STRAY KIDS “ODDINARY” : KEYİFLİ BİR YOLCULUK

Güney Kore sineması ve müziği son zamanlarda oldukça revaçta. Dolayısıyla K-Pop şarkıları ve şarkıcıları Billboard listelerini ele geçirmiş durumda.  İlham verici bir temayla yeniden karşımıza çıkan K-Pop grubu Stray Kids de, Billboard TOP 200 listesine birinci sıradan girerek adını Batı’da duyurmayı başarabilen sayılı yetenekli sanatçılardan biri. Yeni stüdyo albümlerinin ismi olan ODDINARY  “odd” ve “ordinary” kelimelerinin birleşimi ile normal olmamak aslında normaldir mesajını vermek üzere oluşturulmuş bir kelime oyunu. Kendi şarkılarının bestecilik ve söz yazarlığını yapan Stray Kids, yedi şarkılık bu yeni albümlerinde dinleyicilerine kimi zaman hüzünlü kimi zaman da mizah dolu söz ve melodileriyle sanki bir film izletiyor. Üstelik, yedi şarkının yedisinin de deneysel unsurlar içerdiği albümde hip-hop, trap, dubstep, pop ve rock gibi birçok müzik türü karşımıza çıkıyor ve bu şekilde K-Pop denince akla ilk gelen fikirden daha farklı bir resim çiziyor… 

Albümün kendi konseptinin yanısıra her bir parçanın kendi içinde bir hikayesi bulunuyor ve dinleyiciyi şarkıyı dinlemeye başladığı andan itibaren kendi evrenine sokarak olağanüstü bir deneyim sunuyor.  Albümün ilk parçası Venom her ne kadar toksik olsa da bir arzu tarafından ele geçirilmenin, örümcek ağına yakalanmış av metaforu yoluyla  anlatıldığı bir parça. Venom adeta dokunarak hissedebildiğiniz bir parça, burada ne demek istediğimi şarkının ilk saniyesini duyduğunuz anda anlayacaksınız, bu yüzden müzik videosunun linkini aşağıya bırakıyorum.

Ana parça MANIAC ise albümün en baskın mesajını veren şarkı: Toplumun normal olarak tanımladığı kalıbın dışına çıkmaktan korkma! Espirli melodisi, derin sözleri ve birinci sınıf vokal ve rap performanslarıyla dinleyiciyi çok keyifli bir yolculuğa çıkarıyor ve öyle bir yerde bırakıyor ki dinleyen sadece bir kez dinlemekle kalmıyor. Müthiş keyifli müzik videosu da kullanılan geçişler, renkler ve açılar sayesinde bir görsel şölen sunuyor, elbette MANIAC müzik videosundan sizi mahrum bırakmıyor ve linkini aşağı bırakıyorum.

Üçüncü şarkı Charmer ile Stray Kids’in farklı bir tarafını deneyimliyoruz. Yılan terbiyecisi temalı bu şarkı doğal olarak duyduğunuzda bağımlılık yaratan flüt notaları ile renklendirilmiş. K-Pop’ta pek sık görmediğimiz dubstep tarzından etkilenmiş Freeze şarkısı ise Türk kültüründeki karşılığı “ebe sobe” olan çocuk oynundan unsurları içeriyor ve ağır bas melodisinin doruk noktasında “Freeze” (ebe) ve cevap olarak adeta dalga geçermiş gibi  “Ddang” (sobe) kelimelerini duymak çok absürt geliyor ve dinleyici kendini sanki Deadpool filminde gibi hissediyor. 

Albümün son iki şarkısı grubun iki ayrı gruba ayrılarak besteleyip yazdığı şarkılar. Grubun vokallerinden sorumlu dörtlünün şarkısı Waiting For Us, nazik gitar notaları ve yetenekli seslerle bir yara bandı gibi dinleyicilerin endişe ve kaygılarını sarıp sarmalayan bir parça. Muddy Water ise grubun repçileri tarafından bestelenmiş bir parça. Keyifli piyano notalarıyla başlayan Muddy Water, K-pop’ta hiç görülmemiş “old school” olarak adlandırabileceğimiz bir hip-hop rap şarkısı.

Benzersiz bir deneyim yaşamak istiyorsanız Stray Kids’in ODDINARY albümünü şiddetle tavsiye ederim!

Leave a Reply