005_426x639      1983 yılında Franco Moschino tarafından kurulan İtalyan Lüks Moda evi Moschino,  2006 Kış Olimpiyatları açılış kostümlerinden,  Madonna, Kylie Minogue gibi yıldızların,  show girl, sweet tour gibi konser koreografilerine özgün kostüm tasarımlarını yaptı. 2013  yılında ise marka, Jeremy Scott’ın creative direktörlüğü üstlenmesiyle yeni bir soluk aldı.  Neden yeni soluk diye soracak olursanız,  Moschino koleksiyonlarında her daim  insanlara eğlenceyi getirmeyi amaçlayan bir marka, hatta bu ruhunu daha iyi yansıtmak  için 2008-2009 sonbahar-kış ön-koleksiyonundan itibaren Moschino Jean etiketleri  “to  Love Moschino” adıyla kullanılmaya başladı. “Bringing joy to people” ruhuna Jeremy Scott’ın uçarı ruhu ve çağı yakalamaktan öte ilerisine gidebilen kreatif ve pazarlama alanındaki yeteneği eklenince, Moschino’da bir “öncesi-sonrası” devri başladı diyebiliriz. 2014 Sonbahar koleksiyonunda Amerikan “junk” kültüründen ilham alan Scott; Spongebob, McDonalds, pophoop, M&M gibi birçok markanın simgelerini çantadan bornoza birçok üründe kullandı. Son zamanlarda her yerde karşımıza çıkan McDonalds ya da M&M logolu telefon, tablet kılıflarının aslında Moschino’dan doğduğunu anlıyoruz. Gri Sonbahar kış günleri için bile bu denli iddialı renkler ve akılda kalıcı simgeler kullanan Scott kim bilir sıcak yaz günleri için nelerden ilham alacak diye düşünürken geçtiğimiz Milano Moda haftasında bizi bir kez daha şaşırttı ve 2015 İlkbahar yaz koleksiyonuyla moda severlere çocuksu bir nostalji yaşattı. Popüler kültürden vazgeçmeyen Jeremy Scott, defilesinde Aqua’nın “Hiya, Barbie!” şarkısı eşliğinde yarattığı Barbie’nin gösterişli pembe gardırobunu sergiledi. Tasarımlar kadar defile de izleyicileri 80ler ve 90ların barbie dünyasına götürdü diyebiliriz. Podyumda paten kayan, Brigitte Bardot’ı hatırlatan kabarık platin saçlı, pembe dudaklı “skinny” kızlar bize biraz da olsa Scott’ın yaşatmak istediği ‘Think Pink’ ruhunu hissettirdi.

 

moschino-fall-2014-1032_426x639

042_426x639

 

Podyumda görünen her mankenin kopyası “Barbie” bebeklerde bulunsa da Scott kreasyonunu kullanışlı kılmak için iş kadını Barbie Girl’den, Skater Girl’e birçok konseptte tasarımlarını sergiledi. Defileyi ilgi çekici kılmak ve hakkında daha çok yazılmak için kullanılan Barbie’nin pembe dünyasının yanında Moschinon’nun feminen ruhundan ödün verilmemiş. Payetler, altın trençkot, her tasarımcının ilham aldığı ya da vazgeçemediği kısa Chanel ceketler, deri, zincir detaylar…

 

54aa9a3ab514f_-_elle-05-moschino-v-elv 54aa9a382b6cc_-_elle-04-moschino-v-elv54aa9a30aaca3_-_elle-01-moschino-v-elv

 

Bazı kesimler tarafından Jeremy Scott’un kapsül koleksiyon diye adlandırdığı popüler çağın ürünleri olan Amerikan junk kültürün parçaları McDonalds, Spongebob, M&M, Barbie yi kullanması materyalist, yaratıcılığın aksine kolaya kaçma gibi görünse de Katty Perry, Paris Hilton ve “Blonde Salad” Chiara Ferragni showlar’da Scott’un pembe dünyasıyla boy göstermeye başladı bile.

 

 

Moschino 2014/2015 Koleksiyonu

Moschino 2014/2015 Koleksiyonu

Chiara Ferragni

Chiara Ferragni

Paris Hilton

Paris Hilton

Jeremy Scott’ın son tasarımları ciddiye alınacak bir moda olayından ziyade ticari bir defileye imza attı denilebilir. Defilenin izleyicilerine podyumda görünen mankenlerin barbie bebek versiyonlarının hediye edilmesi bile defile ardından artan ilkbahar Moschino koleksiyonu satışlarına etken olabilir. Günümüzde her ne kadar popüler kültürün getirdiği mükemmel kadın bedeni algısı yıkılmaya çalışılsa da görsel dünyanın iplerini büyük ölçüde elinde tutan moda sektörü Barbie gibi ilgi çeken ve teşhir eden ürünleri kullanmayı seviyor. Tasarım dünyasında bir parçanın elimizde işlenmiş halinden ziyade nelerden ilham aldığı benim için her zaman daha cezp edicidir. Jeremy Scott’ın Moschino için yaptığı kapsül koleksiyonu sanatsal motivasyonlu olmasa da çağımıza hitap etmeyi ve moda severleri iyi anlamda kışkırtmayı başarıyor.

 

Jeremy Scott

Jeremy Scott

Kaynaklar:

http://www.elle.com/fashion/g7960/moschino-barbies/?slide=5

http://nowfashion.com/moschino-ready-to-wear-spring-summer-2015-milan-10549

http://www.moschino.com/special/capsulecollection15

Leave a Reply