Tarihte Yolculuk I: Bitmeyen Katedral La Sagrada Família

Seyahat etmek, kimileri için bir ihtiyaç kimileri için hayatla bir temas… Benim için ise tarihte yolculuk. Bu yazı dizisinde sizleri de tarihte çıktığım yolculuklara davet ediyorum. Kendimizi kâh Antik Roma’nın kalıntıları arasında dolaşırken kâh modern çağın önemli kentlerinin kanlı tarihlerinde bulacağımız bu yolculuğa hazır mısınız? Evet dediğinizi duyar gibiyim. Öyleyse hiç vakit kaybetmeden başlayalım.

Antoni Gaudi

Yolculuğun ilk durağı: Barselona… La Sagrada Família yani Kutsal Aile adı verilen ve yapımı bugün dahi süren katedralin tarihi 1882’ye dayanıyor. Asıl adı Templo Expiatorio de la Sagrada Familia (Kutsal Aile Kefaret Tapınağı) olan katedralin yapımı ilk olarak mimar Francisco de Paula del Villar tarafından başladıysa da birtakım fikir ayrılıklarından dolayı çok geçmeden kendi tarzı ile fark yaratan Antoni Gaudí’ye veriliyor. İşte, mimariye adanan bir yaşamın, yaşamı aşan bir mimarinin hikayesi böyle başlıyor.

İnşaata başlanmasından birkaç yıl sonra Gaudi, tasarlanan Neo-Gotik yapıdan vazgeçip çok daha modern ve inovatif bir tasarım oluşturuyor. 43 yıllık hayatının tamamını adayacağı bu mimari, Gaudi’nin kendi kazançları ve dışarıdan gelen özel bağışlara dayanıyor. 1914’ten itibaren hayatını tamamen bu inşa üzerine kuran Gaudi, dünyaca ünlü tasarımının yalnızca bir çan kulesinin yapımını görebiliyor. 1926 yılında tramvay çarpması sonucu can veren Gaudi’nin hayali yarım kalıyor. Fakat bu hayali tamamlayarak gerçeğe dönüştürmek, Barselona halkı tarafından canla başla üstlenilen bir vazife haline geliyor.

Geçmişte Şehrin Dışında Kalan Katedral İnşaatı

Devam eden süreçte Gaudi’nin çalışma arkadaşlarından Domènec Sugrañes, Francesc de Paula Quintana i Vidal gibi isimler mimari süreci devralıyor. Gaudi’nin ölümünün ardından henüz 7 yıl geçmişken Katedral’de çıkan büyük bir yangın sonucunda yapılan çalışmalar ve taslaklar yanıyor. Geriye yalnızca erimiş birkaç model ve çizim kalmış olsa da inşaat asla durdurulmuyor. Katedral iç savaşlara ve iki ayrı Dünya Savaşı’na şahit oluyor. Bu süreçten sonra Gaudi’nin karmaşık ve dünyada eşi benzeri bulunmayan mimari tarzının çözülmesi kolay olmuyor. Tüm zorluklara rağmen Katedralin inşaatına orijinaline uygun şekilde devam ediliyor.

Katedralin Bugünü

İlerleyen yıllarda Passion façade (Tutku cephesi) tamamlanıyor ve ziyaretçiler için tarihçeyi anlatan bir müze açılıyor. 2000’li yıllara gelindiğinde La Sagrada Familia, Barselona’nın en önemli simgelerinden bir haline geliyor. Gaudi ve eseri, Barselona Belediye Meclisi’nin 2002 yılını doğumunun 150. yıldönümünü kutlamak için Uluslararası Gaudi Yılı olarak tanıtmasıyla anılıyor. 2010 yılında Tapınağın Hristiyan dünyanın en önemli ismi olan Papa Benedict XVI tarafından kutsanması, bir dönüm noktası oluyor.

