Salda Gölü: Filtreli Hayal Kırıklığı

“Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinin kuzey batısında, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyonal ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göldür” şeklinde bir açıklamayla başlamamı kimse beklemiyordur sanırım. Fakat “Türkiye’nin Maldivleri” abartısıyla da başlayamazdım. Daha yazının başından hevesinizi kaçırmak istemem ama Instagram’ın filtreli dünyasının hepimizi içine soktuğu bir başka beklenti de burada hayata gözlerini yumuyor. 

Öncelikle göl fazlasıyla büyük ve haliyle her tarafında o açık turkuaz rengi yok. O zaman neden bu Maldivler abartısı? Beyaz kumsalı ve magnezyum yüklü kayaları, Dünya üzerinde Mars’ın yüzey yapısı ile benzerlik gösteren iki yerden biri olma özelliğini veriyor Salda Gölüne. Bu özelliğe sahip diğer yer ise Kanada’nın kuzeyinde bulunuyormuş. Bu beyaz kumsal da açık turkuaz rengi sularla birleşince bizimkiler durur mu yapıştırmışlar Maldivler diye. Tamam görüntü biraz ucundan Maldivler’i yakalıyor olabilir ama manzaradan kafanızı bir çevirdiğinizde arkada çamura bulanan amcalar, kuma gömülen teyzeler görüyorsunuz; Maldivler’e biraz ayıp olmuyor mu sizce de? 

Ne Zaman Gitmeli?

Daha doğrusu “gitmeli mi?” sorusu ile başlamak istiyorum. Eğer yolunuzun üzerindeyse veya kamp kurmak istiyorum diyorsanız evet gidin görün mutlaka ama özellikle burayı görmek için bilmem nerelerden kalkıp gitmenize hiç gerek yok. Ben sizin için fotoğraf koyayım, oturduğunuz yerden görmüş olursunuz. Bedava seyahat, dev hizmet!

– Göle girmek istiyorsanız, aman etraf biraz halk plajı tadında olsun, insan kaynasın istiyorsanız yaz aylarında gitmek sizin için ideal olacaktır. Hatta park edecek yer bulamayalım, başkalarının her fotoğraf karesinde ağzı gözü açık çıkalım istiyorsanız da özellikle ve özellikle bayram ya da resmi tatilleri seçmeniz gerekecektir.

– Daha sakin ve kafa dinlemeli huzur bulmalı bir seyahat veya sadece göl için gidip fotoğraf çekmek istiyorsanız bahar aylarını tercih etseniz iyi olur. Giderken yanınıza yiyecek bir şeyler alsanız iyi olur çünkü gölün etrafındaki çoğu yer kapalı olabiliyormuş.

– Salda Gölünün kamp için çok tercih edilen bir yer olduğunu duymuştum ancak kamp severlere bir tavsiye veremeyeceğim. Onlar kendilerini biliyor ve ne zaman gideceklerini biliyordur nasılsa diyerek geçmek istiyorum. Gerçekten nasıl kamp yapabiliyorsunuz ya tebrikler, saygılar. Umarım kurt kapmaz, böcek sokmaz (fenalaştım bile).

 

Salda Gölüne Girilebilir Mi?

Güvenilir kaynaklardan bültenimize gelen bilgilere göre “Evet, Salda Gölü yüzülebilir bir göldür”. Ancak bulduğunuz yerde de cup diye suya atlamayın lütfen. Göl çevresindeki bazı kıyılarda balçık görülmesi, kumun killi bir yapıya sahip olması ve aniden derinleşebilmesi gibi sebeplerle yüzülebilecek alanlar sınırlandırılmış. Belediye, boğulma vakalarına karşı biraz içerlemiş anladığım kadarıyla çünkü yaptığı açıklamalara göre sadece arkadaşız, diğer göllerden farklı bir boğulma oranımız yok, yüzme bilmeyen girmesin diyor ve bunlar ne saçma sorular, sizin yaş kaç diye ekliyor. Siz yine de yüzme bilseniz bile çok açılmayın (birden derinleşebiliyor) ve kesinlikle sadece yüzülebilir alanlarda göle girin.

Asıl önemli sorun boğulmak değil bana göre, su yılanlarının ta kendisi. SU YILANI. Ölebilirim ama asla bir su yılanıyla göz göze gelemem. Yerli halk “zararsız canım onlar, sen asıl insandan kork” gibi aşırı bilimsel gerçeklikler sunarak sizi rahatlatmaya çalışsa da siz Google’a girip “salda gölü su yılanı” yazarak bir aratın. İçiniz el veriyorsa girin. Tabi sonra gittiğinizde göle giren insanlara “hepiniz öleceksiniz” şeklinde bakmak durumunda kalabilirsiniz ama küçük bir haklılık payı var ki zehirli değillermiş ve insanların olduğu yerlere çok gelmiyorlarmış. Ama ya gelirlerse? Katil balina sendromunu atlatamayanlar bu yazıda buluşuyor.

 

Göle Girebilecek Yerler

  • Yeşilova Halk Plajı

Muhtemelen en popüler noktası bu plaj. O zaman kesin en güzel yeri burası diye düşünmeyin, popülerliğinin sebebi belediyenin ekstra fiyatlandırmaya gitmemesi. Yeşilova’da yaşayan halkın ulaşabilirliğini sınırlandırmak istemeyerek çok güzel düşünmüş ancak ipini koparanın gelmesini de önleyememiş bu şekilde. Gündüz hiçbir tehlikesi yok, sadece çok kalabalık.

  • Doğanbaba Halk Plajı

Göle girmek için gitmektense Pideci Sami için bile gidebilirsiniz. Kuşbaşı kaşarlı pidesi ve tahinli pidesi epey meşhurmuş.

  • Orman Plajı

Burası Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir kamp alanı, tabiat parkı ve plaj karışımı bir yer. Girişi ücretli, örneğin arabayla giriş 5-10 TL gibi bir rakamdı bu yaz.

 

Not: Bu yazımdaki fotoğraflar, gittiğim dönemdeki yoğun insan popülasyonu nedeniyle alıntıdır.

 

Kaynakça

https://www.bizevdeyokuz.com/salda-golu-rehberi

https://www.saldagolu.com/

https://oitheblog.com/2018/05/30/salda-golu-gezisi/

Leave a Reply

1 comment

  1. Erkan

    Madem dünyanın en zararsız yaratıklarından biri olan su yılanından ve diğer zararsız börtü böcekten bu kadar korkuyorsunuz, ne işiniz var doğada? Oturun betondan şatolarınızda ve starbucks kafelerinizden de çok uzaklaşmayın.