Derbiye Doğru Galatasaray

Beklenen güne yaklaşıyoruz, zirvede önemli bir maç daha bizi bekliyor. Beşiktaş Sergen Yalçın ile -maddi zorluklara rağmen- zirve mücadelesi verirken, Fatih Terim önderliğindeki Galatasaray ise anlam bakımından mühim bir galibiyetle momentumunu arttırmanın peşinde. Peki Sarı-Kırmızılı ekip kritik deplasmana giderken ne durumda, eksikleri ve planları neler? Gelin haftanın maçı öncesinde bunlara bir göz atalım.

Terim’in işi yine zor.

Öncelikle Ziraat Türkiye Kupası’nda oynanan Yeni Malatyaspor maçına göz atmak lazım, çünkü neredeyse as kadro ile oynanan bir maçtı – malum artık tek maçlı eliminasyon sisteminden bahsediyoruz. Galatasaray rakibi karşısında 4-1-4-1’e benzeyen bir dizilişle sahada olsa da Belhanda ve Emre Akbaba kimi zaman Taylan Antalyalı’ya destek olarak 4-3-2-1’e dönüştürdü desek yeridir. Bu şekilde hızlı çıkan Cimbom maçın genelinde topa hâkim olsa da, kontra ataklarla hızlı çıkan ve bu taktiğe uygun Umut Bulut, Fofana gibi hareketli oyunculara sahip olan Sarı-Siyahlılar tehlike oluşturmayı bildi. Bitiricilik bakımından eksiklik olan maçın ilk 90 dakikasında takımlar özellikle son anlarda golsüz eşitliği korumaya çalışırken, uzatmaların hemen başında gelen gol ile Umut Bulut eski takımına -Fatih Öztürk’ün büyük hatası sayesinde- gol atmış olabildi. İkinci uzatma devresinin sonuna doğru hamle oyuncusu Ömer Bayram’ın yerde kalmasıyla aldığı serbest vuruşu isabetli bir ortaya dönüştürmesi, maç sırasında defanstaki hantallığı ile dikkat çeken Luyindama’nın kafa vuruşuyla mümkün olabildi ve uzatmalar 1-1 tamamlandı. Penaltılarda ise Fatih’in konsantrasyonunu geri kazanmasıyla beraber, Galatasaray rakibine 7-6 üstünlük sağladı ve beklemediğinden fazla zorlanmasına rağmen çeyrek finale yükselen taraf oldu.

Cyle Larin kiradan döndüğünden beri yüzleri güldürüyor.

Ev sahibi Beşiktaş da kupada yoluna devam eden takımlardan biri. Rizespor karşısında zorlansa da iyi form tutan forveti Cyle Larin’in golüyle çeyrek finale çıkmayı başardı. En önemli noktalardan biri, Aboubakar ve Larin ile rakip ceza sahası önünde hava üstünlüğünü rahatça alabilmeleri. Marcao, Donk ve Luyindama’nın da kafa toplarında başarılı oyuncular olduğu düşünüldüğünde, burada üstünlüğü kazanma mücadelesinin ilgi çekici olacağı bariz. Benzer durum Falcao’nun yokluğunda Diagne ve Babel için de mümkün olacak mı, göreceğiz. Bunun dışında kale bakımından Siyah-Beyazlı takım da Utku Yuvakuran ve Ersin Destanoğlu ile kendisini pek rahat hissetmiyor. Defansta Vida gibi tecrübeli bir ismin yanında iyi bir maç çıkaran Montero’nun forma giymesi beklenebilir. Yine de, anahtar nokta kanatlardaki oyuna kimi hakim olacağı. Eğer Beşiktaş Rosier, Necip veya Rıdvan ile Hasic, N’koudou ve Ghezzal arasındaki uyumu yakalarsa rakibinin beklerini yormayı başarabilir ve Taylan, Belhanda gibi oyuncuları hata yapmaya zorlayabilir. Yine de sahaya lider olarak çıkan Kara Kartal’ın işi Çarşamba akşamı kadar kolay olmayacaktır, zira Terim ligde bulunan en tecrübeli teknik adam.

Eğer özetlemek gerekirse, oynanacak olan derbi yine sadece bir derbiden ibaret değil. Galatasaray içerisindeki karışık ortamdan iyi bir sonuç çıkarmak peşinde, bunun için de Sergen Yalçın yönetiminde, elindeki az malzeme ile iyi yemek peşinde olan ve şimdiye dek başarısını sürdüren bu takımı yenmesi kritik. Alınacak herhangi bir mağlubiyet ise beklenmedik sonuçlara sebep olabilir; istifalar da kaosa dahil olabilir hatta. Bakalım Vodafone Stadyumu Pazar akşamı nasıl bir maça sahne olacak…

*Kapak resmi ve diğer resimler fanatik.com.tr adresinden alınmıştır.

Leave a Reply