TFF 2.Ligi’nde 6.hafta sona erdi. Bu haftanın en dikkat çeken karşılaşması ise Amed SF – Bursaspor maçı oldu. Ev sahibi ekip 31.dakikada Mehmet Alaeddinoğlu ve 50.dakikada Mansur Çalar ile bulduğu gollerle maçı 2-0 kazanmayı başardı. Ancak maçtan ziyade maç öncesinde, maç esnasında ve maç sonrasında yaşanan olaylar, karşılaşmanın önüne geçti.

Olayların istenmeyen noktalara geleceğinin sinyali 1 hafta öncesinden verilmişti aslında. Amed SF idmanında, takım taraftarları oyunculara şu şekilde bir konuşma yaptı : “Husumet var bizim bunlarla (Bursaspor). Onlara saldırın, öldürün demiyorum ama bu maçı alın gerisini bize bırakın. Vallahi hepinize güveniyoruz. Ömer Bozan (Amed SF’nin 10 numarası) 10 tane Bursaspor’dur. Mansur (Amed SF’nin 72 numarası) 20 tane Bursa’dır. Çoluk çocukla oynayacağız. Size, hocaya, yönetime güveniyoruz. Onları sahaya gömeceğiz ötesi yok.” Bu açıklamalarla birlikte çoğunluğu 16-17 yaşındaki gençlerden oluşan Bursaspor takımı, çoktan bir hedef haline gelmişti belki de. Normal bir lig karşılaşması oynanacak olmasına rağmen bu tarz provokatif söylemler maçın epey bir gergin geçeceğinin aynasıydı 1 hafta öncesinden.

Maçın hangi kanaldan verileceği ise başka bir tartışma konusuydu. Amed SF takımının maçları TRT Kürdi kanalından naklen yayınlanıyordu. Bu maçın da yine bu kanaldan yayınlanacağını Bursaspor Başkanı Ömer Furkan Banaz maçtan birkaç gün önce yapmış olduğu basın toplantısında duyurmuştu. Buna ek olarak TFF’nin resmi internet sitesinde de maçın TRT Kürdi’den canlı olarak verileceği bilgisi sunuluyordu. Ancak daha sonra ev sahibi takımın isteği doğrultusunda bu ibare kanalın yayın akışından ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun internet sitesinden kaldırıldı. Bursaspor taraftarı hem bu duruma hem de yaşanan karmaşıklığa sessiz kalan Bursaspor yönetimi ve Bursa şehrinin siyasi dinamiklerine büyük tepki gösterdi. Amed SF Kulübü Başkanı tarafından yapılan açıklamada ise stadyuma daha çok taraftar çekebilmek için yayın istemedikleri yönündeydi fakat maç kapalı gişe oynanacaktı. Yani daha fazla taraftarı stadyuma çekemezlerdi zaten. Bu nedenle birçok izleyici bu kararın iyi niyetli olmadığını düşünüyordu. Herhangi bir yayın olmamasının yanı sıra Bursa medyasından isimler de çeşitli bahanelerle Diyarbakır’a götürülmemişti. Bursaspor’un da uzun yıllar sonra bir maçı herhangi bir radyo veya televizyon kanalından yayınlanmayacaktı. Maç günü ev sahibi takımın yaptığı açıklamayla birlikte maçın Youtube kanalından naklen yayınlayacağı duyuruldu. Yaşanan olaylara geçmeden yapılan yayına da değinmek istiyorum. Yayın; telefon kamerasıyla, sahanın ve olup bitenlerin hiçbir şekilde belli olmadığı bir şekilde yapılıyordu. Birçok sinyal kesicinin de olduğu söyleniyordu bu nedenle herhangi bir yayın, istatistik bilgisi doğru bir şekilde alınamazken stadyumda olmayan birçok taraftar skordan bile bihaber maçı takip etmeye çalışıyorlardı. Kaldı ki YouTube kanalından yapılan canlı yayını (!) yapan şahıs maç sırasında polisler tarafından göz altına alındı.

