NHL’de 2018-19 Sezonu Üzerine

Avrupa ve Amerika kıtalarının vazgeçilmezi, tüm sporlar arasında en hızlı oynananlardan birisi olan buz hokeyinin; Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada takımlarının oluşturduğu Ulusal Hokey Ligi (NHL), 3 Kasım tarihini 4 Kasım tarihine bağlayan gece 2.30’da Montreal Canadiens – Toronto Maple Leafs derbisi ile sezon açılışını yapacak. Bu yazımda stat atmosferleriyle ve yıldızlarıyla geçen sene bizlere çok heyecanlı maçlar yaşatan bu organizasyonun takımlar arasında gerçekleşmiş sezon öncesi takaslarına, şampiyonluk adaylarına ve sezon içinde yıldızını parlatabilecek oyunculardan bahsedeceğim.

Şampiyonluk Adayları:

Washington Capitals

Washington Capitals, normal sezonda 11 kere kendi konferansını lider bitirmesine karşın geçen seneye kadar sadece bir kere Stanley Cup finaline kalabilmiş ve o final maçları sonucunda da Washington’a kupasız dönmüşlerdi. Ancak bu sene ilk senesi olmasına karşın çabucak adapte olmuş yıldız kadrosuyla ve taraftarlarıyla Vegas Golden Knights’ı iki kere deplasmanda mağlup edip tarihlerindeki ilk Stanley Cup’ı kazandılar. Geçen sene insanüstü performansıyla sezonun gol kralı ve playoffların en değerli oyuncusu seçilmiş takım kaptanı Alex Ovechkin, takım kaptanları üzerine kurdukları oyunlarla sezonda 56 asist kaydetmiş
Evgeny Kuznetson ve 51 asist kaydetmiş Nicklas Backstrom, takımın savunmadaki en büyük kozu John Carlson takımın en önemli oyuncuları arasındalar. Sezon arasında kemik kadrosunu bozmayan Capitals takımındaki tek soru işareti takımı şampiyon yapmış Barry Trotz yerine 2014 yılından beri takımda yardımcı antrenörlük yapan ve daha önce hiç as menajer olarak NHL takımı çalıştırmamış Todd Reirden’ı getirmeleri oldu. Sezon öncesi maçlarında beş maçta dört mağlubiyet (birisi uzatmalarda) alan Capitals’ta bu kötü başlangıcına rağmen şampiyonluğun hala en büyük favorileri arasında.

Tampa Bay Lightnings

Tampa Bay Lightnings; geçen konferans finallerinde Capitals karşısında 2-0 geriden gelip seriyi 2-3 yapmasına karşın, son iki maçta 7 gol yiyip hiç gol atamayarak Stanley Cup finallerine kalamadan elendi. Geçen sezon son iki maçtaki performansı aksine ligde 296 gol atarak ligin en skorer takımı oldular ve kadrolarında ligin en iyi altısına seçilmiş hücum oyuncusu Nikita Kucherov ve savunmacı Victor Hedman (ayrıca ligin en iyi savunmacısı ödülünü de kazandı), ligin en iyi kalecileri arasında gösterilen Andrei Vasilevskiy bulunduruyordu. Takımın geçen sene zayıf karnı olmuş savunmayı daha da güçlendirmek isteyen takım menajeri Steve Yzerman, bu sezonun en iyi takasıyla Ryan McDonagh’ı takıma kazandırdı. Zaten geçen sene doğu konferansını birinci bitiren Lightnings, takas hamleleriyle hem en kârlı takım hem de en büyük şampiyonluk adayı olarak gösteriliyor.

Pittsburgh Penguins

Birçoğuna göre 21. yüzyılın en iyi buz hokeyi takımı kadrolarından birine sahip olmuş Penguins, geçen sene Marc-André Fleury‘nin eksikliğiyle ve takımın yedek kadrosunun kötü istatistiğiyle şampiyon oldukları 2016-17 sezonunu çok fazla aradılar. Geçen sezon Evgeni Malkin, Sidney Crosby ve Phil Kessel önderliğinde ligde 272 gol atıp en skorer dördüncü takım oldular ancak bu sayı geçen sene 282’ydi ve ligin en skorer takımıydılar. Bu sezon kalelerinde 250 gol gördüler ve bu alanda yirminci oldular. Geçen sezon bu sayı 234’tü ve ligde on yedinci sıradaydılar. Playoffa kalmalarına rağmen Stanley Cup’ı kazanamamaları üzerine yazın girdikleri üçlü takas sonucu Malkin ve Crosby’nin yedeği olarak sadece yıllık 3 milyon dolara Derick Brassard’ı kadrolarına katmayı başardılar ve Nick Bonino’yu Predators’a satmayı başardılar. Bu hamleleriyle takas döneminin en kârlı takımlarından biri olarak görülen Penguins’in şampiyon olma ihtimali bir hayli yüksek.

