Oyunların esas olarak konsollara göre hazırlandığı bir dünyaya geçiş yapalı çok oldu. “The Last of Us” oyununu duymayanımız yoktur. Sadece PlayStation için hazırlanan bu oyun, her yıl Los Angeles’ta oyun adına düzenlenen en büyük organizasyon olan E3’te Game Critics olarak adlandırılan ödüllerde yılın en iyi oyun seçilmişti.

Oyun konsol cihazlarının en büyük problemi PC’lerdeki gibi değiştirilebilen teknik yapıya sahip olmamaları. Konsolların oyun dünyasına etkisinin çok büyük olduğu günümüzde oyunların belirli teknik sınırlara sahip konsollar tarafından çalıştırılabilmesi için oyun şirketleri oyunlarını hazırlarken birçok özelliği oyunlarından kırpmak zorunda kalarak piyasaya sürmekte. Crytek gibi dev oyun yapımcıları bu şikâyetlerini sık sık dile getirmekle birlikte oyun konsollarının oyun dünyasına zararlı olduğu görüşündeler. PC cephesini düşünecek olursak da şöyle bir sorun karşımıza çıkıyor, herkes her oyunu çalıştırabilecek donanıma sahip değil. Bu sorunlara çözüm arayan Steam- Valve tarafından hazırlanan bir oyun platformu-  uzun zamandır PC oyunlarında bir standart oluşturup bir tür PC konsolu geliştirme çabası içindeydi. Steam, geçtiğimiz günlerde Steam Box’u sonunda duyurdu.

steam-machines-620x370

Steam Box’un belki de en büyük özelliği sahip olduğu donanımlarının bilgisayarlarda olduğu gibi yükseltilebilmesi olacak. Linux temelli SteamOS işletim sistemini kullanacak olan Steam Box, açık kaynak kodlu işletim sistemi ile de epey dikkat çekiyor. Linux kullanılmasının sebebi olarak şunlar söylenebilir; öncelikle ucuz ve ihtiyaca göre şekillenebilen bir yazılıma sahip. Ek olarak şunu da belirtelim Steam Box, isteyenlerin ona Windows yükleyebilmesine de izin veriyor.

Valve, 2013 yılı sonlarına doğru 300 farklı prototiplerde Steam Box’ların 300 şanslı kullanıcıya test amacıyla yollayacağını duyurdu. Açıklamalara göre Steam Box’ların sahip olacağı donanımlar şöyle:xi3_valve_steam_piston_1

GPU: NVidia Titan, GTX780, GTX760, veya GTX660(İlerde AMD’ye sahip kartlar da olabilir.)

CPU: Intel: i7-4770, i5-4570 ve bazı i3’ler

RAM: 16GB DDR3-1600 (CPU), 3GB DDR5 (GPU)

Bellek: 1TB/8GB Hybrid SSHD

Güç Kaynağı: Internal 450w 80Plus Gold

Boyutlar: (yaklaşık) 12 x 12,4 x 2,9 (inç)

 

 

Valve, Steam Box için  Steam Controller hazırladığını da duyurmuştu. Alışılmışın dışındaki bu joystick’in aşağıdaki videoda ufak bir gösterisini görebilirsiniz.

Steam Box’un oyunları daha iyi çözünürlüklerde, hiçbir ağ kısıtlaması olmadan çalıştırabilmesi, aynı zamanda Xbox ve PlayStation’dan daha hesaplı olması, konsol üreticilerini korkutabilir.

Leave a Reply