Elektrikli araçlar için batarya sorununu ortadan kaldırmayı amaçlayan otomobil üreticisi Volvo, yolları şarj cihazına dönüştürmeyi ve bu sayede araçlara kesintisiz elektrik sağlamayı planlıyor.

Diğer elektrikli araç üreticileri, araçlardaki şarj sorununu çözmek için değişik batarya türleri üzerinde test yapadursun,  soruna değişik bir açıdan bakan Volvo,  çözümü aracın kendisinde değil de üzerinde hareket edeceği yolda bulan, dâhiyane fikriyle bir adım öne geçmeyi amaçlamış.

Proje için İsveçli enerji ve ulaşım şirketi Alstom’la çalışan Volvo, elektrikli araçların kullanacağı yol üzerine iki güç hattı döşemeyi planlıyor. Bu sayede, araçlar hareket halindeyken aynı zamanda şarj olabilecekler. Elektrikli trenlerde kullanılan teknolojinin, otomobillere uyarlanması fikriyle gerçekleştirilen bu proje, aracın büyük bataryalara olan ihtiyacını azaltabilir.

Volvo’dan Per-Martin Johnansson’un yaptığı açıklamaya göre, araç şarj edilmek istenildiğinde, yola şifreli bir sinyal gönderilecek ve bu sayede yol, sinyali aldığı kısımlara enerji transfer ederek aracı şarj edecek. Artı bir güvenlik önlemi olarak, akım sadece araç 60 km/s hızdan büyük bir hızla hareket ederken akacak.

volvoİsveç’in Hällered test pistinde 400 metrelik bir yola kablolar döşeyen Volvo, ilk denemesinde ihtiyacı olan gücü yol üzerindeki güç raylarından alan dizel motorlu FH12 kamyonu kullandı.  Kullanılan güç hatlarından birisi pozitif kutup olarak, diğeri ise akımı geri döndürmek için kullanıldı.

Şimdilik üzerinde elektrik motor yerine akım toplayıcı bir cihaz bulunduran kamyon, yol üzerindeki enerji hatlarından 750 V elektriği aldı ve alınan elektrik, su soğutmalı ısıtıcı ünitesine aktarıldı ve test başarıyla sonuçlandı. Şirket, gelecekteki denemelerini doğrudan elektrik motorlu bir araç üzerinde yapmayı planlıyor. Volvo’nun uzun dönemde elde edeceği bu başarı, elektrikli araçlarda büyük bataryaların kullanımına son verip, ulaşımda yeni bir devri başlatabilir.

Leave a Reply