Türkiye A Milli Futbol Takımı yeni bir teknik direktöre sahip: Stefan Kuntz. Futbolculuk kariyerinde yolu Türkiye’den de geçmiş olan Alman teknik adamın kariyerine gelin hep birlikte, baştan sona göz atalım.

Stefan Kuntz, 30 Ekim 1962’de Almanya’nın Saarland eyaletindeki Neunkirchen şehrinde doğdu. Türk nüfusu açısından bir Gelsenkirchen kadar yoğun olmayan bu şehirde Kuntz futbol hayatına başladı, 1970 yılında babası Günter Kuntz gibi Borussia Neunkirchen altyapısında. Aynı takımda profesyonel futbol hayatına başlayan Kuntz 18 yaşlarında ilk resmi maçına çıkacak ve birkaç yıl içerisinde Bundesliga ekiplerinden VFL Bochum’a transfer olacak, aynı zamanda Batı Almanya Milli Takımı’nın alt yaş kategorilerinde forma giymeye başlayacaktı.

Stefan Kuntz başarılı bir futbolcu olacak, kariyerinde kupalar dahi kazanacaktı.

Kuntz Bochum’da 3 sezon geçirdi, 100 maçta forma giydi ve 41 gol atarak bir forvet için oldukça iyi bir performans gösterdi. 1986’daki gol krallığının ardından Bayer 05 Uerdingen takımına transfer oldu, ondan 3 sene sonra da efsanesi olacağı Kaiserslautern takımına transfer oldu. 170 maçta 75 gol attı -hatta kaptan olarak santrafor mevkisi haricinde orta saha ve libero pozisyonlarında bile oynadı- buradan da çoğumuzun bildiği gibi 1995-1996 sezonu için Beşiktaş’a transfer oldu.

Türkiye’ye yeni gelen Christoph Daum, kendisi gibi yeni transferi Stefan Kuntz için de umutluydu.

Christoph Daum’un Gordon Milne sonrasında, büyük beklentilerle Beşiktaş’ın başına geçmesiyle görev verdiği önemli isimlerden biri de Stefan Kuntz oldu. Metin Tekin, Rıza Çalımbay, Oktay Derelioğlu, Ertuğrul Sağlam ve Alpay Özalan gibi isimlerin bulunduğu kadroda genç bir yıldız adayı da vardı: Sergen Yalçın. Yabancı kuralının oldukça az sayıda lejyonere izin verdiği bir dönemde yapılan transferlerin etkili olması çok önemliydi, Kuntz da bu beklentilere 30 maçta 9 gol atarak karşılık verebildi. Şampiyon olan Fenerbahçe ve son maçlarda şampiyonluğu kaçıran Trabzonspor’un ardından ligde 3. sırayı alabilen takımda Daum göreve devam edip sonraki senelerde seri Galatasaray şampiyonlukları görecek, fakat Kuntz anavatanına geri dönmek için Arminia Bielefeld ile anlaşacaktı. Çünkü küçük bir sebepten ötürü bu aralar Almanya’da pek seviliyordu kendisi.

Kraliçe Elizabeth, Avrupa şampiyonu Almanya’nın tanınmış oyuncularından Stefan Kuntz’u tebrik ediyor.

Yeni takımıyla 2 sene üst düzey futbol oynayan Alman oyuncu burada Almanya Milli Takımı’na veda edecek, geride 1996 Avrupa Şampiyonluğu ve 25 maçta 6 gol bırakacaktı. Sonrasında önce Bochum’a geri döndü, o sezon sonunda da futbolu bıraktı. Milenyumdan sonra ise fikir değiştirip Borussia Neunkirchen’e oyuncu ve teknik adam olarak görev alan Kuntz, ardından birkaç alt lig takımında çeşitli görevler aldıktan sonra 2005 yılında kramponlarını kesin olarak astı.

Stefan Kuntz yerine Joachim Löw’ün gelmesini isteyenler Türk futbol kamuoyunda önemli bir kesimdi.

Futbolcu olarak üst düzey bir kariyere sahip olan Stefan Kuntz, teknik adam olarak benzer bir parlaklıkta kariyer başlangıcı yapamadı. Almanya’nın bilinen ekiplerinden Karlsruher SC takımını bir üst lige çıkarsa da beklentilerin altında kalınca ayrılmak zorunda kaldı. Waldrof Mannheim ve Ahlen takımlarındaki kısa teknik direktörlük serüvenlerinin ardından sportif direktörlüğe geçiş yapan Kuntz, bu pozisyonda nazaran daha iyi bir performans sergiledi. Koblenz ve Bochum’da başarılı olan futbol adamı 2008’de ise Kaiserslautern’e başkan olarak geri döndü. 2010’da şampiyon olarak Bundesliga’ya çıkan takımda sağlanan başarıyla birlikte Stefan Kuntz’a Almanya U21 takımının yönetimini getiren serüven başladı diyebiliriz. U21 takımıyla 2017 ve 2021 yıllarında şampiyon olduktan sonra da 2021 Yaz Olimpiyatları kapsamında Almanya Milli Takımı’nı yöneten Alman teknik adam, Hamit Altıntop’un davetiyle Türkiye macerasına başladı.

Yeni kurulan kadroda, TFF tarafından görevlendirilen Hamit Altıntop’un etkisi büyük.

Taktiksel olarak sahada hücuma odaklı 4-3-3, 4-2-3-1 ve 4-1-4-1 dizilişlerini kullanan Stefan Kuntz için aslında yepyeni bir macera başladı, sonuçta burası Türkiye – taktikten daha önemli şeyler mevcut. Çoğu U21 oyuncularından kurulu olan takımla yaşadığı Olimpiyat serüvenini saymazsak eğer, A Milli Takım seviyesinde ilk tecrübesini edinecek olan tecrübeli teknik adam meslektaşı Löw gibi başarılı mı olacak yoksa Lucescu gibi hayal kırıklığı mı olacak? Medya baskısını kaldırabilecek, oyuncu motivasyonunu başarabilecek mi? 2022 Katar Dünya Kupası için oynadığımız Letonya maçında elde edilen altın değerindeki 3 puanı son iki maçtaki skorlarla taçlandırabilecek miyiz, bunları hepimize zaman gösterecek; zaten görünüşe göre zamana çok ihtiyacımız var.

*Yazıda https://www.5-sterne-redner.de/referenten/stefan-kuntz , https://www.transfermarkt.com.tr/stefan-kuntz/profil/trainer/134 , https://de.wikipedia.org/wiki/Stefan_Kuntz ve https://www.kicker.de/einigung-erzielt-kuntz-wird-tuerkischer-nationaltrainer-871609/artikel kaynaklarından yararlanılmıştır.

**Kapak fotoğrafı gsgazete.com sitesinden, arka plan fotoğrafları agon-sportsworld.de, rheinpfalz.de, fanatik.com.tr, internethaber.com, thetimes.co.uk ve trtspor.com.tr adreslerinden, diğer fotoğraflar sırasıyla rheinpfalz.de, beinsports.com, twitter.com/fifacom (pbs.twimg.com), futboo.com ve aa.com.tr sitelerinden alınmıştır.

Leave a Reply