Maç öncesinde TFF sitesinde yer alan canlı yayın ibaresi

Şimdi de yaşanan olaylardan bahsetmek istiyorum. Diyarbakır’da emniyet güçleri çok şiddetli güvenlik önlemleri almıştı. Bursaspor kafilesi, Diyarbakır’a vardığında otele giderken veya otelden ayrılırken herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmadı. Ne yaşandıysa stadyum içinde yaşandı. Bursaspor takımı, ısınma öncesinde çimleri kontrol etmek için sahaya çıktığında inanılmaz bir biçimde tepkiyle karşılaştı. Tribünden birçok yabancı madde atıldı ve Bursasporlu oyucnular, çevik kuvvet eşliğinde soyunma odalarına girmek durumunda kaldı. Sosyal medyada yayılan görüntülerden sonra Bursaspor taraftarları, genç futbolcuları için çok endişelenmişti. Twitter’da bir anda Bursaspor’un maça çıkmaması ve bir an önce Bursa’ya dönmesi gerektiğine dair birçok tweet atıldı. Bu sırada Bursasporda Bugün Youtube kanalında canlı yayın yapan Bursa medyasının değerli isimlerinden Barış Yalım ve Oktay Kara’nın programına bağlanan Bursaspor Başkanı Ömer Furkan Banaz, hiçbir sıkıntı olmadığını ve takımın sağ salim maç öncesi ısınmasını gerçekleştiriyor olduğunu belirtti. Bu açıklama, oyuncularının ne durumda olduğundan bihaber olan Bursaspor taraftarının gönlüne bir süreliğine su serpmişti.

Daha maçın ilk düdüğü gelmeden kalesine doğru giden Canberk Yurdakul’un üzerine kesici alet atılmıştı. İlk düdük çaldığından itibaren karşılaşma, sıradan bir lig karşılaşması olmaktan çıkmıştı. Amed SF tribünlerinde, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında açılmaması gereken çeşitli bayraklar ve pankartlar açılıyor ve bölücü sloganlar atılıyordu. İzmir’de oynanan milli maçta “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” yazılı pankart stadyum içerisine sokulamazken aşağıda görebileceğiniz bayraklar maç boyunca sallanmaya devam ediyordu. Maçın 21. dakikasında yanan ve sahaya atılan meşaleler sonucu maç kısa bir süreliğine de olsa durdu. Maç boyunca Bursaspor takımı oyuncularının üzerine her türlü yabancı madde atılmaya devam ediliyordu. Maçın ikinci yarısında köşe vuruşunu kullanmaya giden Hasan Ayaroğlu’nun başına su şişesi isabet etti. Futbolcu sağlığını ve dahi hayatını tehdit eden birçok unsurun maç öncesi ve maç sırasında yaşanmasına rağmen maç oynanmaya devam ediyordu. Bozuk paralar, su şişeleri, taşlar, kesici ve delici aletler… 16 yaşında bir futbolcu olduğunuzu düşünün. O stadyumda ve o atmosferde maça çıkıyorsunuz. İçine gireceğiniz psikolojik durum nasıl olurdu hayal edebiliyor musunuz? Bu kadar, tabiri caizse, kin ve nefret kusmanın bir mantığı yoktu aslında. Maç içerisinden gelen görüntüleri incelediğimizde orta saha bölgesinde bile çeşitli yabancı maddelerin olduğu gözle görülüyordu. Bursasporlu yedek futbolcular maç devam ederken saha kenarında atılan yabancı maddelerden dolayı ısınamadılar bile ve birkaç futbolcu yeterince ısınmadan zaten bozuk olan bir çimde sahaya çıktılar. Bu tür eylemler, Bursaspor taraftarını da kışkırtacaktır ne yazık ki. Bursa’ya 3 defa gelecek bir takımdan bahsediyoruz. İnegölspor, Karacabey Belediyespor ve Bursaspor deplasmanları… Gerek var mıydı gerçekten bu kadar taşkınlığa? Gencecik çocukların başına bir şey gelmiş olsaydı bunun hesabını kim verecekti? Veya Bursa’da oynanacak karşılaşmaların birinde istenmeyen olaylar yaşandığı takdirde suç kimin olacak? Maç sonunda Bursaspor taraftar gruplarından Teksas şöyle bir açıklamada bulundu : “Oyuncularımız ve armamızdaki bayrağımız hedef alınarak yağan taşlar, atılan bıçak, açılan paçavralar ve yasadışı sloganlara rağmen tek bir anons yaptırmayan ve maçı devam ettiren hakem/gözlemci ekibi, bu stada Milli maç veren TFF Başkanı, siz neye hizmet ediyorsunuz?”

Maç sonrasında Bursa medyasının önemli isimlerinden değerli gazeteci Barış Yalım Beyefendi ile kısa bir soru-cevap konuşması gerçekleştirdik. Verdiği samimi cevaplarından dolayı da kendisine bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Sorular ve cevaplar şu şekilde idi :

Muhammed Burak Şirin : Amed SF idmanından gelen görüntüler birçok Bursaspor taraftarını endişeye sokmuştu. Maçın bu noktaya geleceği belliydi aslında. Buna karşılık Bursaspor takımının ve yönetiminin herhangi bir girişimi oldu mu ? Sezon başlarında bu maçın tarafsız sahada oynanması gerektiği konuşuluyordu. Neden öyle olmadı ? Bu konudaki yorumlarınız neler ?

