2019 yılı şüphesiz Rugby maçlarını takip etmeyi sevenlerin Eylül ayının sonlarında dört yılda bir düzenlenen Rugby World Cup ve Şubat ayının hemen başında başlayacak olan Six Nations turnuvalarıyla Rugby’ye doyacağı bir yıl olacak. Her ne kadar Dünya Kupası’na daha fazla takım katılsa da hem tarihinden hem de milli takımların verdiği önemden dolayı Six Nations turnuvası Rugby sporunun günümüzde en fazla bilinen ve 2019 yılında en fazla takip edilecek organizasyonudur. Bu yazımda sizlere Six Nations turnuvasının tarihinden, turnuvada verilen ödüllerden ve bu sene bizleri nasıl bir turnuvanın beklediğinden bahsedeceğim.

Eski Six Nations maçlarından bir kare https://www.bodypower.com/news/bodypower/the-six-nations-championship

Six Nations turnuvası ilk defa 1883 yılında oynanmaya başladı fakat o zamanlar sadece Birleşik Krallık ülkeleri (İngiltere, Galler, İrlanda, İskoçya) bu turnuvaya katılmıştı ve o zamanki adı Home Nation’dı. 1910 yılında Fransa’nın katılmasıyla ismi Five Nations olarak değiştirilen turnuva bugünkü adını 2000 yılında İtalya’nın katılmasıyla almıştır. Şimdiye kadar bu turnuvayı en fazla kazanan ülke, diğer Home Nation ülkelerinden iki kere daha az katılmış olmasına rağmen (1885 ve 1886 yıllarında katılmamıştır.) İngiltere Milli Takımı’dır. Bir maçta ve bir sezonda en fazla sayıyı kazanmış oyuncu Jonny Wilkinson’dur. 2001 sezonunda takımına 89 sayı kazandırmıştır ve bu 89 sayının 35’ini aynı yıl İtalya ile oynadıkları maçta takımına kazandırmıştır. Ayrıca kariyerinde takımına en çok sayı kazanan oyuncu 2000 ve 2013 yıllarında forma terletmiş Ronan O’gara’dır (557). Six Nations turnuvasında en fazla milli takım kadrosunda bulunan oyuncular İrlandalı Brian O’Driscoll (2000-2014) ve İtalyan Sergio Parisse’dir (2004-2018). İki oyuncu da tam 68 kere maça çıkmıştır ve bu maçların hepsinde as kadrodadır.

Jonny Wilkinson’ın 2001 yılında oynadığı bir maçtan kare

Six Nations turnuvasında lig sistemi kullanılmaktadır ve her takım birbiriyle birer kere maç yapar. Turnuvalarda ev sahibi bir ülke olmadığı için Six Nations turnuvasında maçlar her hafta üç farklı ülkede oynanır. 2017 yılında düzenlenmiş turnuvaya kadar bir maçta galibiyet iki, beraberlik bir puandı ve bonus puan sistemi kullanılmıyordu. 30 Kasım 2016 tarihinde Six Nations komitesi 2017 yılındaki turnuvadan itibaren bonus puan sistemi uygulanacak ve bir maçta galibiyet dört, beraberlik iki puan alacak. Eğer herhangi bir takım bir maçta beş veya daha fazla sayı denemesi yaparsa ekstra bir puan kazanacak, yedi veya daha az sayı kazanırsa bir puanı silinecek.

Soldaki Grand Slam ve Sağdaki Triple Crown

Beş hafta sonunda sıralamada en üstteki takım şampiyon olur ve Grand Slam ödülünü kazanmaya hak kazanır. Triple Crown ödülünü ise ligin sonunda dört Birleşik Krallık ülkesinden en tepede olan kazanır ve bu ödül 2006 yılından beri verilmektedir. Bu iki ödülün dışında beş ödül daha verilmektedir ancak bu ödüller kendi içlerinde iki takımdan birine verilmektedir ve takımların rekabetini artırması için düzenlenmiş bu ödüllere “Rivalry Trophies” denmektedir. Örneğin 1879 yılından beri verilen Calcutta Cup ödülü için İngiltere ve İskoçya yarışmaktadır. Calcutta Cup dışında 1988’de İrlanda’nın yüzüncü yılını kutlamak için verilen Millenium Trophy (İrlanda ve İngiltere), 1989 yılından beri verilen Centenary Trophy (İskoçya ve İrlanda), Prusya ordusuna karşı Fransa’da gönüllü savaşmış İtalyan lider için 2007 yılından beri düzenlenen Giuseppe Garibaldi Trophy (İtalya ve Fransa) ve şehit olmuş Rugby sporuna gönül veren İskoç-Fransız askerler anısına 2018 yılından beri düzenlenen Auld Alliance Trophy bulunmaktadır.

Geçen seneki turnuvada fikstür dezavantajına rağmen üstün takım oyunu ile şampiyonluğu kazanmış İrlanda takımı, neredeyse bütün otoriterlerin ve iddia sitelerinin mutlak favorisi ancak her ne kadar deplasmanda İrlanda ile maç yapacak olsalar da İngiltere’nin şampiyon olacağını düşünen insan sayısı az değil. Takımların durumu nasıl olursa olsun Rivalry ödülleriyle ve ligin en iyi takımlardan oluşmasıyla turnuvada hiçbir sonuç sürpriz olmaz. Dünya Kupası öncesi bu altı takımın bizlere mükemmel maçlar izleteceğine hiç şüphe yok.

Kaynakça:

Jonny Wilkinson’ın 2001 yılında oynadığı bir maçtan kare: https://www.mirror.co.uk/sport/rugby-union/jonny-wilkinson-1358276

Ödüller: http://www.highlandradio.com/2018/08/13/6-nations-and-triple-crown-trophies-coming-to-strabane-rfc/

2018 yılı şampiyonu İrlanda’nın zafer pozu: https://rafaelaxv.com/2018/03/17/irlanda-hace-historia-y-gana-su-tercer-grand-slam/

 

 

Leave a Reply