2 Mart 2004’te Fransız Guyanası’ndaki Guyana Uzay Merkezi’nden fırlatılan Avrupa Uzay Ajansı(AUA)’na ait Rosetta isimli uzay aracı bir kuyrukluyıldıza iniş yapan ilk uzay aracı olarak tarihe geçerek Güneş Sistemi’nin keşfinde yeni bir sayfa açacak. 67P/Churyumov–Gerasimenko isimli kuyrukluyıldıza iniş yapacak Rosetta, 6 Ağustos’ta kuyrukluyıldızın 100 km kadar yakınına gelerek hızını görece 1 m/s (~3.6 km/h)’ye düşürdü. 6 hafta içinde kuyrukluyıldızın çevresindeki 30 km’lik alana kadar yaklaştırılması planlanan Rosetta, her şey yolunda giderse Kasım 2014’te kuyrukluyıldıza Philae(iniş aracı)’yı indirecek ve Kasım 2014’ten Aralık 2015’e kadar kuyrukyıldıza eşlik edip görevini tamamlayacak. – Devamı için: Rosetta: Kuyrukluyıldıza İnecek İlk Uzay Aracı

Rosetta’ya dair önceki yazımdan bu yana neredeyse iki ay geçti. Bu iki ayda Rosetta cephesinde yaşanan gelişmeleri aktarmaktan büyük bir heyecan duyuyorum. Bir ay içinde 67P’ye iniş yapacak olan Rosetta’nın iniş aracı Philae’nin, Dünya’daki yaşama ve kuyrukluyıldızlara dair birçok sorumuzu cevaplandırabilecek bilgilere ulaşacağı yönündeki umutlarımız yeşermiş hallerini hâlâ aynı derece koruyor.

Gelişmeleri listeleyecek olursak, önceki yazımdan bu yana:

  • Birincil ve ikincil olarak inilecek alanlar belirlendi.
  • İniş tarihi kesinleştirildi.

Avrupa Uzay Ajansı’nın projesi olan Rosetta, NASA’dan gelen ve incelemede kullanılacak aletlerle donatılarak 2004 yılında uzaya gönderilmişti. 10 yıl sonra, 2014 yılı 12 Kasım tarihinde 67P’nin yüzeyinde belirlenen “J Bölgesi”ne iniş yapacak olan Philae ise 100 kilogramlık ağırlığıyla üstlendiği görevleri yerine getirmek konusunda kendinden emin. “J Bölgesi”  kuyrukluyıldızın baş olarak adlandırılan tarafında ve en geniş noktasında 4 kilometrelik bir alanı kaplayan bir bölge. “J Bölgesi” 4 aday bölge arasından tüm ekibin fikir birliğiyle seçildi ve seçilme sebepleri arasında 1 kilometrekarelik alanında kalan bölgesinin büyük bir çoğunluğunun 30 derecelik eğimden az olması ve büyük kaya parçalarının alana daha seyrek oranda hakim olması var. Gün içinde Philae’nin şarj olmasını sağlayacak kadar (Philae’nin 64 saat boyunca çalışabileceği enerjiyi sağladığı piline ek olarak) güneş ışığı alan “J Bölgesi”nin alternatifi ise “C Bölgesi”.

J Bölgesi

J Bölgesi

Alternatif C Bölgesi

Alternatif C Bölgesi

12 Kasım sabahı “J Bölgesi”ne iniş yapılmaya kesin karar verilirse Philae Rosetta’dan (Greenwich saatiyle) sabah saat 8:35’te kuyrukluyıldıza 22.5 km uzaklıkta bırakılacak. Yaklaşık 7 saat sonra 67P’nin yüzeyine inecek olan Philae’nin başarıyla iniş yaptığına dair sinyalin Rosetta’dan Dünya’ya gönderilme süresi (28 dakika 20 saniye) de göz önünde bulundurulursa, öğleden sonra 4 sularında Philae’nin (ve sorularımıza aradığımız cevapların) akıbeti belli olacak. Eğer “C Bölgesi”ne karar verilirse de öğleyin 1:04’te bırakılacak olan Philae, 4 saatlik bir inişin ardından sonucu bize akşam 5:30 sularında iletecek.

Rosetta görevinin ilk kısmını tamamlayıp Philae’yi sağ salim 67P’ye ulaştırdıktan sonra görüşmek üzere sizleri 67P’nin şimdiye kadar bildiğimiz ve gözlemlediğimiz dünyasına bırakıyorum.

Bir Kuyrukluyıdızın Yörüngesinde Nasıl Dolaşılır

67P’den Görüntüler (7 Ağustos, 104 kilometre uzaktayken)

67P’den Fotoğraflar

[box_light]Kaynaklar[/box_light]
Avrupa Uzay Ajansı
NASA
Space

Leave a Reply