F1 2021 sezonunda, son 2 yarış için geri sayıma başladık ve gelecek sene kuralların değişmesinden önce bu sezon nefes kesici yarışlara tanık oluyoruz. Geçtiğimiz haftalarda şampiyona sürekli yön değiştirirken son sözün son yarışlara kaldığı bu mücadelenin bir benzerine bundan 9 sene önce şahit olmuştuk. Red Bull pilotu Sebastian Vettel ve Ferrari pilotu Fernando Alonso arasındaki şampiyonluk savaşı, 2012 Brezilya GP’de efsanevi bir yarış ile sonlanmıştı. Sezonun son yarışına 13 puan fark ile lider gelen Vettel, oldukça dramatik geçen yağmurlu Interlagos finalinde şampiyon olmayı başarmıştı. Puan farkının oldukça yakın olacağı böylesine benzer bir mücadeleye birkaç hafta sonra Abu Dhabi finalinde tekrar tanık olacağız. Mercedes ve Red Bull’un kıyasıya rekabet ettiği sezonun sonuna doğru ilerlerken bakalım Vettel’in, şampiyonadaki rakibi Alonso’yu yendiği gibi Verstappen de 8 puan fark açtığı Hamilton’ı mağlup edebilecek mi? Alonso’nun 2005’de Schumacher devrini kapattığı gibi Verstappen de Hamilton efsanesini sonlandıracak mı?

2012 Breziya GP’de Gerçekleşen Efsanevi Finalin Bir Benzerini Abu Dhabi’de İzleyebiliriz

Şampiyonanın Yönünü Değiştiren Mercedes

Turbo hibrit çağındaki galibiyetlerini son yarışa kalmadan kazanan Mercedes’in, ilk defa bu kadar zorlandığına tanık oluyoruz öyle ki son iki yarış kala şampiyona rakibi Red Bull ile aradaki fark sadece 5 puan. W12’yi sezonun sonlarına doğru daha iyi anlamaya başladıklarını dile getiren Alman takım, son yarışlarda doğru tempoyu yakalayabildi. Türkiye’de şampiyona liderliğini kaybettikten sonra Amerika ve Meksika’da daha da çok hasar alan Hamilton, son iki yarışta 1. olarak şampiyonanın yönünü değiştirdi. Takım patronu Toto Wolff’a göre, şampiyona adına değerli puanlar kazanmaya başlayan ve aradaki puan farkını gittikçe azaltan Lewis Hamilton’ın sırrı, Brezilya’da aldığı cezadan sonra İngiliz pilotun süper güçlerini ortaya çıkarması. Bundan önce de Hamilton’ın en zorlu şartları sevdiğini ve son sıralardan başlayıp ilk çizgiler için büyük bir soğukkanlılıkla savaş verdiği birçok yarışa şahit olmuştuk. 

Son İki Yarışta Lider, Mercedes Pilotu Lewis Hamilton

Red Bull İçin Tek Şans

İlk şampiyonluğa giden bu yolda Hollandalı pilot Verstappen ve 2013’ten bu yana şampiyonluğa hasret kalan Red Bull, hem pilotlar hem de takımlar şampiyonası için sezonun sonuna doğru çok sıkı çalışıyor. Mercedes’in Brezilya’da kullandığı esnek arka kanadı Katar’da kullanmadıkları için antrenmanlarda yavaş olduklarını belirten Red Bull, tekrar aynı kanadı kullanması dahilinde Mercedes’i protesto edeceklerini duyurdu. Türkiye, Amerika ve Meksika’da kullandığı güç ünitesi ile Katar GP’de zafer elde eden Hamilton için, kalan son iki yarışta Brezilya’da kullandıkları motora geçeceklerini belirten Mercedes, maksimum atağa geçecek gibi duruyor. Red Bull’un motor sporları danışmanı Helmut Marko’ya göre ise Verstappen’in Suudi Arabistan’da kazanmaktan başka çaresi yok. Katar ve Brezilya’da istediklerini alamayan Red Bull’un Cidde’de çok iyi bir iş çıkarması lazım.

Red Bull Son İki Yarışta İstediğini Alamıyor

Katar GP’de Neler Oldu?

