Evet, bugün yine çok eğlenceli bir koltuk oyunundan bahsedeceğim sizlere. Oyunumuzun ismi Sportsfriends. Die Gute Fabrik firması tarafından geliştirilip yayımlanmış. Çıkış tarihi 11 Haziran 2013. Tür olarak parti oyunu denilebilir. Platform olarak PlayStation 3&4, Microsoft Windows, Linux ve Mac OS’de mevcut. Arkadaşlarınızla bol bol eğlenerek oynayabileceğiniz oyunumuz 4 tane küçük oyundan oluşmakta. Oyunun genel olarak komik müzik ve sesleri var, aynı zamanda sade bir görünüme sahip. Dezavantaj sayılabilir mi bilmiyorum fakat hiçbir modu botlara (yapay zeka) karşı oynayamıyoruz. Gerçek oyunculardansa düşük zorlukta ki botlara karşı oynayıp kendimizi geliştirme şansımız olamıyor maalesef.

Birinci oyun modunun ismi Barabariball. Barabariball; milattan önce 222 yılında geçen (diğer 3 oyun milattan sonraki zamanda geçiyor), 2 boyutlu, retro görünümlü bir oyun. Ya bire bir ya da ikiye iki şeklinde 2 takım arasında oynanıyor. Bir takımın adı Bara, diğerininki ise Bari. Elimizde seçebileceğimiz 3 tane karakter var bunların isimleri de Joshi, Sari ve Popo (üçüncü karakterin adı böyle, yapacak bir şey yok). Takımları bu 3 karakterle oluşturuyoruz, dolayısıyla eğer 4 kişi oynuyorsanız en az iki kişi aynı karakteri seçmek zorunda. Bu iki kişiyi de ayırt edebilmek için takımlara renk seçeneği koymuşlar. Örneğin Bara takımının karakterleri turuncu renk oluyor, Bari takımının karakterleri de yeşil renk oluyor. Takımlar ve renkleri belirlendikten sonra oyunun oynanacağı harita seçiliyor. 7 haritadan birini seçtikten sonra oyun başlıyor ve takımlar daha yüksek skora ulaşıp kazanmaya çalışıyorlar. Peki bu nasıl oluyor? Kurallardan bahsedeyim. Öncelikle 7 haritada da farklı şekillerde platformlar mevcut ve bu platformların altında renkli sular var. Bu renkler takımların renkleriyle aynı. Amaç, oyun başlangıcında havada oluşan topu yakalayıp kendi takımının rengindeki suya bırakmak. Top hangi takımın suyunda batarsa, o takım puan kazanmış oluyor. Yalnız şöyle bir risk söz konusu; topu suya batırayım derken topsuz bir şekilde siz de batabiliyorsunuz. Sebebi de zıplama hakları. Karakterlerin zıplama hakları bulunuyor ve topu yakalamak için her zıplayışınızda haklarınızdan eksiliyor. Bu hakları suların üzerindeki platforma inerek yenileyebiliyorsunuz. Yani sürekli zıplamak diye bir harekete kalkışamıyorsunuz. Arada topu kovalamayı bırakıp yere iniş yapmanız şart. Topu elde etmeye çalışırken diğer karakterlere vurabiliyorsunuz ve her vuruşunuzda, vurduğunuz kişinin zıplama hakları eksiliyor. Eğer hakları tükenirse de karakter yok olup oyunun başlangıç noktasında yeniden oluşuyor. 3 karakterin de ikişer tane kendilerine özel vuruş teknikleri var. Size uygun olanı seçebilirsiniz. Benim favori karakterim Joshi ve favorim olan tekniği Bariball. Sanırım favori oyunum da bu…

