LoL Dünya Şampiyonası Başlıyor!

E-Sporun en çok izlenen organizasyonu, League of Legends’ın Dünya Kupası, kısa adıyla “Worlds” Kore’nin ev sahipliğinde 1 Ekim Pazartesi günü play-in(eleme) aşamasıyla başlıyor! Temsilcimiz Bahçeşehir Supermassive’in de yer alacağı play-in aşamasında takımlar Seul’de 3’er takımlık 4 grup halinde, ana grup aşamasına kalmak için mücadele edecek.  Takımlar birbirleriyle 2’şer kez oynayacaklar, sonucunda oluşan tabloda grup 1. ve 2.leri birbirleriyle 5 maçlık seriler oynayıp kazanan 4 takım Busan’a gitmeye hak kazanacak. Play-in ve ana grup kuraları geçtiğimiz hafta belli olmuştu. Şimdi play-in gruplarına yakından bakalım:

Worlds 2018 Play-in Grupları

A Grubu: Çin’in köklü takımı EDG bu grubun açık favorisi. Bu sene kötü bir sezon geçirmelerine rağmen, gauntlet(Worlds katılımı için oynanan ayrı bir eleminasyon) aşamasında iyi performans gösterdiler. Güçlü yanları koridor safhasını çok iyi oynamaları ve tabii Çin takımlarının alamet-i farikası takım savaşı güçleri. Zaman zaman saçma kararlar verip oyun fırlatsalar da buradaki rakipleri EDG’yi cezalandırabilecek seviyede değil. Muhtemelen 1. olup diğer gruplardan gelecek 2. yi de eleyip ana grup tablosuna kalacaklardır. Grubun 2. ekibi Infinity Esports, Latin Amerika Kuzey bölgesinden geliyor. Bölgenin dominant takımı Rainbow7’ı geçip Worlds biletini alan INF, makro oyun konusunda bulunduğu seviyenin üzerinde performans sergiliyor. Fakat Worlds’te favori değilken dengeli, kontrollü bir oyun oynamak rakibin yavaş yavaş kartopuna bağlaması sonucunu getirebilir. Yine de Infinity bu grupta birkaç galibiyet alacak güçte, eğer EDG’yi kötü gününde yakalarlarsa sürpriz yapabilirler. Gruba son torbadan giren ekip ise Dire Wolves. Okyanusya temsilcisi bölgesinin tartışmasız en iyisi olsa da burada şanslarının düşük olduğunun farkında. Fakat onlar her katıldığı turnuvaya eğlence katmayı başarıyor. Yine de özgüveni yüksek ve korkusuz “kurtlar” bu gruptan galibiyet çıkarabilir zira BO1(best-of-one) formatı bu tarz sürpriz takımlara büyük şans sunuyor. Bu grupta her takım birbirini yenebilir. Tahmin: EDG, INF, DW

Scout, zor geçen sezonun ardından Worlds’te EDG’nin tavanını belirleyecek.


B Grubu: Vodafone Şampiyonluk Ligi galibi(TCL) BAU Supermassive’in grubunda Avrupa LCS’in gauntlet galibi G2 Esports ve Ascension Gaming takımı bulunuyor. Ascension ile başlayacak olursak, Güneydoğu Asya’nın uzun süredir en başarılı takımı durumundalar. Karakter olarak savaşmaktan çekinmeyen, bol skorlu maçlar izleten bir ekip. (Coğrafya-Çin etkisi?!) Fakat hem bireysel oyuncu kalitesi hem de makro oyun anlamında SUP ve G2’nun epey gerisinde oldukları için erken oyunda avantaj yakalasalar dahi oyunları kapatmak konusunda çok zorlanacaklardır. Dolayısıyla bakılması gereken SUP-G2 eşleşmesi gibi görünüyor. İlk bakışta G-Rex’ten sonra en zayıf 1. torba takımı olarak görünen G2’ya karşı Supermassive’in imkansız bir görevle karşı karşıya olmadığını söylemeliyiz. G2 grubun büyük favorisi, buraya harika bir sezon geçirmeseler de gauntlet sayesinde moralli geliyorlar. Wunder EU LCS’in en iyi üst koridor oyuncusu olarak görülüyor. Jankos’un sahne tecrübesi ve erken oyundaki etkinliği G2’yu birkaç adım öne taşıyor. Perkz bana göre hala Caps’ten sonra Avrupa LCS’in en iyi orta koridor oyuncusu. G2’nun zayıf karnı ise Hjarnan-Wadid’in oluşturduğu alt koridor. Oyunun herhangi bir aşamasında daha güvenilir nişancıya sahip takım SUP olacak. (Hjarnan’a Heimerdinger bırakmazsak!) Koridorun genel olarak dengeli geçeceğini öngörebiliriz fakat uzayan oyunlarda Zeitnot bizim elimizdeki en büyük koz olacak. Koridorda çok zorlanmayı beklemediğimiz için Jhin, Kai’sa veya benzeri geç oyun taşıyıcısı şampiyonlara yönelebiliriz. Kazanma koşulumuz erken oyunda fazla geri düşmeyip, ilerleyen safhada iyi pozisyon aldığımız savaşlar olacak. Oyunu erken aşamada tutma konusunda ise en büyük iş Stomaged’e düşüyor. Jankos’tan gelecek baskıyı iyi yönetebilir, takıma görüş sağlayabilir, hatta Jankos’tan bir adım önde olmayı başararırsa ibreyi SUP yönüne çevirebilir. G2 ise alt koridoru dengeli tutup, Jankos öncelikli olarak orta ve üst koridorlardan kartopu yakalamaya çalışacaktır. Fakat tek maçlık formatta her zaman sürpriz planlar görebiliriz. SUP’un G2’dan 1 maç koparacağını düşünsem de tahminim G2, SUP, ASC.

