Rengi ve Renklendirmeyi Yeniden Düşünmek

Çocukken bir şeyin üzerine resim yapmıştınız. İlk olarak, hiçbir şey planlamadan, sahip olduğunuz herhangi bir rengi sahneye attınız ve bingo. Bir şaheser ortaya çıkmış olacaktı ve belki aynı şeyi Pablo Picasso yapmış olsaydı, eseri milyonlara satabilirdiniz. Şaheserinizde renkleri pastel veya sulu boyalarınız ile yarattınız. Aradan yıllar geçti ve oluşturduğunuz şaheserin artık eskisi gibi canlı olmadığını fark ediyorsunuz. Bu şaheserleri zamanın kendisi de çok kıskanmış olmalı…

Antik resim

Arkaik insan kalıntılarında bile sanatla karşılaşıyoruz. Yüzyıllar boyunca homo sapiens, mağara resminden Salvador Dali’ye ve şimdi de NFT’lere kadar sanatla ilgilendi. Genellikle kendilerini ifade etmek için ve nadiren herhangi bir niyet olmaksızın sanat yaptılar. Bütün bu sanatsal faaliyetlerde insanlar boya kullanmışlardır ki boya (siyahı-beyaz) rengin ana kaynağıydı. Boya, kan veya bazı meyvelerin özü olabilmekteydi yani pigment bazlılardı.

 Yıllar geçti ve medeniyet dünden daha hızlı ilerliyor, ancak hala renk yaratmak için aynı şeyi kullanıyoruz: pigmentler. Tüm bu meyveler ve diğer malzemeler, belirlenen renklerini veren belirli pigmentleri içeriyordu. Örneğin, mavi renklendirici bir pigment maviyi yansıtacak ve renk tayfında görünen diğer her şeyi emecektir. Kırmızı-turuncu için, retinanızın rengi içinse aynı durum geçerli.

Bilim meraklısı bir arkadaşım yıllar önce bir “quiz” hazırlamıştı. Sınav, bilimle ilgili birçok temel ancak temel sorudan oluşuyordu. Benden sınavına girmemi istedi. Sorulardan birisinde eşyalara neyin renk kattığını sormuştu. Doğru cevabın pigmentasyon olduğunu düşündü; Bunun böyle olmadığı konusunda ısrar ettim.  Fakat, biyolojik organizmalarda mavi pigment üreten böyle bir gen olmadığını biliyoruz. Mavi renkli bir kelebek olan Morpho Menelaus örneğini verene kadar pigmentleri holiganca vurguladı.

Doğa her zaman en seçkin mühendis olmuştur. Bu kelebek, maviyi sunmak için pigment olmadan nasıl mavi zarafetiyle dolaşabilir? Burada yapısal renklendirme alanına giriyoruz. Yapısal renklendirme ile renginiz için bir pigmente sahip olmanız gerekmez. Bu tür malzemelerin nano yapılarını düzenleyerek istediğimiz her rengi elde edebiliyoruz. Doğa, yapısal olarak renkli üyeleri ile nanoteknoloji mühendislerini büyülemiş ve renklendirmiştir. Bugün, doğaya atıfta bulunmayı unutmamak kaydıyla, yapısal olarak istediğimiz rengi sentezliyoruz.

Yapısal olarak renkli “boyalar”, fotonların neden olduğu hasara karşı daha dirençlidir. Pigmentler zamanla orijinal renklerini yansıtma özelliklerini kaybederler. Bu nedenle, şaheseriniz daha önce ilk kez ele yaratıldığı gibi değildi. Bu aynı zamanda etrafınızda renklenen hemen hemen her şeyin esas rengini kaybetmesinin nedenidir. Ancak nano yapılı renklerdeki ilerleme ile neredeyse kalıcı renklere sahip olacağız.

Nanoyapılı ışığın herhangi bir dalga boyunu yansıtma yeteneği nedeniyle, ruh halinize veya ortamınıza bağlı olarak kendilerini değiştirmek için elastik kumaşlar da yapabiliriz. İmkanlar sınırsız. Ayrıca kumaşta nano yapılı her hücreyi hızla değiştirerek neredeyse görünmezlik bile elde edebiliriz.

Bu yazıdan yanınızda götürecekleriniz şunlar olabilir:

  • Renkleri oluşturma şeklimiz kökten değişiyor.
  • Nanoyapılı renklendirme, insan kullanımı için neredeyse kalıcı ve ayarlanabilir renkler sağlayacaktır.
  • Sizinki değil, ama çocuklarınızın ilk resimleri zamana karşı kendini koruyacak.

Yukarıdan aşağıya görseller

https://cal-archwayareteart.blogspot.com/2015/08/first-grade-cave-paintings.html

https://www.thebutterflycompany.com/

Referanslar

Berthier, Serge; Charron, Eric; Boulenguez, Julie (2006-04-01). “Morphidae kanatlarının morfolojik yapısı ve optik özellikleri”. Böcek Bilimi. 13 (2): 145–158. doi:10.1111/j.1744-7917.2006.00077.x. ISSN 1744-7917.

Kasani, S., Curtin, K. & Wu, N. (2019). 2B ve 3B plazmonik nanoyapı dizi modellerinin gözden geçirilmesi: imalat, ışık yönetimi ve algılama uygulamaları. Nanofotonik, 8(12), 2065-2089. https://doi.org/10.1515/nanoph-2019-0158

Shaukat, A., Noble, F. ve Arif, K.M. (2020). Nanoyapılı Renk Filtreleri: Son Gelişmelere Bir Bakış. Nanomalzemeler (Basel, İsviçre), 10(8), 1554. https://doi.org/10.3390/nano10081554

Leave a Reply