Barış Yalım : Bursaspor yönetimi maçın başka sahada oynatılması için herhangi bir girişimde bulunmadığını söyledi. O görüntüler endişe verici olmasına rağmen pek de umursanmadı. Bursaspor’un genç futbolcuları sağlıksız bir atmosferde yalnız bırakıldı. Yönetimin gücü maalesef bu kadar… Ancak Bursa’nın dinamikleri, sanayicileri ve siyasetçileri tam anlamıyla sınıfta kalmıştır.

M.B.Ş : Yaşanan yayın krizi hakkındaki yorumlarınız nelerdir ? Bursaspor yönetimi maçın televizyondan naklen yayınlayacağını söyledi ancak yaşananlar ortada. Yönetim, gerçekten bu konu için sizce uğraş verdi mi? Sizin deyiminizle “şehrin dinamitleri” olaya el atsa konu rahatça çözülebilir miydi?

B.Y : Yayın krizi tam bir fiyaskodur. Bursaspor yönetimi bu işi çözdüğünü sandı ancak belli yerlerden gelen emirlerin önüne geçemediler. Nitekim TFF de maçın TRT Kurdi’den yayınlanacağını açıkladı. Ama yine müdahale geldi. ‘Bursa’nın dinamitleri’ diye adlandırdığım kişilerin de boyunu aştı bu durum. Bursaspor yalnız bırakıldı. Belki bu maçı izleyemedik ama birçok konuda kimlerin ne kadar güçlü ve zayıf olduğunu naklen izledik.

M.B.Ş : Bugün öğlen saatlerinde yapılacak olan basın toplantısında bizleri neler bekliyor ? Sizce yapılacak açıklamaların bir faydası olacak mı ?

B.Y : Bu konuyu yönetim kuruluna bizzat ilettim. Bir an önce basın toplantısı yapılmasını önerdim. 15-20 dakika sonra da bu bildiri yayınlandı. Açıklamaların bir faydası olacağını düşünüyorum. Umarım dağ fare doğurmaz.

M.B.Ş : Birçok Bursaspor taraftarı ligin ikinci yarısında oynanacak maçın tarafsız sahaya alınabileceğini belirtiyor. Sizce böyle bir durum yaşanabilir mi? Yaşanırsa Bursaspor yönetimi, bugün olduğu gibi bu duruma yine sessiz kalır mı?

B.Y : Asla böyle bir şey mümkün değil. Aksine maç Timsah Park’ta 4K yayınlanması planlanıyor. Bursa’da yaşanacakları tüm Türkiye görsün isteniyor.

M.B.Ş : Son olarak da şehir, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BTSO Başkanı ve TFF 1.Başkanvekili İbrahim Burkay gibi isimlerin desteğini bir türlü hissedemiyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ? Gerekli adımlar atılır mı yoksa atı alan Üsküdar’ı geçti mantığıyla Bursaspor’u çok daha kötü günler mi bekliyor?

B.Y : Alinur Aktaş elinden geleni yapıyor. Demek ki elinden ancak bu gelebiliyor. Seçim yaklaşıyor ve farklı konular hakkında sıkıntı çektiğini siyasetle ilgilenen gazeteci arkadaşlarımdan duyuyorum. Bursaspor’la gün içinde %2 kadar ilgileniyorsa iyi diyebiliriz. İbrahim Burkay’ın ise Bursaspor’la pek alakası olduğunu düşünmüyorum. Bir faydası olmadı, olmayacak da. Görüntü o. Bursaspor kötü günler beklemiyor bence. Güzel şeyler olacak. Devre arasını beklemenizi öneririm.

Şu ana dek Amed SF cephesinden bir açıklama gelmezken Bursaspor takımı, oyuncular, teknik heyet ve başkanla birlikte yarın 13.30’da Özlüce Tesisleri’nde yaşananlara dair basın açıklamasında bulunacağını duyurdu. Diyarbakır Valiliği ise maç sonrasında “İlimizde oynanan Bursaspor-Amedspor maçı ile ilgili gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Ancak sosyal medyada yer alan görsellerin seyircilerin elbiselerinin içinde stada sokulduğu, konuya güvenlik kuvvetlerimizce derhal müdahale edildiği ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatıldığı kamuoyuna saygıyla duyurulur.” açıklamasında bulundu. Son olarak sizleri maçtan alınan bazı görüntülerle baş başa bırakıyorum.

Tribünlerde açılan çeşitli bayraklar
Temsilcilerin eline geçen sahaya atılmış kesici aletler
Maç öncesinde yaşanan olaylar
Bursasporlu yedek futbolcuların saha kenarında ısınma şekilleri
Maç sonunda soyunma odasına giden Bursaspor takım

Yaşanan olaylara dair videolara da şu bağlantılardan ulaşabilirsiniz :

Kapak fotoğrafı eskisehirhaber.com’dan, diğer görseller ve videolar ise Twitter’dan alınmıştır.

Leave a Reply