MSI’da facia oynayan GBM, şu anda çok daha iyi durumda ve SUP’un kilit oyuncusu olacak.


C Grubu: Cloud9 elini kolunu sallayarak bu grubu lider bitirecektir, zira 2. torbadan gelen Kabum veya DFM onları zorlayabilecek takımlar değil. C9, dinamik kadro yapısıyla, kötü başladıkları sezonda gitgide yükselen bir grafikle gauntlet aşamasını kazanıp(TSM’i eleyip!) Worlds’e kalmayı başardı. Onların play-in konusunda kaygılandıklarını düşünmüyorum, esas sınavları Busan’a gittikten sonra başlayacak. Grubun 2. torba takımı Kabum’u MSI’da izleme şansı bulmuştuk. Brezilya temsilcisi, liginin erken bitmesinin avantajıyla 3 hafta önceden Kore’ye gidip antrenman yapmaya başlamış. Taşıyıclarını kontrollü bir oyunla ön plana çıkartmayı seven bir tarzları var. Nişancı Titan fazlaca övülen bir oyuncu fakat fazla abartıldığını düşünüyorum.  Bu grupta 2.lik için mücadele edecekleri LJL şampiyonu Detonation FocusMe. Japon temsilcisini için 3. torbadan girilebilecek iyi bir grup zira Kabum ile aralarında büyük bir seviye farkı olduğunu düşünmüyorum. LJL’de bu sezon 4-5 kez maçlarına denk geldim ve domine ederek kazandıklarına şahit oldum ancak ligin seviyesi bu arena için yeterli değil. Yine de Kabum ile sıkı rekabet içine gireceklerdir. Muhtemelen C9’dan maç çalmayı başarabilen olursa grubu 2. bitirecek. Tahmin: C9, DFM, Kabum

Sneaky-Jensen ikilisi yine Worlds’te play-in’den fazlasını hedefliyor

D Grubu: Geldik kağıt üzerinde en çekişmeli geçecek gruba. 1. torbanın en zayıf ekibi LMS temsilcisi G-Rex, HKA ve JTeam gibi fena olmayan takımları geçerek Worlds’e gelmeyi başardı. Takip ettiğim maçlarda çok özel şeyler göstermeseler de, hamle anlamında rakiplerinden bir adım önde olmayı başarıyorlar. Koridorlarda bir anda 4-5 kişi olup baskı yaratmayı ve kartopu yakalamayı seviyorlar. Bu grubun doğal favorisi konumunda olsalar da işleri çok garanti olmayacak. Grubun 2. ekibi yakından tanıdığımız Gambit Esports. Rus ekibinin kadrosunda Worlds tecrübesi yüksek oyuncular göze çarpıyor. LCL playofflarını izlerken çok tuhaf hatta kötü oyunlar çıkardıklarını görsem de Gambit her zaman tehlikeli. PvPStejos, Diamondprox, Kira, Edward herkesin tanıyacağı isimler. Ormancı Diamondprox’a dikkat. Çok özel bir oyuncu ve bana göre takımın yıldızı. Vadiye ne getirirler bilemiyorum ama korkulan bir ekip(bilhassa G-Rex tarafından) olacakları kesin. Grubun son ekibi ise Kaos Latin Gamers. KLG üç sezondur lig şampiyonu ve takım sinerjileri iyi durumda geliyorlar. Tierwulf korkulan bir oyun tarzına sahip ve taşıyıcı ormancı tercihlerinde bulunabilir. Özetle Kaos Latin Gamers, bu grupta kaos yaratma potansiyeline sahip, G-Rex ve Gambit bu takımı küçümser veya tam konsantre şekilde oynamazsa “underdog” KLG sinir bozabilir. Son olarak, Gambit lider de olsa sonuncu da olsa şaşırmayacağım!
Tahmin: Gambit, G-Rex, KLG

Diamondprox, Gambit Esports


Bonus: Worlds 2018 için çıkartılan resmi şarkı

Referanslar
https://tr.leagueoflegends.com/tr/featured/worlds-2018-meet-the-teams
https://www.lolesports.com/en_US/worlds/world_championship_2018/about
https://www.twingalaxies.com/feed_details.php/1564/the-2018-msi-final-was-the-most-watched-esports-event-in-history/6

Leave a Reply

1 comment

  1. Abdullah

    tahminler şahane yeni tahminlerini bekliyorum bro