Aday Olduğu Yıl Altın Küre’yi Alamamış 6 Film

Merhaba değerli sinemaseverler!

Hepinizin bildiği gibi 2019 Altın Küre Ödülleri’nin adayları açıklandı, yani ödül sezonunun en çok beklenen gecelerinden biri gittikçe yaklaşıyor. Ben de bu özel olayın şerefine sizler için yeni bir liste hazırlamaya karar verdim. Bu ayki yazımın konusu, geçtiğimiz yıllarda Altın Küre Ödülleri’nde aday olup ödülü eve götürememiş olmasına en çok üzüldüğüm 6 film. Yıllardır aday olan onlarca çok değerli film arasından yalnızca altı tane seçmek oldukça zor oldu, ama bana sorarsanız bu filmleri ödüllendirmemek de olmazdı:

  1. Ölü Ozanlar Derneği/Dead Poets Society

1989 yılında hayatımıza giren, “Oh Captain My Captain!” sahnesiyle hepimizi hıçkırıklara boğan, bize hayatımızı olağanüstü bir şekilde yaşamayı, her anımızın değerini bilmeyi öğreten bu değerli film inanamasanız da aday olduğu yıl Altın Küre’yi evine götürmeyi başaramadı. Yalnızca erkek öğrencilerin eğitim gördüğü, oldukça katı kurallara sahip bir yatılı okula yeni edebiyat öğretmeni olarak John Keating(Robin Williams)’in gelmesiyle bir grup öğrencinin bakış açılarının ve hayatlarının kökünden değişmesini konu alan bu film, bana sorarsanız, Robin Williams’ın onlarca filminin arasından en güzeli.

Ölü Ozanlar Derneği’nin aday olduğu yıl ödülü Tom Cruise’un başrolünü üstlendiği Born on The Forth of July filmi almıştı.

  1. Mad Max: Fury Road

Bu film çekilmeye başlandığında beklenenler aksiyon ve kaliteli görsel efektlerdi, alınan ise kusursuz oyunculuklar, replikler, ana fikirler, müzikler, yani kısacası inanılmaz bir film oldu. George Miller’ın eskilerde işlenmiş bu distopya fikrini alıp, kendi yorumlarını katarak ne kadar muhteşem bir hale getirdiğini görüyoruz Mad Max’i izleyince. Distopik bir gelecekte bir diktatörün adeta köle gibi davrandığı eşlerini bu korkunç hayattan kurtarmak için sahip olduğu her şeyi riske atan Furiosa(Charlize Theron) ile, o güne kadar yalnızca kendini düşünerek hayatta kalmayı başarmış bir tutsak olan Max(Tom Hardy)’in yollarının kesişmesini ve bu kesişmenin ardından yaşadıklarını anlatıyor film. İzleyenlere sunduğu bu olay örgüsünün yanında fedakarlık olgusu, insanların hayatta kalma mücadelesi, sevgi, bağlılık gibi oldukça derin ve önemli konular da işleniyor filmde.

Mad Max’in aday olduğu yıl ödülü alan film ise, Alejandro Gonzalez Inarritu’nun The Revenant’ıydı.

  1. Cesur Yürek/Braveheart

Mel Gibson’ın başyapıtı olarak görülen bu filmin aday olduğu yıl Altın Küre Ödülü’nü alamamış olması oldukça şaşırtıcı. İskoç’ların İngiltere’ye karşı ayaklanmasını William Wallace’ın gerçek yaşam hikayesi çerçevesinde anlatan bu etkileyici olduğu kadar duygusal yapımın hem başrolünü hem de yönetmenliğini üstleniyor Gibson. Birçoğumuzun daha sinema dünyasına yeni adım attığımızda izlediğimiz, izlenmeden tam anlamıyla bir sinemasever olunamayacak filmlerden biridir. Son sahnesiyle hepimizin içinde aynı anda büyük bir öfke ve ağlama isteği uyandırmayı başaran ve kimsenin izledikten sonra etkisinden kolayca çıkamadığı bir film Braveheart.

Braveheart’ın aday olduğu yıl ödülü alan film, Jane Austen’ın ünlü romanından sinemaya uyarlanan, Kate Winslet ve Emma Thompson’ın başrollerini paylaştığı Sense and Sensibility olmuştu.

