2013 yılında kurulan Afjet Afyonspor, 5 yılda 4 şampiyonluk elde ederek Süper Amatör Ligden Ptt 1. Lige yükselmeyi başardı. Eşine az rastlanır bu başarının en önemli mimarlarından Afyonspor başkanı Salih Sel ile röportaj gerçekleştirdik:

Afjet Afyonspor kısa sürede büyük mesafe kat etti bu durumu neye bağlıyorsunuz ve yola çıkarken hedefiniz neydi?

2013 yılında amatör ligde oynayan Sahipataspor’u aldık, ismini değiştirerek Afjet Afyonspor yaptık. Yola çıkarken birinci hedefimiz örnek bir kulüp oluşturmaktı. Yönetimiyle teknik heyetiyle sporcusuyla ve seyircisiyle beraber örnek olmaktı. İkinci hedefimiz 10 yılda Süperlig’e çıkmaktı. Bunu hesaplarken çıkacak olduğumuz basamak sayısı 5 basamak ve birer yıl da tolerans koyduk her birine o yüzden 10 yıllık bir hedef koyduk. Örnek kulüp oluşturmak yolunda da çok fazla mesafe kat ettik, şu anda artık maçlarımıza kadınlar geliyor, çocuklar gelebiliyor, küfürü tamamen önledik diyemem ama büyük ölçüde önledik. Bunu görmek bizi memnun etti, birinci hedefimize büyük ölçüde ulaştık. İkinci hedefimiz “10 yılda Süperlig” hedefine de büyük ölçüde ulaştık. Başlangıçta bu hedefe inanan sayısı çok azdı çünkü bir takımı amatör ligden alıyorsunuz sonra BAL, 3, 2, 1. Liglere çıkartıyorsunuz. Biz sadece BAL (Bölgesel Amatör Lig)’deki ilk yılımızda Bodrumspor’un ardından 2. olduk. BAL gerçekten çok zor bir lig çünkü oyuncularınız amatör, adam bırakıp gidebiliyor ama 3. Ligten itibaren profesyonel olduğu için siz ona ceza verebiliyorsunuz, anlaşmadan ayrılamıyor. BAL’da biz bu sıkıntıyı yaşadık yabancı oyuncumuz devre arasında takımı bırakıp Bahreyn’e gitti. Yaptırım olmadığı için yapacak bir şey yoktu.

Hep karakterli oyuncuları almaya gayret ettik. Gözümüzden kaçan varsa da devre arasını bile beklemeden takımla ilişiğini kestik. 3. Ligde 14. Hafta sonunda 2 tane ilk 11 oyuncumuzu bizimle uyup sağlayamayıp bir aile olamadıkları için kadro dışı bıraktık. Bu içerideki oyuncular üzerinde de etki oluşturuyor. Aile olamazsak barınamayız diyorlar. Biz tam bir aile olduk ve kolej takımı havasındayız. Gözlemlediğim kadarıyla yabancı oyuncularımız da takıma hemen uyum sağlamış durumdalar. Kadro iskeletini de koruyarak ilerledik hep. Şu anda takımda oynayan 2 oyuncumuz BAL’dan beri bizimle. Onlar bu seneyle birlikte 4 senede 4 ayrı kategoride oynamış olacaklar. Her sene bir üst lige atlayarak oynuyorlar. O oyuncularımdan biri Sakarya maçından sonra TRT’deki röportajında “3 yıldır bu takımdayım 3 yılda da şampiyon oldum” dedi. O oyuncum hala ilk 11’de oynayabilecek seviyede. Şu an kadromuzdaki 15 oyuncu da 2. Ligde şampiyon olan kadromuzda var olmuş oyuncular. İskeleti hep muhafaza ettik ve şöhretli oyunculardan kaçındık. Dedik ki bize komutan oyuncu lazım değil bize asker oyuncu lazım. Bize şöhretli hoca değil başarıya aç hoca lazım.

Bu seneki hedefimiz öncelikle ligde tutunmak ama ilk yarının sonlarına doğru durumumuza baktığımızda bu hedefte revizyon yapabiliriz. Süper Lig’e direk çıkmak veya play-off’a kalmak diyebiliriz. Bu inançla başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Geçen sene birkaç fırtına atlatmamıza rağmen gemi sağ salim limana ulaştı.

Afjet Afyonspor bütçe olarak şu anda ne durumda?

Afyonspor’un borçlar primler maaşlar dahil bütçesi şu an 21 milyon Türk Lirası. Bütçelerimiz hep ortanın altında oldu. Hatay’ın Kastamonu’nun Menemen’in bütçeleri bizim iki katımızdan fazlaydı. Bu sene de afaki bütçeyle başlamadık. Geçen sene 1. lig kulüpleri 11 milyon civarı yayın geliri elde etmiş, bu sene 14-15 milyon naklen yayın geliri bekliyoruz. Ayrıca şu ana kadar sponsorluk anlamında görüşmüş olduğumuz iş adamlarımızdan da hep olumlu geri dönüşler aldık. İş adamlarımız “Siz elinizden geleni yapıyorsunuz, biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız. İnşallah bu kulübü Süperlig’de de görürüz, o zaman daha çok destek oluruz” dediler.

Şehir ve iş adamları takımına sahip çıkıyor böyle olunca da biz bu ligde kalıcı olmak istiyoruz. Süperlig’e çıkıp orada da kalıcı olmak istiyoruz. En önemlisi de altyapıda Altınordu modelinin bir tık üstüne çıkmak istiyoruz. Sadece futbolcu olmak yeterli değil, öncelikle insan yetiştirmek lazım. İnşallah bir aksilik olmazsa 2-3 yıl içerisinde burayı futbolcu fabrikası gibi görmek istiyoruz. Ona da ulaşacağımıza inanıyoruz. Hedefsiz insanın bir yere varması mümkün değil mutlaka hedefimiz olması lazım. Hep alt yapıda hem A takımda hedeflerimiz var. 10 yılda Süper Lig demiştik 5 yıl önce, 5 yılımız kaldı ama inanıyorum ki 5 yıldan önce bu hedefi gerçekleştireceğiz. Bu inancı teknik heyette, futbolcularımızda ve özellikle seyircimizde de görüyoruz. Seyircilerimiz Süperlig’e inanmış durumda bizi bu yönde zorluyor. Pasolig satışımızda şu anda 4 bin sayını geçmiş durumda. BAL’daki ilk yılımızda Bodrumspor’la aramızdaki puan farkı açıldı şampiyon olama ihtimalimiz matematiksel olarak olmamasına rağmen 4-5 bin kişiye karşı oynadık. Amatör ligdeki bu durum bizim mutlu etti. Biz de diyoruz ki çocuklarımı gençlerimiz tablete telefona bağlı kalmasın açık havaya çıksın arkadaşlarıyla vakit geçirsin, sosyalleşsinler istiyoruz; stadımıza 7 de 70’e herkesi bekliyoruz.

Devam Edecek…

Leave a Reply