Brezilya’da arka kanattaki teknik denetimler sonrası ihraç edilen ve sprint sıralama turlarında son sırada başlayan Hamilton, yarışı 1. olarak tamamlayıp pist üzerindeki tüm pilotları geçmişti. Katar’da 3. antrenmanlardan itibaren iyi bir tempo yakalayan ve sıralama seanslarının hepsinde 1. olmayı başaran Hamilton, 0.4 saniye fark ile pole pozisyonunun sahibi oldu. Böylece Losail Pisti, Hamilton’ın hem yarıştığı 35. hem de pole pozisyonu aldığı 31. farklı pist oldu. 1. başladığı yarışı rakibi Verstappen ile 27 saniye fark açarak ve hiçbir tehdit hissetmeden rahat bir şekilde kazanan İngiliz pilot, bu yılki 6. ve kariyerinin 102. zaferini elde etmiş oldu. 

İngiliz Pilot Katar’da Kariyerinin 102. Zaferini Elde Ediyor

Sıralama seanslarında, çift sarı bayraklar altında yavaşlamadığı gerekçesiyle aldığı grid cezasından sonra 7. sıradan başladığı yarışı 2. olarak bitiren Verstappen ise son turlarda aldığı en hızlı tur puanıyla beraber hasarı en aza indirmeyi başardı. Sezonun son üç ayağından biri olan Katar GP, Hamilton’ın galibiyetiyle sonlanırken iki şampiyona lideri arasındaki fark da 8 puana indi.

Verstappen, Aldığı Grid Cezasından Sonra Hasarı En Aza İndiriyor

Losail’de gerçekleşen yarışta günün pilotu ve gecenin yıldızı ise Fernando Alonso oldu. Öndeki pilotların cezası ile 3. başlayan ve tek pitstopla, lastiklerini çok iyi korumayı başaran İspanyol pilot, 7 yıl sonra tekrar podyuma çıkmayı başardı. Böylece 2012 Avrupa GP’de 43 yaşında podyuma çıkan Schumacher ve 1994’de Avustralya GP’de 41 yaşında podyuma çıkan Nigel Mansell ile beraber Alonso, son 35 yılda 40 yaşın üstünde podyuma çıkan üç pilottan biri olmayı başardı. 

7 Yıl Aradan Sonra Alonso Tekrar Podyumda

F1’e ilk kez ev sahipliği yapan Katar’da, yarışın son bölümüne ise patlayan sol ön lastikler damgasını vurdu. 34. turda sol ön lastiği patlayan Valtteri Bottas’a, yarış sonlarına doğru yine sol ön lastikleri patlayan McLaren pilotu Lando Norris, Williams pilotları George Russell ve Nicholas Latifi de katıldı. Gece yarışı olmasına rağmen 31 derecelik pistte araçların tabanına ve lastiklere en büyük hasarı ise viraj çıkışlarındaki kerbler verdi. Motosiklet yarışları için tasarlanan bu pistte bulunan ve F1 araçlarının normalde karşılaştıklarından daha düz bu bordürler, ön kanatların yere çok daha yaklaşmasına ve ön lastiklerin de bu oranda sürtünmeye maruz kalmasına sebep oldu.

Patlayan Sol Ön Lastikler Yarışa Damgasını Vurdu

Son İki Yarışta Bizi Neler Bekliyor?

İşlerin önümüzdeki yarışta Red Bull lehine ilerlemesi 8 puan önde olan Verstappen’in şampiyonluğunu Cidde’de ilan etmesini sağlayabilir. Yüksek hızlı Cidde sokak pistinde, şampiyonluğu erkenden elde etmek için Verstappen’in 26 puana ihtiyacı var ve bunun için de rakibi Hamilton’la arayı 18 puan daha açması gerekiyor. Bir yarıştan en hızlı tur puanı ile beraber 26 puan ile ayrılma ihtimalini de göz önünde bulundurursak Hamilton’ın önümüzdeki yarışı 5. veya daha yüksek bir sırada bitirmesi gerekecek. Tüm bu olasılıkların dışında belki de en heyecan verici ve izlemesi en keyifli olabilecek ihtimal ise ikilinin arasındaki puan farkının Suudi Arabistan’da tamamen kapanması ve Abu Dhabi’ye eşit puanlarla çıkması olacaktır. Bunun için de Hamilton’ın önümüzdeki yarışı en hızlı tur ile 1. olarak bitirmesi ve Verstappen’in de 2. olarak tamamlaması gerekecek. Şunu da unutmamak gerek ki çoğu zaman sürprizlerle dolu olan F1’in son iki yarışı belki de bu olasılıkların çok dışında bir senaryo ile sonlanabilir. 2021 sezonun son düzlüğüne girerken biz F1 fanlarına da herhangi bir dış etken ya da ceza olmadan, tamamen en hızlı olanın ve hak edenin kazanmasını dilemek düşüyor.

Görseller:

https://www.formula1.com/

https://tr.motorsport.com/f1/

Leave a Reply