Drive to Survive, Last Dance ve benzerlerinin çok izlenmesiyle beraber spor temalı yapımlarında son zamanlarda büyük bir artış yaşandığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte sporla hiç alakası olmayan insanlar bile izlediklerinden etkilenip sporsever olma yolunda ilerlemeye başladılar. Bu listede de bazı film, dizi ve belgesellerden bahsediyor olacağız.

Ted Lasso (Apple TV+)

Dışarıdan baktığında bir futbol dizisi olarak gözüken fakat aslında çoğunlukla insan olmak ile ilgili olan bir yapım Ted Lasso. İzleyen herkesi iyi biri olmaya zorlayan ve birbirinden iyi yazılmış, derinlikli karakterlere sahip olan dizi 3.sezonunun ardından final yapmasına rağmen, listede kişisel favorim olmasından dolayı yer alıyor. Amerikan futbol koçu olan baş karakterimiz bir İngiliz futbol takımının teknik direktörü olmasıyla olaylar gelişiyor. Harika bir ‘’feel-good’’ dizisi olan Ted Lasso’ya futbolla ilgili değilseniz bile kesinlikle göz atmanızı tavsiye ederim.

Captains of the World (Netflix)

Otoriteler tarafından son yılların en iyi dünya kupası olarak değerlendirilen 2022 Katar Dünya Kupasının özetini takımların kaptanları merceği altında yapan belgesel, size bu kupayla ilgili çok daha fazlasını vaad ediyor. Oyuncuların birbirlerine destekleri, soyunma odası konuşmaları ve perde arkasında kalan birçok olay belgesel serisine eklenmiş. Önden küçük bir spoiler vermem gerekirse bu kupada yıldızı parlayan Hırvatistan kalecisi Dominik Livakovic’in kaptanı Luka Modric ile konuşmaları, yaşananlar düşünüldüğünde etkileyici bir yere oturuyor.

Tour de France: Unchained (Netflix)

Başka spor dallarını düşündüğümüzde bisiklet, biraz arada kalmış ve değeri bilinmemiş bir yerde duruyor. Fakat Unchained belgesel dizisini izledikten sonra bisiklet sporuna bakışınızın tamamen değişeceğinden emin olabilirsiniz. İtiraf etmem gerekirse eskiden de bisiklet seven biri olarak her şeyi bir kurgunun içinde izlemek benim de heyecanımı ve sevgimi arttırdı. 2022 Tour de France hikayesini anlatan seri yaza doğru yeni sezonuyla tekrardan izleyenler ile buluşacak. Daha önce bisiklet yarışlarıyla hiç alakası olmayanlara dâhi büyük bir izleme keyfi sunuyor. Belgeselin en iyi Tour de France yıllarından birini yakalayıp harika bir genel klasman mücadelesine denk gelmesi de büyük bir şans olmuş doğrusu.

Air (Amazon Prime Video)

Listede sırada bir film var. Air filmi, isminden de anlaşılacağı üzere günümüzde bile devam eden, zamansız bir markalaşma devrimi yaratan Michael Jordan ve Nike işbirliğini anlatıyor. Spor ekonomisi ve pazarlama alanında eşi benzeri olmayan bu birleşimin perde arkasının anlatıldığı filmde bizlere Matt Damon, Viola Davis ve yönetmenliği de üstlenen Ben Affleck eşlik ediyor. Basketbola ve Jordan’a ilginiz varsa, bu filmi büyük bir zevkle izleyeceğinizi söylemek mümkün.

Quarterback (Netflix)

NFL quarterbackleri üzerinden Amerikan futbolunu anlatan belgesel serisi ilk sezonunda,  Kansas City Chiefs oyun kurucusu Patrick Mahomes, Minnesota Vikings oyun kurucusu Kirk Cousins ve Atlanta Falcons oyun kurucusu Marcus Mariota üçlüsünün ekseninde ilerliyor. İçlerinden birinin sezonu şampiyon olarak bitirdiği göz önüne alındığında aynı Unchained belgeselinde olduğu gibi şanslı bir başlangıç yapılmış. Tüm sezon maçları boyunca bu üç oyuncunun sesleri kaydedilip belgesele eklenmiş. Serinin yapımcıları arasında 2 Super Bowl yüzüğüne sahip eski oyun kurucu Peyton Manning de yer alıyor. Aynı zamanda Quarterback’in yakaladığı başarıdan sonra seriden esinlenerek yapılan bir NBA belgeseli hazırlanıyor. Hatta ilk sezon için LeBron James ve Jaun Tatum ismi geçenler arasında.

Ferrari

Usta yönetmen Michael Mann’in son filmi Ferrari, Enzo Ferrari’nin hayatına odaklanıyor. Ferrari tam olarak bir spor filmi değil aslında ama günümüzdeki Ferrari markasını düşündüğümüzde motor sporları sevenlere etkileyici bir seyirlik sunuyor. Hem Enzo Ferrari’nin özel hayatına hem de Ferrari’nin içinde bulunduğu karmaşık ortama yer verilen filme bir de çok beğenilen oyuncular eşlik ediyor. Adam Driver, Shailene Woodley, Patrick Dempsey ve Penelope Cruz’un başrollerini paylaştığı bu biyografi de spor filmlerinde farklı bir tarz arayanlar için ideal.

Fotoğraflar gettyimages, netflix, sporting news, nytimes sitelerinden alınmıştır.

Kaynakça

https://www.imdb.com/title/tt3758542/

https://en.wikipedia.org/wiki/Quarterback_(TV_series)

https://www.imdb.com/title/tt16419074/

Leave a Reply