Nashville Predators

2013-14 sezonunun ardından üst üste iki sene boyunca playofflara kalamamış Predators, beklenmedik bir hamleyle Barry Trotz’u takımdan gönderip yerine başmenajer olarak Peter Laviolette‘yi getirip değişim sürecine girdi. Bu süre zarfında her sene playofflara kalma başarısı gösterdi ve Wild Card ile girdiği playofflarda Stanley Cup finallerine kadar yükseldi fakat Penguins’e boyun eğmek zorunda kaldı. Ayrıca bu dört senenin ikisinde şampiyonlara, birinde finallere kalıp şampiyon olamamış takıma elendi. Geçen sene normal sezonu lig lideri olarak bitirmiş Predators, savunmasıyla öne çıkan bir ekip. 267 gol atarak ligde yedinci olmasına karşın sadece ligde 211 gol yiyerek bu alanda ikinci olmayı başardı. Kadrosunda ligin geçen sene en iyi kalecisi seçilmiş Pekka Rinne, takımın hem en çok golünü hem de en çok asistini kaydetmesine karşın savunma pozisyonunda oynayan P.K. Subban olan ekip kritik transferler yapmamasına karşın bu sene ilk şampiyonluğunu kazanmak istiyor.

Vegas Golden Knights

Vegas Golden Knights, geçen sezonun tartışmasız en sürpriz takımı. Ligde ilk senesi olduğu için bütçesinin dışına çıkmadan her takımdan oyuncu aldılar. Birbirleriyle daha önce hiç oynamamış birçok oyuncu olmasına karşın maç öncesi koreografileri ve Vegas halkının büyük desteğiyle hiçbir spor yazarının playoff şansı bile vermediği Golden Knights finallere kalmayı hak kazandı ve finallere geldiğinde sadece üç mağlubiyeti vardı. Finali 4-1 gibi beklenmedik bir sonuçla kaybetmelerine rağmen taraftarların takıma olan inancı tam. Takımında Lady Bing ödülünü kazanmış William Karlsson, ligin en iyi kalecilerinden Marc-André Fleury, Jon Marchessault ve Reilly Smith’i bulunduran ekip bireysel olarak yetenekli oyuncularının fazlalığından dolayı oyunun iki yönünde de çok etkili. Geçen sene 272 gol atıp 228 gol yemeleri sadece istatiksel olarak güçlü bir takım olarak gözükmelerini değil otoriterler arasında şampiyonluğun en büyük adaylarından birisi olarak görülmelerini sağladı.

https://www.nhl.com/news/2017-18-stanley-cup-expert-picks-predictions/c-291463038

Winnipeg Jets

Takım, 2011-12 sezonunda ismini Atlanta Trashers’dan Winnipeg Jets’e çevirdiğinden beri sadece bir kere playofflara kalabildi. Wild Card sayesinde katılabildikleri 2014-15 playofflarının ilk turunda Anaheim Ducks’a 4-0 yenilerek playofflara veda ettiler. Geçen sezon playofflarda ilk galibiyetlerini alıp batı konferansını lider bitiren bu takımın sırrı 2013-14 sezonunda takımın başına gelmiş Paul Maurice’ydi. Takımın başına geçtiği 2013-14 sezonunda Jets 227 gol atıp 237 golü kalesinde görmüştü. Bu süreç içinde Maurice; Mark Scheifele, Blake Wheeler (geçen sezon ligin en iyi ikinci altısına seçildi) gibi eski oyuncuların performansını artırıp Nikolaj Ehlers ve Patrik Laine gibi çaylakları takıma monteledi ve Jets bu oyuncular ve menajer önderliğinde 277 gol atıp kalesinde sadece 218 gol gördü. Takas döneminde takıma liderlik etmesi için alınmış yaşlı kurt Paul Stastny daha sonrasında Golden Knights’a gönderilse de iyi bir yaz dönemi geçirdiler. Sezon öncesi yedi maçta dört galibiyet alarak olumlu sinyaller verdiler ve şampiyonluğun en büyük favorilerinden biri oldular.

Bu sezon da geçen sezonki gibi büyük sürprizlerle ve heyecanlı maçlarla karşılacağımıza hiç şüphem yok. En büyük şampiyonluk adaylarının birkaçının daha önce Stanley Cup’ı hiç kazanamamış olması bize geçen seneden daha hırslı oyuncular ve daha ofansif takımlar izletecektir. Şimdiden keyifli seyirler!

Leave a Reply