Barselona ve La Sagrada Familia

2017 yılı itibariyle katedral inşaatının %70’ten fazlası tamamlanıyor. Halk arasında bitmeyen kilise olarak da biliniyor. İnşaatın 2026 yılında tamamen bitmesi tahmin ediliyor. La Sagrada Familia son yıllarda İspanya’nın en çok ziyaret edilen yeri olarak adını tarihe altın harflerle yazdırıyor.

Mucizelerin Bütünü

La Sagrada Familia’nın herhangi bir katedral mimarisinden ibaret olmadığını anlatan birçok detay mevcut. Gaudi, yaptığı işi o kadar ince düşünüyor ki her ayrıntı baş döndürüyor. Örneğin yapıda hiçbir duvar dik; hiçbir kolon düz değil. Her yerde bir devinim hakim. Doğanın bir taklidi olarak karşımıza çıkan kolonlar, sanki bir ormanda ağaçların arasında geziniyormuş hissi yaratıyor. Dış görünüm dini anlamlarla bezenmiş üç farklı cepheden oluşuyor: Doğuda İsa’nın doğumuna adanan Nativity (Doğuş); batıda İsa’nın çarmıha gerilişini simgeleyen Passion (Tutku) ve güneyde henüz tamamlanmamış Glory (İhtişam). Tanrıya giden yolu temsil eden Glory cephesinin inşası halen devam ediyor. Dış cephe de ayrıntılarıyla ve bulundurduğu heykellerle ziyaretçileri kendine hayran bırakmaya devam ediyor.

Gaudi, La Sagrada Familia’nın yüksekliğini de ince hesaplara dayandırmış. En yüksek noktasının 170 metre olmasına ve şehirdeki tepelerden daha yüksek olmamasına dikkat etmiş. Katedralin planlanan yüksekliği, Montjuic Tepesi’nden yalnızca bir metre daha kısa. Bunun anlamı “İnsan yapımı hiçbir şey Tanrı yapımını geçmemeli”dir. Katedralin 18 adet çan kulesinden 12 tanesi İsa’nın 12 havarisini simgeliyor. 4 çan kulesi ise İsa’nın etrafındaki 4 adet İncil yazarını, geriye kalan en büyük kule ise İsa’yı simgeliyor. En büyük kuleden biraz küçük olan ikinci büyük kule ise Meryem’i simgeliyor.

Her karışı ile ayrı bir anlam taşıyan La Sagrada Familia, bugün modern dünya mimarisi için örnek teşkil ediyor.Olur da yolunuz Barselona’ya düşerse görmeniz gereken yerlerin başında geliyor La Sagrada Familia. Şehrin 136 yılına şahit olan yapının sizlere anlatacak çok şeyi var.

Yazı dizisinin bir sonraki durağında görüşmek üzere…

İşte, sizleri Barselona’ya götürecek bir şarkı:

Kaynakça

https://sagradafamilia.org/en/history-of-the-temple

http://www.apartime.com/blog/culture-tourism/the-secrets-of-sagrada-familia

https://www.arkitektuel.com/la-sagrada-famili a

Görsel Kaynakçası

http://www.somistudio.com/sagradafamilia/history/the-old-poblet/?lang=en

https://www.hotelsagradafamilia.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Antoni_Gaud%C3%AD

traveltomatoes.com/unknown-facts-about-sagrada-familia/

 

Leave a Reply

1 comment

  1. Anonim

    Merhaba yazınız mükemmel. Hissederek yazmışsınız yalnız ufak bir ilave yapmak istedim. Katedralde yangın çıkmadı, iç savaş esnasında açılan ateş sonucu Gauidi’nin atölyesi harap oldu ve çizimleri ile kullandığı modellerin önemli bir kısmı yok oldu. Kaynak: https://www.muzebiletleri.com/bilet/ispanya/barselona/sagrada-familia-bilet-turleri/

    Tekrar teşekkürler, elinize sağlık.