Barabariball

İkinci oyunumuzun adı Johann Sebastian Joust. Zaman olarak 1721 yılında geçiyor. Bu oyunu sanal olarak değil de fiziksel olarak gerçekten oynuyoruz. Ben Sportsfriends’i PS4’te oynadığım için oyunu halihazırda hem PlayStation Move kumandalarıyla hem de hareketi algılayabilen Dualshock 4 kumandalarıyla oynayabilmek gibi bir avantajım var fakat diğer platformlarda, özellikle de bilgisayar versiyonunda J.S. Joust oyunu nasıl oynanabiliyor bilmiyorum. Belki birtakım ek kumandayla olabiliyordur. Neyse, oyunun içeriğine dönecek olursak, oyun başlangıcında karakter vb. seçeneklerimiz olmuyor. Yalnızca oyunu kaç kişi oynayabileceğimizi seçiyoruz. Bu oyun en az 2 en fazla 4 kişi oynanıyor ve takımlar hâlinde oynanmıyor. Oyun şöyle: Başlangıçtan itibaren arka planda rastgele bir Johann Sebastian Bach parçası çalıyor ve oyuncuların ellerindeki kumandalarını (harekete duyarlı herhangi bir kumanda olabilir) sabit bir şekilde tutmaları konusunda bir uyarıda bulunuluyor ve ardından zorlu süreç başlıyor. Müziğin çalmaya başlamasından itibaren kumandanızı nasıl tutuyorsanız hep aynı şekilde tutmanız gerekiyor. Her oyuncu bir yandan kumandasının duruşunu bozmamaya çalışıyor bir yandan da diğer oyunculara dokunarak, onları iterek kumandalarının sarsılmasını sağlayıp saf dışı kalmalarına uğraşıyor. Geniş alanda oynanması tavsiyemdir. Etrafı kırıp döktükten sonra oynamanın anlamı kalmıyor tabii. Bir de bu oyun oynanırken kumanda tutulan ellere vurmak, kumandaların yere düşüp hasar almasına sebep olabilir. Bu da ayrı bir dipnot.

Johann Sebastian Joust

Üçüncü oyunumuzun ismi ise Super Pole Riders. Bu oyun da 2014 yılında geçiyor. Yine PS4’te oynadığım için kontrolleri Dualshock 4 kumandası üzerinden anlatıyorum. Yalnızca 2 analogu da döndürerek oynuyoruz. Sol analog; karakterlerin sağa ya da sola gitmesini sağlarken, sağ analog da elimizdeki uzun bir sırığın dönmesini sağlıyor. Oyunun kontrolleri basit gözükse de bazen gerçekten zorluk çekebiliyorsunuz. Sağa ve sola gitmede sıkıntı olmuyor fakat sırığı döndürmeye çalışırken saçma sapan bir şekilde metrelerce uzağa uçabiliyorsunuz. Gelelim amacımıza: Yine 2 boyutlu bir oyun ve yine bir platform var. Birkaç tane oynanabilir harita mevcut ve her birinde ikişer tane kale var. Kaleler yuvarlak şeklindeler ve haritaların iki yanındaki duvarlar üzerinde bulunuyor. Kaleler birbirine bir iple bağlı ve bu ip üzerinde bir top var. Biz de elimizdeki sırıklarla kendimizi fırlatarak topu tekmeleyip karşı kaleye (duvara) göndermeye çalışıyoruz. Gol atan sayı almış oluyor. Ayrıca rakibin kafasına ayağımızı denk getirirsek onu 3-4 saniyeliğine saf dışı bırakmış oluyoruz. Bire bir veya ikiye iki kişi oynayabiliyoruz. Seçilebilir birkaç tane karakter var. Takımların isimleri de Vaulters ve Benders. Takımların renklerini Barabariball’daki gibi değiştiremiyoruz. Vaulters takımının renkleri turkuaz-pembe, Benders takımınınsa sarı-turuncu. Gerçekten eğlenceli bir oyun bu da.

Super Pole Riders

Son oyunumuzun adı da Hokra. Kuşbakışı ve yine retro tarz bir oyun. 2385 yılında geçiyor. Çok ilginç bir oyun. Futbol ve bölge kapmaca oyunlarının karışımı gibi. Takımlar renklerine göre ayrılıp kendi bölgelerine bir topu ulaştırmaya çalışıyorlar, belirli bir süre top kendi renklerindeki bölgelerde kaldığı zaman, o takım puan kazanıyor. Oynanabilir birkaç harita dışında bu oyuna özel kendi haritanızı tasarlayabilmeniz söz konusu. Bunlar dışında oyunun anlatılacak başka pek bir tarafı yok aslında. Denemek lazım. Anlatılmaz, yaşanır tarzı.

Hokra

Tavsiyem, arkadaşlarınızla beraber oyun oynamayı seviyorsanız, bu oyunu mutlaka deneyin. Aşağıdaki linklerden, oyunu bilgisayarınıza veya PlayStation’ınıza satın alabilirsiniz. İyi oyunlar!

Steam: http://store.steampowered.com/app/277850/Sportsfriends/

PlayStation Store: https://store.playstation.com/#!/tr-tr/oyunlar/sportsfriends/cid=EP4471-CUSA00484_00-SPORTSFRIENDS001

 

GÖRSELLER:

  • youtube.com
  • playstation.com
  • sportsfriendsgame.com
  • gutefabrik.com

 

Leave a Reply