita Gasparyan, 93. sıradaki Anastasia Potapova(2001 doğumlu) ve 95. sıradaki Anna Blinkova 2-3 yıl içerisinde en üst sıraları işgal edecek gibi görünüyorlar. 2015’ten beri bağıra bağıra gelen ‘Rus Baharı’ geçtiğimiz sezon sonu itibariyle iyiden iyiye yaşanıyor zira 17-18 yaşında ilk defa adlarından söz ettiren genç Ruslar olgunlaştılar ve bu sezon çok önemli başarılar elde ettiler:  Erkeklerde 11. sırada bulunan Khachanov bu sezon Paris Masters’ın yanında Moskova ve Marsilya turnuvalarını da kazandı, Kasatkina Moskova şampiyonluğunun yanında Indian Wells ve Dubai’de final, Wimbledon ve Roland Garros’ta ise çeyrek final oynadı. Bu sezon Tokyo, Winston-Salem ve Sydney’de olmak üzere 3 kupa kazanan Daniil Medvedev de şu anda erkelerde 16. sırada yer alıyor. Sezon başında Doha’da final oynayan, 31.’liğe kadar yükselen 2017 Amerika Açık çeyrek finalisti Andrey Rublev de 3 ay süren sakatlığına rağmen 68. sırada ve aslına bakarsanız akranları içinde en çok beklenti Rublev’in üzerinde zira eşsiz bir yetenek ve azim ile gelen başarıların ardından 2019 sezonunda herkes ondan daha büyük başarılar bekliyor.

Medvedev ve Rublev St. Petersburg turnuvası öncesi

Teniste kimi dönemlerde bazı ulusların daha ön plana çıktığını gördük: 2000’li yılların başında Ruslar kadın tenisini domine ederken 2004 yılında 4 Grand Slam’in 3’ünü Ruslar kazanmış, sezonu da Sharapova zirvede tamamlamıştı. Süregelen yıllarda İspanyollar Nadal, Ferrer, Fernando Verdasco, Feliciano Lopez gibi sporcularla erkek tenisinde baskın olmuştu ve şimdi hem erkeklerde hem de kadınlarda Rus tenisçiler yine zirveye oynuyorlar. Kadınlarda Kasatkina başta olmak üzere Sharapova ve Pavlyuchenkova ilk 50 içinde yer alıyorlar, erkeklerde ise bu sezon bir Rus tenisçinin bir Grand Slam finali oynaması hiç de uzak bir ihtimal değil. Peki Rusya’nın, Rusların tenisle ilişkisi ne kadar eski, biraz bunu irdeleyelim istedim.

Ünlü Rus yazar Leo Tolstoy bir tenis hayranıydı ve evinin önünde derme çatma bir tenis kortu vardı. Çarlık Rusya’sında en çok rağbet gören 3 spordan birisiydi tenis ve Çar Nikolay’ın ailesinde de tenis oynayan insanlar vardı. Bolşevik devrimi sonrası burjuva sporu olduğu gerekçesiyle sekteye uğratılan tenis 1930lu yıllarda tekrar yaygınlaşmış, devlet eliyle teşvik edilen bir spor haline gelmiş, kısaca halka inmişti. Tenis ilk defa 1988 yılında olimpiyatlara dahil olduğunda Sovyet tenisçi Natasha Zvereva olimpiyatlardan kazandığı parayı devlete vermeyip kendisine saklamayı yüksek sesle dile getirmiş ve talebi de karşılık bulmuştu. Bu tarihe kadar olimpiyatlara katılan Sovyet sporcuların kazandıkları paraların devletin eline geçiyor olması da ilginç bir ayrıntı. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra kurulan Rusya’da devlet başkanı seçilen Boris Yeltsin bir tenis aşığıydı ve bu elit sporun tüm Rusya coğrafyasında yayılması için de çaba gösterdiği yadsınamayacak bir gerçektir. Yeltsin’in tenisi yaygınlaştırma çalışmalarının akabinde milenyuma girerken 4 önemli sporcu tenis dünyasında başarılar elde ediyordu: Andrei Medvedev, Marat Safin, Anna Kournikova ve Yevgeny Kafelnikov Grand Slam şampiyonlukları yaşıyor ve Ruslar yavaş yavaş teniste söz sahibi oluyorlardı. 2004 yılında 17 yaşındaki Maria Sharapova Wimbledon şampiyonu olurken Svetlana Kuznetsova Amerika Açık’ı ve Anastasia Myskina da Roland Garros’u kazanmış ve Rus tenisi 120 yıllık tarihinin zirvesine çıkmıştı. Sharapova Wall Street Journal tarafından modern Rusya’nın kadın yüzü olarak tanımlanıyordu: bağımsız, kendinden emin ve azimli.

