Ankara Spor Etkinlikleri Günlüğü: At Yarışları

Ankara, spor kulüpleriyle ve görkemli sahalarıyla Türkiye’de spor çeşitliliğinin en çok olduğu şehirlerden birisidir. Basketbolda Ankara Spor Salonu, futbolda 19 Mayıs Stadyumu ve buz hokeyinde Ankara Belpa Buz Pateni Sarayı ile hem bu sporları denemek isteyen insanlar istediği sporları deneyebilir hem de bu stadlarda keyifli maçlar izleyebilir. Bu yazımda, Ankara’da takip edilebilecek en güzel spor organizasyonlarından birisi olan at yarışlarının tarihini, yarışların koşulduğu 75. Yıl Hipodromu’nu ve hipodromda ne tür aktiviteler yapılabileceğine değineceğim.

Popüler Yarışların Tarihi

Sir Percy Loraine Koşusu

6 Ekim 2018 tarihinde hipodromdan Sir Percy Loraine ve Kraliçe II. Elizabeth koşularını takip ettiğim için bu iki koşunun tarihini anlatacağım. Sir Percy Loraine, 5 Kasım 1880 tarihinde doğmuş İngiliz diplomattır. 1933 ve 1939 tarihleri arasında ulu önder Mustafa Kemal Atatürk döneminde Ankara’daki büyükelçilikte çalışmıştır. Kendisi çok büyük bir atseverdi ve Türkiye’ye gelmeden önce İngiltere’de yetiştirdiği safkan atlarla yarışlar kazanmıştır. Türkiye’de at yetiştiriciliğinin gelişmesine Coup de Loi ve Legal Fave atlarını getirerek katkı sağlamasından dolayı adına her sene Sir Percy Loraine koşusu düzenlenmektedir. 3 veye daha yukarı yaştaki safkan İngiliz atlarının koştuğu bu yarış 1900 metrelik çim pistte koşulmaktadır.

Kraliçe II. Elizabeth Koşusu

Elizabeth Alexandra Mary, 21 Nisan 1926’da doğmuştur. 6 Şubat 1952 tarihinden beri Birleşik Krallık, Kanada ve Avustralya gibi yedi ülkede kraliçedir. 1971 Ekim ayında eşi Edinburg Dükü Prens Philip ve 21 yaşındaki kızı Anne ile birlikte Türkiye’ye ilk ziyaretini yaptı. Türk yetkililer, Kraliçe Elizabeth’in at yarışlarını çok sevmesine ithafen 19 Ekim günü Ankara’da adına koşu düzenlenmiştir. O günden bugüne her sene Kraliçe II. Elizabeth koşusu düzenlenmektedir. 2 yaş İngiliz safkan atların 1400 metrelik çim pistinde koştuğu yarışta hem ilk yarışı hem de en çok yarışı kazanan eküri Eliyeşil ekürisidir.  Koşuyu en fazla kazanan jokey ünvanı 6 kez birincilikle merhum Ekrem Kurt’a aittir. Koşuda en iyi derece, 1986 yılında kazanan 1.22.58’le Ergin Talay’ın Gold Guard isimli safkanına aittir. Ayrıca Cemiloğlu ekürisi 2012-2013 ve 2014 yıllarında bu koşuyu üst üste üç kez kazanarak, som altından olan kupayı almayı başaran ilk eküri olmuştur.

Ankara 75. Yıl Hipodromu; her ne kadar şehir merkezinin dışında kalsa da Türkiye Jokey Kulübü, 2007 yılından beri her salı ve cumartesi günleri Batıkent Metro son duraktan saat 13.30 dan itibaren her 30 dakikada bir, her cumartesi günü Ulus eski meclis önünden, Sıhhiye köprü üzerinden saat 13.30 ve 14.00’te; Sincan Belediyesi ve Eryaman 1. Etap Migros önünden saat 14.00’te servisleriyle at yarışı severlere ücretsiz ulaşım imkanı sunmaktadır. Eğer Çankaya civarında oturup özel aracınızla hipodroma gitmek isterseniz 25-30 dakika arasında hipodromda olabilirsiniz. Özel aracınızla gittiğiniz zaman koşu ne kadar önemli olursa olsun ücretsiz otoparkta mutlaka yer bulabiliyorsunuz. Hipodrom gişesine içeri girmek için sadece bir lira ödeyip o günün bütün maçlarını takip edebilirsiniz. İçeri girdiğinizde sizleri Türkiye’nin en büyük çim alanı (1 milyon 383 bin 282 metre kare), Avrupa standartlarındaki kum-antrenman-çim pistleri, çocuklar için at binebilecekleri 7 adet tırıs padoğu ve bir çim gösterme pisti bulunmaktadır. Şu sıralar kapalı olsa da otoparkın hemen yanında bir adet Go Kart pisti bulunmaktadır. Ayrıca atlar için bir hastane, boks ahırlar ve nalbant bulunmaktadır. Hipodromda sosyal faaliyerler sadece at yarışlarını izlemekle sınırlı değil. İsterseniz piknik yaparak, isterseniz çim pistin hemen yanında ve çardakların yanındaki yemek yerlerinde vakit geçirebilirsiniz. Ancak çardakların yanındaki yemek yerlerinde kart geçmemektedir ve hipodrom içinde sadece Vakıfbank’ın para çekme makinesi bulunmaktadır.

At yarışlarının yıllık takvimi Türkiye Jokey Kulübü’nün internet sitesinde yayınlanmaktadır. Gitmek istediğiniz yarışın başlamasına iki gün kala hangi atların yarışacağını ve jokeylerinin kim olacağını yine aynı siteden görebilirsiniz. Hipodromda yarışları iki farklı şekilde izleyebilirsiniz: pistin koruluklarının kenarında ve tribünde. Eğer yarışları pistin koruluklarından izlemek isterseniz atları yarış esnasında en yakın yerden izleme fırsatı bulabilirsiniz ve koruluklardan göremediğiniz yerde pistin ortasındaki perdeden TJK TV’nin yayınını takip edebilirsiniz ancak kum pisti çim pistin içinde olduğu için korulukların yanından kum pisti yarışlarını izleyemezsiniz. Eğer yarışları tribünden izlemek isterseniz pistin her yerini görebilecek bir konumda olursunuz ve koşuların son metrelerindeki bağırışlarla koşunun heyecanına kapılabilirsiniz.

Bu seneki Kraliçe II. Elizabeth ve Sir Percy Loraine koşuları çok büyük heyecana ve sürprizlere sahne oldu. Kraliçe II. Elizabeth koşusunu Mine of Fire ve Sir Percy Loraine koşusunu Miss Eleni atlarının kazandığı yarışlar izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. Eğer Ankara’nın gürültüsünden kaçmak ve at yarışı heyecanına katılmak istiyorsanız 75. Yıl Hipodromu kapılarını size sonuna kadar açıyor.

Leave a Reply