Bir çoğumuz zaman zaman bir restoran-kafe açmayı düşünürüz. Kimisi işinden bunaldığı dönemlerde, kimisi biz öğrenciler gibi sınav dönemlerinde hayalindeki mekanı düşünür ve ona sahip olsa hayatının kolaylaşacağına inanır. Ancak gastronomi dünyasında ilerlemek hayal ettiğimiz kadar kolay olmayabilir. Araştırmalara göre yeni açılan her 10 restoranın 9’u bir yılı dolmadan kapanıyor. Bunun nedenlerini anlayabilmek ve bir mekana artı katabilecek özellikleri öğrenebilmek adına Şef-İşletmeci Ali Kırmaç ile sizler için faydalı olabileceğine inandığımız bir röportaj yaptık. Gastronomi dünyasında yıllardır süre gelen deneyimleri ile mekan açmak isteyen gençlere kılavuzluk edecek bilgiler veren Ali Bey, ürünün lezzetinin ve müşteride uyandırdığı hayranlığın önemini vurguluyor.

Trilye Restaurant’ta AR-GE müdürlüğü yaptığı sırada yakıta ihtiyaç duyulmadan yemek pişirebilen bir sistem geliştiren Ali Kırmaç inovatif fikirleri ile medyada yer edindi.

“Ürüne verilen emek, özveri, aktarılan bilgi ve tecrübe birikimi kalite arayan müşteri tarafından anında farkedilir. Bu nedenle ilk aşama olan ürün geliştirmede gastronominin her notasının bilgi birikimi ile desteklenerek nihai ürüne yansıtılması, işletmenin hayati fonksiyonlarını devam ettirmesi açısından vazgeçilmezdir. Lezzet, bulunduğu mekanın ötesine geçerek sizi bambaşka dünyalara sokabilir. Çünkü dünyanın her yerinde müşteri,  onu mutlu edecek lezzete ve sunumuna, verdiği paranın hakkının verildiğini görmek ister.

Bunlardan ötürü mekandan ziyade ürüne yapılan ar-ge çalışmaları ön planda tutularak lezzetin mekanın ötesinde bir algı yaratması,  sunum ve servis kalitesi ile birlikte hafızalara kazınarak, pazarlama ve reklamının da  en iyi yöntem olan ürünü tadan insanlar tarafından gerçekleştirilmesi başarının sırrı olsa gerek.

Eğer hayranlık duygusunu oluşturabilirseniz , müdavimleriniz hazır demektir.”

Başarılı bir restoran için:

     1.  Lezzet

Ali Bey’in vurguladığı gibi bir mekan için başarının sırrı: hayranlık. Bu hayranlığı oluşturmak, ürünün lezzet ve sunumu ile yakından ilişkili. Yemeğin müşteriye lezzetini en etkili şekilde aktarabilmesi için, alanında uzman şefler tarafından hazırlanması ve doğru sunum ile buluşması gerekiyor.

     2.  Reklam ve Pazarlama

Aslında bir işletme “hayranlık” kazandıktan sonra reklamını en güvenilir aracı olan müşterileri ile yapmış oluyor. Bir mekana gittiğimizde çok beğenerek yediğimiz bir ürünü çevremize anlatmamız o mekan için yapılmış en kaliteli reklam haline geliyor. Bu noktada Ali Bey’in bahsettiği “müşteriye sunulan ürünün unutulmaz olması ve mekanın ötesinde bir algı yaratması” aşaması gerçekleşiyor. İlgili mekanda beğendiğimiz ürün artık o mekanla özdeşleşiyor ve aklımıza her geldiğinde o mekanla çağrışım yapıyor.

Sosyal medyanın önemi

Reklam ve pazarlamada dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntı ise sosyal medya kullanımı. Bulunduğumuz çağın en geniş kapsamlı iletişim aracı olan sosyal medya, işletme profilleri tarafından çok yararlı bir reklam aracı olarak kullanılabiliyor. Bir çoğumuz Instagram üzerinden işletmelerin ürünlerini görüp yerinde denemek istiyoruz ya da arkadaşımızın paylaşım yaptığı mekanları merak edip gidiyoruz. Dolayısıyla bir işletmenin tanınması ve büyümesi açısından sosyal medya büyük önem taşıyor.

     3. Ekip

Bir işletmede ürünü hazırlayan ve sunan ekibin profesyonelliği müşteri memnuniyetiyle doğrudan ilişkili. Mutfakta, alanında uzman şeflerin çalışması ve sunumu yapan ekibin güleryüzlülüğü işletmeyi başarılı kılıyor.

     4. Lokasyon

İşletmenin bulunduğu konum, gerek mekanın hitap ettiği kitlenin beklentisi gerekse ulaşım kolaylığı açısından büyük önem taşıyor. Doğru lokasyon seçildiğinde işletmenin tutunması ve büyümesi kolaylaşıyor.

Özetle, bir restoranın en başarılı kılan şey, o restoranın insanlar tarafından beğeniyle konuşulması ve önerilmesi. Bunu başarmak hayal ettiğimiz kadar kolay olmamakla birlikte doğru adımları atmakla mümkün.

Kaynakça

  • https://www.entrepreneur.com/article/73384
  • Habertürk
  • https://www.recruiter.com

Leave a Reply