Büyüklerin Yeni Küçük Hobisi: Esrarengiz Bahçe

Bir boyama kitabı düşünün. Çocukken bir hevesle aldırdığınız, birkaç yıl sonra yerini içinde gerçek dünyadan gerçek kelimelerle dolu kitapların almaya başlayacağı normal bir boyama kitabı. Bugün o boyama kitaplarından biri Esrarengiz Bahçe (The Secret Garden) zamanında tercih edildiklerinden öcünü alırcasına Türkiye’de ve Dünya’da en çok satılan kitaplar arasına girdi (Türkiye’de 300.000, Dünya’da 3.5 milyon adet).

Screen Shot 2015-07-23 at 15.53.51

Seride şimdilik iki kitap bulunuyor. Üçüncüsü ise yolda.

Çok satma durumunu daha anlaşılabilir bir örnekle vermek gerekirse, Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un yazdığı ve modern edebiyat tarihimizin Dünya’da en çok okunan kitabı olan Benim Adım Kırmızı, Türkiye’de 1998-2006 yılları arasında toplam 197.000 adet satmıştı. Peki neden? Bu boyama kitabını şu ana dek hiç bir şekilde karşılayamadığımız hangi açlığımıza yenik düşerek bu kadar popüler yaptık? Yoksa sadece ‘Ayy X de almış, İnstagram’da da pek sevimli duruyor, benim ne eksiğim var’lar dan biri mi?. İşte elimden geldiğince güzellemelerden uzak durarak yaptığım çıkarımlardan birkaçı:

1.’Bunu BEN yaptım!’ dedirtmesi

Esrarengiz Bahçe ve serinin ikinci kitabı Gizemli Orman, yetenekli İskoç grafiker Johanna Basford’un büyükanne ve büyükbabasının balık çiftliğinde ve o çiftlik evinde geçirdiği günlerden etkilenerek yaptığı çizimlerin yer aldığı bir boyama kitabı serisi.

Basford ve çizimleri

Basford ve çizimleri

Bu çizimler, hangi renkle buluşturursanız buluşturun -veya buluşturmayın- karşısına geçilip izlenebilecek güzellikte. Haliyle, kendi seçtiği deseni yine kendi seçtiği renkler ve doldurma tekniğiyle özveri dolu dakikalar –hatta saatler- harcayarak işleyen kişiler, belki Basford kadar eserlerini sahipleniyor ve geriye ‘Ben yaptım! Nasıl olmuş?’ lar kalıyor. ‘Çöp adam bile çizemem ben’cilerden, ‘Vay be ben neymişim’e yumuşak bir geçiş yaptıran ve varlığını unuttuğumuz özgüvenimize ‘Ben ölmedim daha’ dedirten bu kitap belki bu yüzden bu kadar çok satıyor.

Boyamayı bitirdikten sonra onu şık bir çerçeve koyup birilerine hediye etmek de Esrarengiz Bahçe ile gelen yeni trendler arasında

Boyamayı bitirdikten sonra onu şık bir çerçeve koyup birilerine hediye etmek de Esrarengiz Bahçe ile gelen yeni trendler arasında

 

2.Dert ve sorunlarınıza yeni bir biçim vermesiScreen Shot 2015-07-23 at 16.04.35

Çok zor günlerden geçiyoruz, korkuyoruz, bu son olsun duaları ediyoruz. Bireysel sıkıntılarımızsa daha çeşitli; elimize sayılan parayla ay sonunu getirmeye çalışıyoruz , bazılarımız hastalığıyla mücadele ediyor, bazılarımız yeni bir sayfa açma çabasında. Günümüzde kutsal kitapların bile günlük hayat sorunlarına çözüm getirebilmesi tartışılıyorken, bu boyama kitabının böyle bir ‘becerisi’ olduğunu söylemek gülünç olur. Ancak, ibadet ederek veya meditasyon yaparak içindeki maneviyatla kendini bir derece de olsa iyileştirebilen insanoğlu yine farklı bir şekilde zihnini boşaltıyor, içindeki korku ve endişeden cenin pozisyonunu almış çocuğun başını okşayıp eline renkli boyama kalemleri veriyor. Böylelikle bir an olsun ‘Nasıl hayatta kalabilirim, nasıl mutlu olurum’ endişesi ve diğer dünyevi sorunlar yerini ‘Pembeyle mor mu olur, lacivert mi’ ye bırakıyor. Sadece çizimde de olsa bir çiçeğe renk vermek bize iyi geliyor.

3.”Uzmanlar diyor ki”ler

Kitabın gizliden reklamını yapan veya bu yeni terapiye isim vermek, nedenini belirlemek isteyen uzmanlar, ufak objeleri çeşitli desenleri boyama eyleminin konsantrasyonu arttırdığını, dikkat eksikliğine ve depresyona iyi geldiğini, stresi azalttığını, yaratıcılığını arttırdığını demekteymişler. Şahsen ben ‘uzmanlar diyor ki’lere maydanozdan keten tohumuna her şeyin ‘Kanserin çaresi bulundu!’ sür manşetleriyle birer hafta arayla çıktıkları zaman ara verdim. Karar sizin.

 

 

4.İnstagram etkisi

Herkese aynı tip gözlük, saç kesimi, hatta vücut tipi ‘isteten’ sevgili sosyal medya araçlarından güzel fotoğraflar arşivi İnstagram, Esrarengiz Bahçe’ye de el attı ve hali hazırda zaten güzel olan çizimler büyük bir ‘like’ açlığıyla takipçilere sunuldu. ‘Ne güzel yapmış, ben de yaparım!’lar İnstagram kullanıcılarını bu sefer nur topu gibi bir hobi sahibi yaptı.

Screen Shot 2015-07-23 at 16.02.23

İnstagram’da arz-ı endam eden çizimlerden örnekler

Sıraladığım maddelerden ilk üçü sadece Esrarengiz Bahçe ve ona benzer diğer boyama kitaplarına has özellikler değil. Bu özelliklerin çoğunu örgü örme, yemek yapma, resim ve diğer güzel sanat türleriyle uğraşma, hatta Tibet’teki Budistlerin değil ama anneannemin ve tüm anneannelerimizin asırlardır bir numaralı terapisi olan kanaviçe işleme için de söyleyebiliriz. Geriye kalan maddemiz yani ‘İnstagram etkisi’ de sanırım neden bu kitap, neden bu çılgınlık sorusuna cevap veriyor.

 

Kitap, Edam Yayınları’ndan çıktı; 25 liraya tüm kitapçılarda bulabilirsiniz. Marka-ürün takıntısı olmayanlar veya İnstagram’a fotoğrafını çekip koymayacaklar benzer tipte yayımlanan daha uygun diğer kitapları da satın alabilirler.

 

 

Kaynaklar

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2981484/British-author-sells-million-copies-colouring-book-adults.html
http://www.johannabasford.com/hello

http://www.zaman.com.tr/kultur_yetiskinler-icin-boyama-kitabi-cok-satanlarda_2289720.html

http://onedio.com/haber/son-zamanlarin-en-populer-ugrasi-esrarengiz-bahce-hakkinda-bilmeniz-gereken-13-sey-535972

 

 

 

Leave a Reply