Ohri: Vizesiz ve Keyifli Bir Tatil Bölgesi

Son yıllarda yurt dışı tatili yapmak oldukça zorlaştı. Özellikle bordo pasaportu sahibi olanlar için vize almak çileye dönüşebiliyor. Bunun sonucunda, vizesiz alternatiflere talep daha çok arttı. Bu alternatifler arasında görülmesi gerekenlerden biri de Makedonya’nın sevimli kenti UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiş; Ohri. Dokusu bozulmamış evleri, dar sokakları, ve doğal güzelliklerini gezmekten büyük keyif alacaksınız.

Her ne kadar Makedonya’nın sekizinci büyük kenti olarak geçse de, Ohri tarihi dokusu ve göl kenarı plajlarıyla bir sahil kasabasını andırıyor. Avrupa’nın ve hatta Dünya’nın en temiz tatlı sularından olan Ohri gölü, Balkanlar’ın görülmeye değer güzelliklerinden bir tanesi. Eğer, mevsim müsaitse göle girmek güzel bir aktivite olacaktır. Gölün en bilinen plajlarından biri, aynı zamanda dini bir merkez olarak geçen: St. Naum. Bölgedeki plajlarda birçok turistin göle girdiğini, diğer yandan dini sebeplerle birçok kişinin bölgeyi ve manastırı ziyaret ettiğini göreceksiniz.

Manastır Kara Drim Nehri kıyısında bulunuyor. Cüzi miktarda ücretiyle, sal ile nehri turu atmak mümkün. Aynı zamanda, nehir kıyısında bulunan mekanlarda çay kahve içip, nehri seyredebilirsiniz. Sal ile yapılan nehir turundaysa, nehrin içerisinde yetişen bitkileri, kaynağın başlangıç noktasını görme şansınız oluyor. Sallantılı bir yolculuk olsa da, böyle doğal güzellikleri görmek günümüzde neredeyse imkansız olduğundan benzersiz bir deneyim sunuyor. 

St. Naum bölgesi dışında, şehrin merkezinde vakit geçirmek de oldukça keyifli. Göl kenarındaki mekanlarda oturup, bir şeyler yiyebilir veya lezzetli dondurmalardan tadabilirsiniz. Bölge doğal yapısını korunduğundan; arnavut kaldırımları arasında dolanacak, ahşap evlerin ve dar sokakların arasında kendinizi zaman yolculuğu yapmış gibi hissedeceksiniz. Bölgedeki el yapımı kağıt atölyesine de ayrı parantez açmak isterim. Eski bir geleneği devam ettirerek, aynı zamanda bir müze etkisi de oluşturan küçük bir atölye de neredeyse eşi benzeri az bulunan bir makine de yapılıyor bu kağıtlar. Üzerlerine resim de çizilmiş halleriyle veya boş halde satın alabilirsiniz. 

Bölgenin bir diğer önemli mirası da Ohrid incisi. Bildiğimiz incinin aksine istiridye kabuğundan çıkmayan bu inci, kabuğun en parlak iç kısmı ve ohrid -inci- balığının pullarından elde ediliyor. Bölgeden alınabilecek en güzel hediyeler kesinlikle bu inciler. Birçok modelinini Ohri sokaklarında bulabilirsiniz. En eski dükkanlardan biri de Türklere ait ve sertifikalı satış yapıyorlar. Aldığınız incinin sertifikalı olmasına dikkat edin, yoksa gerçek Ohrid incisi olmayabilirler.
Ohri güzellikleriyle vakit geçirmesi oldukça keyifli bir yer. Hem de tamamını gezmek için günlerce konaklamanıza da gerek yok. Birkaç gün içerisinde bölge de görülmesi gereken yerleri rahatlıkla görebilirsiniz. Hem de maddi açısından düşünüldüğünde oldukça uygun bir yurt dışı gezisi olacaktır. Aynı zamanda, Ohri turunun ardından farklı yerler keşfetmek adına diğer balkan ülkelerine de geçilip, yeni bir rota oluşturulabilir.

Leave a Reply