  1. Başlangıç/Inception

Kimisine göre Christopher Nolan’ın en başarılı filmi. Kimisine göre anlaşılması için en az üç kere izlenmesi gereken bir film. Kimisine göre de eşi benzeri gelmemiş ve gelmeyecek bir yapım. Neredeyse bütün sinemaseverlerin hemfikir olduğu nokta ise, Inception’ın gerçekten çok güzel ve özel bir film olduğu. Birinin aklına bir fikir ekmek için gereken kurgu hazırlandıktan sonra rüyadan yer alacak aktörlerin toplanıp o kişinin rüyasına girilmesini ve o rüyanın gerektiği gibi şekillendirilerek fikrin ekilmesi teorisini konu alan bu özgün film, aynı zamanda insan psikolojisinin derinlerine inerek bazı sorunlarımızın bilincimizin çok derinlerinde yer alan, belki de farkında olmadığımız konulardan kaynaklandığını göstererek insanı bilinçaltının derinliklerine inmeye itiyor. Bütün bu sunduklarına ve başarısına rağmen Inception aday olduğu yıl Altın Küre Ödülü’nü almayı başaramadı.

O yıl ödülü alan film ise David Fincher’ın yönetmenliğini üstlendiği, Mark Zuckerberg’in hayatından bir kesiti anlatan The Social Network’tü.

  1. Soysuzlar Çetesi/Inglorious Basterds

Ailesini kaybetmiş bir Yahudi kızın, bir SS subayının ve Nazi karşıtı bir Amerikan asker grubunun savaşın belli dönemlerinde kesişen hikayelerini anlatan, her yönüyle ustaca yazılmış ve yönetilmiş bu film de aday olduğu yıl ödülü evine götürmeyi başaramadı. Ünlü yönetmen Quentin Tarantino’nun altıncı filmi olan bu yapımın her köşesinde Tarantino’nun imzasını görmek mümkün. Bütün sahneler özenle çekilmiş, bütün replikler özenle yazılmış, bütün karakterler özenle oluşturulmuş. Oyuncular seçilirken Hans Landa rolüne Christoph Waltz, Aldo Raine rolüne de Brad Pitt seçilince de ortaya bir başyapıt çıkmış haliyle.

Soysuzlar Çetesi’nin aday olduğu yıl Altın Küre’yi alan film, James Cameron’ın Avatar’ı olmuştu. Buna şanssızlık da diyebiliriz.

  1. Kuzuların Sessizliği/The Silence of The Lambs

Kuzuların Sessizliği, her sinemaseverin arşivinde yerini almış, klasik kültlerden sayılabilecek bir film. Eğitimini yeni tamamlayarak bir FBI ajanı olarak ilk görevini alan Clarice Starling(Jodie Foster)’in yakalamak istediği bir suçluya ulaşabilmek için, kurbanlarını yemesiyle ünlü, artık hapishanede olan eski psikiyatrist ve seri katil Hannibal Lecter(Anthony Hopkins)’ı görmeye gitmesiyle aralarında gelişen ilişkiyi konu alıyor bu ünlü yapım. Ancak Anthony Hopkins ve Jodie Foster’ın günümüzde hala konuşulan Oscar ödüllü performanslarına ve ustalıkla kurgulanmış ve çekilmiş olmasına rağmen film aday olduğu yıl Altın Küre Ödülü’nü almayı başaramamıştı.

Kuzuların Sessizliği’nin aday olduğu yıl, Altın Küre Ödülü’nü alan film Warren Beatty’nin başrolünde olduğu Bugsy filmiydi.

 

Kaynaklar

https://www.bbc.com/news/magazine-28756375

Mad Max: Fury Road

Braveheart Hakkında Mutlaka Bilinmesi Gereken 15 Detay!

Christopher Nolan Didn’t Research Dreams Prior To Writing It, And Other ‘Inception’ Facts

http://mentalfloss.com/article/62147/15-glorious-facts-about-inglourious-basterds

https://www.parkcircus.com/film/102914-The-Silence-Of-The-Lambs

https://www.goldenglobes.com/articles/golden-globes-renew-broadcast-deal-0

https://www.goldenglobes.com/winners-nominees/best-motion-picture-drama

Leave a Reply