Pek çoğumuz günlük işleriyle ve hayatın karmaşasıyla uğraşırken geleceği öngörenler insanlık için yıldızlara uzanan yolu örüyorlar.  2002’den beri pek çok imkansızı başaran SpaceX , insanlığın gezegenler arası bir tür olmasını sağlayacak uzay gemisini neredeyse tamamladı.28 eylül 2019 de yapılan Starship’in ilk gösteriminde tüm dünya imkansız denebilecek bir şeyin bu kadar hızlı inşa edilebilmesi karşısında şaşırdı ve hayranlıkla izledi.Eğer SpaceX bu hızla giderse Elon Musk 2024 Yılında gerçekten de mars insanlı uçuşu başaracak halbuki NASA daha  aya 2030 da gitmeyle alakalı planlar yaparken bunun yaşanması Elon Musk ve SpaceX ekibinin ne kadar çok çalıştığını gösteriyor.

STARSHIP

SpaceX in Starship’i  ve süper ağır roketi (ikisi birlikte Starship diye nitelendiriliyor) tamamen yeniden kullanılabilir ve insanlığı ay mars ve ötesine taşımayı hedefleyen gezegenler arası bir ulaşım sistemi olarak dizayn edildi. Starship yapıldığında ise insanlık tarihindeki en güçlü roket olacak. Starship’in tamamen tamamlanması ise 2020 içinde gerçekleşmesi hedeflenmişti.

Starship’in gövdesinin tamamlanmış hali Elon Musk tarafından medyaya duyurulmuştu.

Starship in genel özellikleri ise:

-Dünya yörüngesine 100 ton yük taşıyabilecek.

-Tamamen yeniden kullanılabilir.

-Hem yolcu hem yük taşıyabilir

-Tek bir amacı yoktur şuan için güneş sistemindeki herhangi bir gezegene görevde kullanılabilir. Hatta Elon Musk ileride yıldızlar arası seyahatlerde de kullanılacağını düşündüğü için  bu uzay aracını Starship(Yıldız Gemisi)  diye adlandırmayı tercih etmiştir.

Diğer Özellikler:

Çap : 9 m                                  Yükseklik : 30 m

Yakıt Kapasitesi:1200 t      Yük Taşıma Kapasitesi: 100 +ton

 

 

SUPER HEAVY

İlk kısım yada taşıyıcı kısım diyebileceğimiz kısım 3 m

Starhip’in Starship ve Super Heavy Kısımları

ilyon kg üzerinde yük taşıyabilecek güce sahip ve yakıt olarak sıvı metan ve sıvı oksijeni kullanıyor (CH4/LOX).Bu kısım yeryüzüne inişte 6 tane iniş takımını açarak iniyor.

Özellikler:

Çap: 9 m                                             Yükseklik:68m

Yakıt Kapasitesi: 3300 ton          İtiş Gücü: 72 MN

RAPTOR MOTORU

Raptor tam akışlı,aşamalı  yanışa sahip , Merlin motorunun aksine RP-1 kerosen ve LOX(sıvı oksijen) yerine kriyojenik metan ve oksijen yakan bir roket roket motorudur. Super Heavy de 37 adet Raptor bulunmaktadır,Starship’te ise 6 tane bulunur.

Raptor Motoru

Bu motorun metan ve oksijeni yakmasının sebebi ise metan ve oksijenin mars ortamında üretilebilecek bir yakıt olmasındandır.

Özellikler:

  • Çap:1.3 Metre
  • Yükseklik:3.1 Metre
  • İtiş Gücü:2MN

Marsta yakıt nasıl üretilir

Marsta nasıl yakıt üretileceğini Elon Musk aşağıdaki şemada gösterildiği gibi açıklamıştı:

Sabatier reaction

 ∆H = −165.0 kJ/mol

 ∆H = −206 kJ/mol

 

 

 

Peki Starship’in özelliklerini paylaştık, peki Starhip bize ne getirecek Elon Musk ve Spacex işleri neden bu kadar aceleye getiriyor?

Elon Musk , Starship ile bizleri insanoğlunun aslında çok daha önceden katetmesi gereken bir yola hızla sokmaya çalışıyor: İnsanoğlunun uzaya yayılma macerası.

Biz dünyamızda birbirimizi para, kaynaklar vb. için katlederken uçsuz bucaksız evren bize sınırsız kaynaklar sunuyor. Ayrıca insanoğlunun yıldızlararası bir tür hâline getirmek için elinden geleni yapması gerekir çünkü dünya sadece uçsuz bucaksız kozmik arenada bir toz zerreciği gibidir. Kendimizi önemli kılmak için varlığımızı genişletmeliyiz. İnsanoğlunun parlak bir geleceğe sahip olması ve insanlığın kitlesel yok oluşunun önüne geçilmesi adına için önemlidir. Tür olarak bir yerlere varmak istiyorsak modern insan kafasını yeryüzünün anlamsız işlerinden kaldırıp yıldızlara açılan muhteşem geleceğe bakmalıdır. Starhip in vizyonu ise tam olarak budur.Umarım Elon Musk 2024’e hedeflediği mars  görevlerini de başararak insanlığı olması gereken yere bir adım daha yaklaştırır diyerek yazımı sonlandırıyorum.

Bu konudaki sorularınız varsa ya da konuşmak isterseniz iletişim:

muhammed@golcuk.space

muhammedglckeng@gmail.com

 

 

 

Kaynakça: https://www.spacex.com/starship

Görsel Kaynakça: https://www.spacex.com/starship

Leave a Reply