Serena’yı deviren Sharapova Wimbledon şampiyonu olmuştu

Rusların dahil olduğu bir ortamda ihtilafların ve tartışmaların olmasını elbette çok da olağan dışı karşılamayız, teniste de buna dair örnekler bulabiliriz. Alman tenisçi Tommy Haas 2007 yılında Rus yetkililerin kendisini zehirlemek istediği iddiasını ortaya atmış ve büyük tartışmalara yol açmıştı. Davis Kupası’nda oynamak için Moskova’ya gittiğinde kusma ve baş dönmesi yaşayan Haas’ın Ruslar tarafından zehirlendiği, böylece ertesi günkü maça çıkmasının engellendiği ile ilgili çok güçlü iddialar var. Ne var ki resmi olarak ceza alan kimse olmadı ve bu bir dedikodudan ibaret kaldı.

2018 sezonu Ruslar için parlak geçti diyebiliriz, hem erkeklerde hem de kadınlarda üst sıralarda Ruslar var ve daha önemlisi küçük yaşta profesyonel olan diğer sporcular da yavaş yavaş ilk 100’e giriyorlar. 2001 doğumlu Anastasia Potapova şu anda 93. sırada ve vadettiği potansiyel hiç de azımsanacak gibi değil. Daria Kasatkina da önceki yıl 24. sıradayken geçtiğimiz sezonu 10. sırada tamamladı ve yeni sezonda kendisinden beklentiler haliyle epey yüksek. Sharapova ve Pavlyuchenkova da yollarına doludizgin devam ediyorlar. Erkeklerde de Karen Khachanov en sonunda kendisinden beklenen patlamayı gerçekleştirdi ve sezonun son Masters’ı Paris’te finalde Djokovic’i muazzam bir oyunla yenerek ilk Masters şampiyonluğunu kazandı. Daniil Medvedev de kariyer sezonunu geçirdi ve önümüzdeki sezon ilk 10’a girmesi gayet mümkün. Andrey Rublev ise sakatlığını atlatmasının ardından tekrar devlere kök söktürecek, Grand Slam’lerde üst turlara çıkacak forma kavuştu.

Khachanov Paris’i kazandıktan sonra

Yeni sezon 31 Aralık günü Brisbane’de başlıyor ve birçok otoritenin gözü yukarıda değindiğimiz Rus tenisçilerin üzerinde olacak. Kasatkina’nın, Rublev’in veya Khachanov’un Grand Slam finali oynama ihtimali hiç de az değil. Bakalım yeni sezon neler gösterecek. Ben Ruslardan yine büyük başarılar bekliyorum, darısı güzel ve yalnız ülkemin genç sporcularının başına.

 

Kaynakça:

Fotoğraflar aşağıdaki adreslerden alınmıştır:

https://www.atptour.com/en/photos/st-petersburg-2018

https://scroll.in/field/884263/after-3-year-gap-2004-champ-maria-sharapova-is-back-at-wimbledon-with-career-at-crossroads

https://www.telegraph.co.uk/tennis/2018/11/04/karen-khachanov-shocksnovak-djokovic-claim-paris-masters-title/

http://www.newindianexpress.com/sport/tennis/2018/aug/09/montreal-wta-maria-sharapova-storms-past-daria-kasatkina-as-wimbledon-champion-angelique-kerber-fal-1855416.html

Leave a Reply