Gerçek Bir Evrim Hikayesi “Evolve”

Bundan tam 7 yıl öncesinde, 2008 de oyun piyasasında hiç de tanımadığımız bir firma olan Turtle Rocks zamanın devlerinden olan Valve ortaklığında “Left 4 Dead” i piyasaya sürdüğünde belki de bugünlere uzanan bir başarının temelini attıklarının farkında değillerdi. Daha önce böylesine basit bir kurguda oyunculara zombi kafası parçalatarak haz almalarını sağlayan pek örnek yoktu. Olan örnekler de ilgi görmediğinden çoğu firmanın çekindiği bir temaydı zombilerin hikâyesi, ta ki “Left 4 Dead” e kadar. Zamanın grafik kartlarını sonuna kadar zorlayan bir oyun motoru kullanarak görsel şölen yaşatan firma, diğer bir yandan da oyunda kullanıcılarına sunduğu co-op modlarıyla ve de Valve reklamıyla kendisine sağlam bir taht oluşturmuştu. Oyun dünyasında çok oyunculu seçeneğiyle kalpleri fetheden “Left 4 Dead”, insanların ilgisini hep çeken fakat yeterince doyurucu olmayan zombi içerikli filmler, diziler ve oyunlara da kısa sürede ilham kaynağı olmaya başladı. Bu başarıyı devam ettirme niteliğinde bir sonraki yıl, 2009’ da, oyunun ikinci serisini daha gelişmiş grafikler, giderilmiş hatalar ve ilerletilmiş oyuncu deneyimi katılarak tekrar piyasa sürüldüğünde firma artık bu sektörde ödülden ödüle koşan bir yapım olmayı başarmıştı. Turtle Rocks, Valve gölgesinde yaşayan ölüleri yani zombileri hayatlarımıza uzun bir süreliğine zirveye çıkartmışlardı. Fakat ikinci oyunun ardından Valve ile yollarını ayıran firma bir süre sessizliğe gömüldü. Bu sırada her şeyi çılgın gibi tüketen günümüz insanı, bu oyun türünü de, film ve dizileri de tüketti.

Aradan tam 5 yıl geçtiğinde, takvimler Şubat 2015 i gösterdiğinde, yine aynı yapımcı Turtle Rocks bugünün en güçlü oyun firmalarından biri olan 2K GAMES ile ortaklık içinde, bir nevi kendi tarzlarının da değişimini temel alarak isimlendirdikleri “Evolve” u bizlere sundular. Başladıkları noktayı unutmayan firma “Left 4 Dead” de temelini attıkları oynayış dinamiklerini daha da geliştirerek, kendilerine özgü olan co-op modlarını bir üst seviyeye çıkartarak evrim geçirmiş bir şekilde karşımıza çıktılar. Artık klişeleşen oyun sektöründe tekrar görücüye çıkmanın zamanı geldiğini düşünen firma, tüm kuralları baştan yazmaya niyetlenerek yeni nesil konsolların gücüne de arkasına alarak boy gösterdiler. Zombilerin yerini biyolojik evrim geçirmiş olan uzaylıların yer aldığı yapım, eski oyun mantığında insanlara karşı bu sefer uzaylıların savaşını anlatıyor. Oyun içerisinde insan olarak yer aldığımızda bizleri dört rol bekliyor; Assault(ağır silahlarla donatılmış bir bombardıman görevlisi), Trapper(çeşitli makineli silahlarla ortalığı kasıp kavuran bir karakter), Medic(diğer arkadaşlarına yardım için sağlık kiti taşıyan bir karakter) ve Support(takımı için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan, ön saflarda çatışan başka bir karakter). Karşı tarafta ise küçük yaratıkların başında bölüm sonu canavarı diye nitelendirebileceğim büyük bir evrimleşmiş canlı bulunuyor ve bu canlı da arkadaşlarımızdan birisi tarafından o ırkı savunan tek kişi olarak oyunda yer alıyor. Yine hikâyeden çok multiplayer moduna yoğunlaşan firma tam da yerinde bir adım atmış denilebilir çünkü onları bugünlere getiren şey eşsiz mantıkta ilerleyen çeşitli senaryolardaki çevrimiçi modları. Bunun diğer bir nedeni olarak da oyuncuların günümüzde artık daha da popüler olan çok oyunculu modlara olan ilgisi de denilebilir. Her ne kadar şu andaki diğer oyunlardan biraz daha pahalı piyasaya çıksa da şimdiden en çok satanlar listesinde yerini aldı. Son olarak CryEngine3 oyun motoruyla geliştirilen ve PS4/Xbox One/ PC platformlarında boy gösteren bu yapımı imkânınız olursa mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Şimdi sizleri tanıtım videosuyla baş başa bırakıyorum, iyi oyunlar!

 

Leave a Reply

1 comment

  1. Olcay Karaduman

    Ellerine sağlık çok güzel bir yazı. Oyunun ANORMAL fiyatını es geçersek başarılı diyebiliriz. Yani Witcher 3 Wild Hunt gibi bir oyun (Yazısını yazıcam umarım) 90 TL gibi bi fiyatla çıkış yaptı ancak bu oyun çıkışının üzerinden baya bi zaman geçmesine rağmen 170 TL.